Business

Ondernemend Italië eist ‘whatever it takes’ voor de economie

09 maart 2020 20:52 Aangepast: 09 maart 2020 21:57
Beeld © Getty

De economische schade door de uitbraak van het coronavirus stapelt zich op in Italië. Een 'shocktherapie' moet het land er weer bovenop te helpen, aldus premier Conte. Hoewel de vraag is wat dat precies voor shock wordt, is één ding duidelijk volgens Italiaanse economen. "Er is veel geld nodig."

Alitalia brengt helemaal niemand meer vanuit het buitenland naar Milaan. Cateraars in de noordelijke regio’s sturen hun medewerkers naar huis want scholen, universiteiten en instellingen zijn gesloten. De horeca zet weinig om en het toerisme van Venetië en Rimini tot in de skigebieden van de Italiaanse Alpen is ingestort.

Volgens de Italiaanse Kamer van Koophandel hakt het coronavirus hard in op de economie van Italië. Voor het noorden kan dat een krimp van 4 procent opleveren en voor het hele land van 1,2 procent.

Hoe nu verder?

En hoewel de eerste prioriteit nu is om de verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt er al druk gesproken over hoe daarna verder. De Italiaanse economie kwakkelde immers al ruim voor de virusuitbraak.

Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte komt er een 'shocktherapie' om Italië er weer bovenop te krijgen. Er is al 7,5 miljard euro voor vrijgemaakt. Maar dat lijkt een druppel op een gloeiende plaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Italië op slot: economische klap voor de regio, maar handel gaat door

"Er is veel geld nodig om de binnenlandse vraag op niveau te houden", zegt macro-econoom Francesco Daveri van de universiteit Bocconi in Milaan tegen RTL Z. "En mkb-bedrijven moeten geholpen worden."

Daarnaast moet er volgens Daveri hard worden gewerkt om de onrust in het buitenland over Italië weg te nemen. "Onze reputatie staat op het spel."

'Onconventionele maatregelen'

Het is moeilijk te zeggen hoeveel geld er in totaal nodig is. "Het hangt ervan af hoe ver de spreiding van het virus gaat. Maar ik heb bedragen van 15 miljard gehoord. Dat is te weinig", stelt de macro-econoom.

Werkgeversvereniging Confindustria presenteerde afgelopen week al een plan waarmee het denkt de Italiaanse economie er weer bovenop te helpen. De lobbyclub voor ondernemers ziet in de coronacrisis een kans voor de regering om op korte termijn 'onconventionele maatregelen' te nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reisadvies niet aangescherpt: Nederlanders kunnen nog steeds weg uit Noord-Italië

Whatever it takes

Confindustria denkt dat de Italiaanse regering samen met de Italiaanse centrale bank en de Europese Unie moet optrekken. En daarbij moet alles uit de kast worden gehaald, denken ze.

Er is volgens de werkgeversvereniging voor zowel Italië als Europa een 'whatever it takes van de economische politiek nodig met maatregelen die de economische vraag weer doen groeien', valt er te lezen in het plan.

Confindustria wil onder meer geld voor grote infrastructurele projecten, voor een snelle energietransitie, en hulp voor bedrijven die in geldproblemen zitten.

Doe als Draghi

Met 'whatever it takes' verwijst Confindustria naar een historisch geworden uitspraak van de voormalige president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi.

Die zei in 2012 er alles aan te doen wat nodig is om de euro te behouden. En beloofde dat dat genoeg zou zijn. In de jaren erna pompte de ECB stapsgewijs 2.600 miljard euro in de Europese economie.

Mario Draghi tijdens zijn beroemde 'whatever it takes'-speech in 2012. Mario Draghi tijdens zijn beroemde 'whatever it takes'-speech in 2012.

Volgens professor Gianpaolo Rossini van de universiteit van Bologna kan een reddingsoperatie voor Italië maar op een manier worden betaald: "Als de Europese Centrale Bank meedoet."

De ECB moet volgens econoom Rossini rechtstreeks geld beschikbaar stellen aan bedrijven. "Het is een bypass die buiten de financiële markten om moet gaan. Tegen een rente van 0 procent en terug te betalen in 5 à 10 jaar. En dat moet het liefst vandaag nog gebeuren."

Europa

Ook Rossini weet niet hoeveel miljarden zo'n shocktherapie moet bedragen. "Het hangt van de duur van de coronacrisis af. Maar het is iets wat in heel de Europese Unie moet gebeuren. Ook bedrijven in Frankrijk en Duitsland hebben dit nodig."

Rossini erkent dat er moed nodig is bij de ECB om na het jarenlang openzetten van de geldpers met het quantitative easing-beleid van Mario Draghi opnieuw zware maatregelen te nemen.

"Maar ik vind dat ze moeten", zegt de econoom. "De steun voor dit soort instituten onder de bevolking neemt af. En dit is een maatregel die Europa gaat redden. Er komt zo weer sympathie voor de Europese instituties. Dus ja, whatever it takes. Actie nu."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van