Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Amsterdam beboet bloemenverkopers: te veel souvenirs, te weinig bloemen

06 maart 2020 13:46
Er worden te veel souvenirs verkocht in de bloemenstalletjes. Beeld © ANP

Wie wel eens over de Amsterdamse bloemenmarkt loopt, weet dat er in de meeste winkeltjes nauwelijks bloemen te vinden zijn. De ondernemers richten zich vooral op toeristen en dus liggen de bloemenstallen vol met souvenirs. Een doorn in het oog van de gemeente, die nu boetes heeft uitgedeeld. Maar volgens ondernemers is het lastig om te overleven met alleen maar bloemen.

Tien van de zestien bloemenstalletjes, een soort kassen midden in het centrum van Amsterdam, zijn beboet. De boetes lopen uiteen van 30.000 euro tot 120.000 euro, laat woordvoerder Eva Pleijter van de gemeente weten. Dat is drie keer de jaarlijkse erfpacht.

Te toeristisch

Bij die erfpacht horen regels wat betreft het assortiment. De afspraak is dat minimaal 75 procent van het aanbod uit planten, bloemen, bollen en ander groen bestaat. Maar toen de gemeente vorig jaar controleerde, bleek dat op één zaak na alle ondernemers die regel overtraden. Ze verkochten te veel souvenirs, waarmee ze zich vooral op toeristen richten.

De lijn tussen souvenirs en het verplichte groene aanbod is soms dun. Zo liggen de winkels vol met tulpenbollen, die in de meeste gevallen niet eens uitkomen. Deze bollen zijn populaire souvenirs voor toeristen, maar vallen wel onder de 75 procent 'groen' die de gemeente verplicht.

Ook vind je in de bloemenstallen zaden om zelf cannabis te kweken (zie foto). Die zaden vallen onder de erfpachtvoorwaarden, ook al zijn ze een typisch Amsterdams souvenir.

Zaadjes van de canabis te koop op de Bloemenmarkt in Amsterdam. Zaadjes van de canabis te koop op de Bloemenmarkt in Amsterdam.

Bloemenmarkt moet weer Amsterdams worden

De gemeente wil dat de Amsterdamse bloemenmarkt weer een plek wordt waar Amsterdammers hun bloemen en planten halen. Pleijter: "Maar nu is de bloemenmarkt geen prettige plek voor Amsterdammers. Het is te toeristisch. Ik ken geen Amsterdammer die daar komt voor zijn plezier."

Uiteindelijk hebben tien van de zestien ondernemers een waarschuwing genegeerd. "Het is al langer een doorn in het oog van de gemeente", zegt Pleijter.

Pantoffels

Het lokale karakter behouden is onmogelijk, zegt Azarja Stins, eigenaar van Stins Flowermarket. Daarvoor is het toerisme te groot. Ook hij kreeg een waarschuwing van de gemeente.

In zijn geval ging het vooral om pantoffels in de vorm van een klomp, die ergens hingen waar dat volgens de regels niet mocht. "Ik heb die toen meteen weggehaald, daarna was het goed." Hij kreeg dan ook geen boete.

Enkele ondernemers

Stins vindt dat er nu een beeld wordt geschetst dat alle ondernemers op de bloemenmarkt fout bezig zijn, maar dat is volgens hem niet waar. De tien stalletjes die beboet zijn, zijn eigendom van enkele ondernemers. Die ondernemers hebben meerdere zaken op de markt.

"De samenwerking met hen is goed, maar sommige houden hun hoofd niet boven water. Het is zwaar om te ondernemen op de bloemenmarkt, dat merken wij ook."

'Te veel concurrentie'

Volgens de vader van Stins is het te moeilijk geworden om te overleven met alleen maar bloemen en planten. Hij had vroeger zelf een zaak op de markt en in die tijd was hij voorzitter was van de ondernemersvereniging. Zo nu en dan staat Stins nog in de zaak van zijn zoon. "We zijn een voorbeeld voor de rest", zegt hij.

Hij kan zich voorstellen dat ondernemers andere dingen gaan verkopen. "De jeugd koopt geen bloemen meer en er is veel concurrentie bijgekomen. Bloemen zijn bij de Albert Heijn in de bonus. En parkeren kan hier ook niet meer."

Zijn zoon vult aan dat bloemen verkopen lastig is, omdat het om een levend product gaat dat niet eeuwig houdbaar is. "Je houdt veel voorraad aan, om een leuk aanbod te hebben. Maar daardoor verdwijnt ook een deel in de prullenbak, daardoor verdien je er weinig aan."

Corona

Het coronavirus maakt het er de laatste weken niet makkelijker op. "We merken nu al dat er minder toeristen zijn", zegt zoon Stins. De ondernemersvereniging van de Bloemenmarkt wilde niet direct reageren.

De bloemenmarkt in 1984, toen nog vol bloemen en planten. De bloemenmarkt in 1984, toen nog vol bloemen en planten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van