Ga naar de inhoud
Ondernemen

Nederlandse ondernemers in Italië voorzien harde klappen

Vrijwel lege straten in Milaan. Beeld © Getty

Nederlandse ondernemers in Italië voorzien zware tijden nu het economisch leven tot stilstand komt vanwege het coronavirus "Ik heb een regen van afzeggingen”, zegt Coos Groot, eigenaar van een managementtrainingsbureau in Lombardije. "We zijn niet bang om ziek te worden maar wel huiverig vanwege alle restricties."

Normaal zitten er op het kantoor van Coos Groot in het centrum van Como achttien medewerkers. "Nu zijn we met zes man. De rest zit thuis. De meesten moeten met de trein komen en dus is het beter dat ze thuisblijven."

Groot heeft al meer dan tien jaar het bedrijf QRP dat managementtrainingen verzorgt. Hij werkt naast in Italië ook in onder meer Zwitserland, Frankrijk en België. "Daar loopt het nu nog. Maar de angst is groot dat deze economische onzekerheid vanwege het coronavirus overslaat." 

In Italië ziet Groot ‘een regen van afzeggingen’. "Veel bedrijven willen de cursus verplaatsen naar april of mei maar ik vrees dat het allemaal langer gaat duren. We waren het jaar goed begonnen, maar het tweede kwartaal wordt een rampkwartaal."

In de ww

Naast de vaste medewerkers heeft Groot nog trainers die voor hem werken. "Dat zijn freelancers. Die zitten nu allemaal thuis."  De vaste medewerkers kunnen nu thuis nog wel wat doen, maar Groot stuurt ze binnenkort verplicht op vakantie.

Daarna gaat een aantal medewerkers voor een deel van hun werktijd in de ww. "Ik heb nooit gedacht dat ik dat zou moeten doen. Ik heb er eerst alle informatie over opgevraagd want het was nooit nodig iemand weg te sturen."

Fietsbanden

Ook Rudi Campagne, eigenaar van het fietsbandenbedrijf Vittoria in Capriate bij Bergamo, noemt een tijdelijke ww voor een deel van zijn personeel een optie.

"Maar nu is het niet nodig. We zijn net verhuisd en hebben een geheel nieuwe veel meer gedigitaliseerde organisatie. 35 van de 40 kantoormedewerkers, werken probleemloos vanuit huis. Dat doen ze eigenlijk beter dan op kantoor. Ze zijn veel meer geconcentreerd bezig."

Campagne werkt zelf ook vanuit huis. Zijn bedrijf heeft naast het kantoor een groot magazijn met banden en onderdelen voor racefietsen en mountainbikes. De tien mensen daar kan hij niet vanuit hun huis laten werken.  

"Het blijft ook nog druk. We zijn er dus heel scherp op dat het virus daar niet toeslaat, want dan gooit de gezondheidsdienst meteen het bedrijf dicht voor twee weken."

Thailand

Omdat de mogelijkheid dat het magazijn toch dicht moet reëel is, heeft Campagne een tweede opslag ingericht op een andere locatie. "En als heel Italië wordt afgesloten dan leveren we vanuit een magazijn in Frankrijk. Als dat ook niet meer kan, gaat de fabriek in Thailand rechtstreeks leveren aan distributeurs." 

Er komt hoe dan ook een klap in de verkopen, erkent ook Campagne. Maar financiële hulp zoals de Italiaanse overheid heeft voorgesteld, zegt hij niet nodig te hebben. "Hoewel ik de mogelijkheid om mensen tijdelijk in de ww te stoppen wel wil openhouden." 

Saamhorigheid

Vooralsnog zorgt de spannende situatie volgens Campagne ook voor 'meer saamhorigheid'. "Het zijn tenslotte spannende tijden." Groot heeft zijn medewerkers een opbeurende mail gestuurd. "De sfeer op kantoor is gelukkig goed."

En ook thuis heeft Groot het er druk mee. Zijn drie kinderen gaan niet naar school nu alle scholen dicht zijn tot begin april. "Ze krijgen online onderwijs met de juf voor de videocamera. En ze krijgen extra veel huiswerk."  

Dat huiswerk wordt vervolgens online nagekeken en overhoord. "Het heeft me op het idee gebracht om ook mijn cursussen nu online te gaan aanbieden. Daar kunnen we even mee aan de slag."  

Noord-Italië
Lees ook
Noord-Italië op slot: economische klap voor de regio, maar handel gaat door