Ga naar de inhoud
Ondernemen

Noord-Italië op slot: economische klap voor de regio, maar handel gaat door

Rust op straat bij de Piazza del Duomo in Milaan. Beeld © Getty Images

In een nachtelijke persconferentie kondigde de Italiaanse premier Giuseppe Conte drastische maatregelen aan om verspreiding van het coronavirus te beperken. De regio Lombardije en 14 andere provincies in het noorden van Italië gaan op slot. Een enorme economische klap voor de regio, al gaat de handel deels gewoon door.

Zo op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand. De vlucht van Milaan-Linate naar Amsterdam vertrok vanmorgen met twintig minuten vertraging. Voor later vandaag zijn wel wat vluchten geschrapt vanaf Milaan, maar zeker niet alle. Ook de treinen die vanuit de stad naar de rest van het landen rijden, vertrekken gewoon. De wegen zijn ook vol.

Er is dan ook 'geen absoluut verbod om de regio in en uit te gaan', zei premier Giuseppe Conte vannacht tijdens een persconferentie. "We noemen het niet rode zones. Maar je moet wel een goed excuus hebben om de weg op te gaan." 

Je
Lees ook:
Je moet voor je werk naar Noord-Italië, mag je weigeren?

Vakantiedagen opnemen

Hoewel evenementen zijn afgeblazen en theaters, bioscopen, scholen, zwembaden en sportcentra dicht moeten, mogen mensen wel gewoon boodschappen doen. Naar het werk gaan mag ook, al zegt Conte: "Er moet gebruik worden gemaakt van de mogelijkheden om werknemers thuis te laten werken, op non actief te stellen of verplicht vakantiedagen te laten opnemen."

Dat zou sowieso tot 3 april moeten duren. Dat laatste valt niet bij iedereen goed, want veel werknemers zouden op die manier al hun vakantiedagen voor dit jaar zien verdwijnen. 

Export en bevoorrading

De werkgeversvereniging in Lombardije, Assolombarda, benadrukte zondag dat, naast dat mensen naar hun werk mogen, ook de goederenstroom niet mag worden geblokkeerd door de regeringsmaatregelen.

Oftewel, winkels worden bevoorraad en de export gaat door. De president van de regio Lombardije riep inwoners op vooral niet te gaan hamsteren omdat juist dat voor tekorten kan zorgen. 

Economische schade loopt op

De economische schade loopt ondertussen op. Volgens de Italiaanse Kamer van Koophandel is de schade, mocht de situatie over een maand weer normaal zijn, zo’n 19 miljard euro. In de noordelijke regio’s zou dat een krimp van 2 procentpunt betekenen.

Maar als het nog eens drie maanden onzeker blijft loopt dat op naar 37 miljard euro, een krimp van ongeveer 4 procentpunt in de noordelijke regio’s  Lombardije, Veneto en Emilia Romagna. Voor heel Italië zou de krimp 19 miljard euro ofwel 1,2 procentpunt bedragen als in april de boel weer op gang kan komen.

Geen boekingen, geen toeristen

Vooral in het toerisme vallen harde klappen. De sector is met 146 miljard euro goed voor 12 procent van de Italiaanse economie. En van de bergen in Lombardije tot de stranden van Rimini en in Rome storten de boekingen in. Volgens zakenkrant Il Sole 24 ore tot 95 procent.

Skigebieden in Lombardije, zoals die van Bormio en Livigno, moeten nu vanwege de regeringsmaatregelen helemaal sluiten. De wereldbekerwedstrijden in Cortina d’Ampezzo zijn geschrapt.

De belangrijke Paasperiode wordt al als verloren beschouwd, maar ook de zomer belooft niet veel goeds omdat daar juist in deze periode veel boekingen voor plaatsvinden.

Extra geld

Italië heeft inmiddels toestemming gekregen van de Europese Unie om extra geld uit te geven om de crisis te lijf te gaan. Er is nu eenmalig 7,5 miljard euro beschikbaar. Het begrotingstekort loopt daarmee dit jaar op naar 2,5 procent.

Het geld wordt met name gebruikt om de capaciteit van de medische zorg uit te breiden en om bedrijven te ondersteunen. En, zo beloofde de minister van Financiën, ook als deze crisis voorbij is zal het land zich netjes aan de strenge Europese begrotingsregels gaan houden.

'Onnodige paniek'

De beurs van Milaan liet zondag weten maandag gewoon open te gaan. Beursvoorzitter Raffaele Jerusalmi noemde de paniek onder mensen onnodig. "Wij hebben hier een draaiboek om open te blijven bij een kernaanval", zo zei hij tegen Bloomberg

"Er is onnodig veel paniek. De maatregelen van de regering zijn nodig om te zorgen dat ziekenhuizen niet overbelast raken en de gezondheidszorg op peil blijft. Dat is alles."  

Coronavirus
Kijk ook
Coronavirus in Italië: wat zijn de gevolgen?

Coronavirus in Italië

De overheid wil dat de burgers in Lombardije en 14 provincies in de regio’s Veneto, Piemonte, Emilia Romagna en Marken zoveel mogelijk thuisblijven. 

In restaurants en cafés moeten mensen op minimaal een meter afstand van elkaar zitten. En om 18 uur moet alles dicht. Dat alles om mensen zo min mogelijk met elkaar in contact te laten komen. Zodat het coronavirus zich niet zo snel verspreidt.

Italië telde zondag 7375 besmettingen en 366 mensen zijn overleden na besmet te zijn geraakt met het virus.