Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Kweker ergert zich aan CO2-uitstoot

Archieffoto

Van der Avoird Trayplant, dat frambozen- en aardbeienstekjes opkweekt voor fruittelers, werkt graag zo duurzaam mogelijk. Daarom wil het bedrijf vooral uitbreiden in Noord-Europa. Want dat scheelt CO2-uitstoot tijdens het vervoer.

Peter van der Avoird baalt een beetje dat zijn bedrijf behalve fruittelers in Noordwest-Europa ook klanten in Spanje, Portugal en Marokko heeft. Het zijn zelfs zijn grootste afnemers, omdat in die landen de winterteelt in de volle grond geen problemen oplevert. 

"Het vervoer van onze planten naar die landen vergt bakken CO2. En als de aardbeien en frambozen rijp zijn, worden ze weer teruggereden naar Nederland. Alleen maar omdat wij consumenten, gestimuleerd door supermarkten, in de winter frambozen en aardbeien willen eten."

In de drie jaar waarin de planten op zijn kwekerij in het Brabantse Bavel worden vermeerderd, stoten ze minder CO2 uit dan in de twee dagen die ze doorbrengen in een vrachtauto naar Zuid-Europa. 

Noord-Europa

Die milieubelasting is voor Van der Avoird Trayplant reden om vooral te willen uitbreiden in Noord-Europa. De afgelopen vijf jaar groeide het bedrijf met 20 procent per jaar. In 2019 stonden er 21 miljoen frambozenplanten en 5,5 miljoen aardbeienplanten op het bedrijf. "Over vijf jaar zijn we weer met de helft gegroeid”, verwacht Van der Avoird. "En dan vooral qua aardbeien, want die markt is in Noord-Europa groter dan die voor frambozen."

Van der Avoird begon in 2002 op een hectare grond die hij van zijn vader huurde. "Ik was al jong geïnteresseerd in people, planet, profit en dan vooral in people. Die staan hier keihard op de eerste plaats."

"Als je werknemers het goed naar hun zin hebben, krijg je daar veel moois voor terug: gemotiveerde mensen die meedenken. Personeel maakt je bedrijf. Dat kan wel 25 procent in de productiviteit schelen en dus in de winst.” Personeelsverloop is er in die bijna twintig jaar dat de kwekerij nu bestaat nauwelijks geweest, aldus Van der Avoird. "Drie of vier, op veertig mensen in vaste dienst.”

Duurzaam

Ook op andere terreinen probeert Van der Avoird Trayplant zo groen mogelijk te zijn. Zo laat het bedrijf een 2,5 kilometer lang wandelpad aanleggen rond de teeltvelden, zijn er omwille van de biodiversiteit hagen aangeplant rond de percelen en waterbuffers aangelegd. Al het sproeiwater wordt opgevangen en hergebruikt. "Een 100 procent kringloop.”

De warmte die vrijkomt uit de motor van de koelcellen verwarmt het kantoorpand en stookt de vloerverwarming in de kassen. "Die vloerverwarming is 30 procent energiezuiniger dan wanneer je verwarmingsbuizen tegen het dak van je kassen monteert. Dan lekt er veel meer warmte weg”, zegt Van der Avoird.  

Frambozenwijn

Die frambozen, een bijproduct van de opkweek, worden verwerkt tot frambozenwijn. Een mousserende drank met 10 procent alcohol. "Een lokaal product”, zegt Van der Avoird. "De eigenaar van de camping in Bavel plukt de frambozen met een groep vrijwilligers en de lokale wijnproducent Dassemus maakt er wijn van. Die wordt verkocht op de camping en onder meer geschonken in de nabijgelegen vestiging van horecaketen Van der Valk."

Die lokale samenwerking hoort bij de filosofie van het Bavelse bedrijf. Zo is het hoofdkantoor van Van der Avoird Trayplant in 2015 gebouwd door een lokale aannemer. De hagen en bossages rond de percelen worden gesnoeid door een lokale hovenier. Die duurzame werkwijze leverde Van der Avoird Trayplant in 2018 de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar op. "Een kroon op ons werk", noemt Van der Avoird de prijs. 

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. Growing a better world together