Business

Bijna helft belastingzaken verloren door fiscus, maar de verschillen zijn groot

05 maart 2020 17:43 Aangepast: 06 maart 2020 07:11
Beeld © ANP

Een belastingprocedure aanspannen bij de rechter? Dan is de kans gemiddeld zo’n 45 procent dat je die wint. Dat zegt Deloitte op basis van een analyse van ruim 35.000 vonnissen. Maar het maakt nogal uit voor welke rechter je staat.

Deloitte deed met behulp van een computeralgoritme onderzoek naar duizenden uitspraken die gepubliceerd zijn op rechtspraak.nl. Dit is een klein deel van alle uitspraken, maar volgens het bedrijf zijn ze wel representatief.

45 procent van de procedures werd gewonnen door de belastingplichtige, blijkt uit het onderzoek. Een verrassend percentage, schrijft Deloitte: "Men ging uit van een aanzienlijk lagere slagingskans."

Nog verrassender zijn de verschillen tussen verschillende rechters en rechtbanken. Zo wint de fiscus bij de rechtbank in Den Haag tweederde van alle procedures, terwijl dat in Leeuwarden minder dan de helft is. Overigens kun je niet kiezen bij welke rechtbank een zaak dient: dat gebeurt altijd bij de dichtstbijzijnde.

Veel verschil tussen rechters

Bij individuele rechters lopen de getallen nog verder uiteen: belastingbetalers wonnen bij sommige rechters maar 22 procent van de zaken, bij sommige andere rechters is dat 68 procent.

Een verklaring voor deze verschillen heeft Deloitte niet gevonden. Het onderzoek waarschuwt dat het 'niet verstandig of constructief' is om uit te gaan van vooringenomenheid. Bovendien wordt in het belastingrecht altijd door drie rechters geoordeeld.

Er is ook geen verschil gevonden tussen verschillende soorten zaken, behalve bij procedures over de WOZ-waarde. Daarbij won de belastingbetaler vaker dan gemiddeld, namelijk in 54 procent van de zaken.

Tijdsgeest

Wel verschoof de balans de afgelopen jaren wat, in het voordeel van de fiscus. Dat kan volgens het accountantskantoor te maken hebben met de 'tijdsgeest'. "In de afgelopen jaren is er in het publieke debat veel te doen over de belastingmoraal", zegt Deloitte-partner Michel Schrauwen.  "Dit kan ook van invloed zijn op de uitkomst van uitspraken van rechters."

Deloitte onderzoekt de uitspraken om algoritmes te ontwikkelen die de uitkomst van rechtszaken van tevoren kunnen voorspellen. Zo willen ze voorkomen dat klanten geld verspillen aan een kansloze zaak. Met de software zegt het bedrijf met een accuraatheid van 80 procent de slagingskans van een zaak te kunnen inschatten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van