Ondernemen

Biopack wilde de strijd aangaan met plastic, maar is nu failliet

26 februari 2020 13:40 Aangepast: 26 februari 2020 17:15
Biopack richtte zich onder meer op supermarkten. Beeld © ANP

De Groningse duurzame startup Biopack wilde met houtvezelverpakkingen de strijd aangaan met plastic. Maar ondanks forse investeringen en hoge verwachtingen is het bedrijf nu failliet.

Biopack in het Groningse Appingedam werd in 2017 opgezet door ondernemers Bjorn Nillson en Maarten Kimman. Het bedrijf ontwikkelde biologisch afbreekbare verpakkingen van houtvezel, als alternatief voor plastic. Biopack richtte zich onder meer op verpakkingsbedrijven en supermarkten.

Duurzame startup

De duurzame startup wist kapitaal op te halen bij tien particuliere investeerders, maar kreeg ook financiële steun van het Groninger Economisch Investeringsfonds (Groeifonds), de regionale ontwikkelingsmaatschappij NOM en Rabobank.

De verwachtingen van de investeerders waren hoog. "Het product is innovatief en kansrijk", stelde investeringsmanager Allard van der Horst van het Groeifonds destijds. "Nu de eerste grote contracten binnenkort getekend worden, zullen er snel meer volgen. Als er een schaap over de dam gaat, volgen er meer."

Financiële problemen

Begin vorig jaar stelde Biopack nog dat het dankzij de vergroting van de productiecapaciteit de fase van de startup achter zich liet. Maar afgelopen herfst bleek dat het bedrijf in de financiële problemen zat, en de huur niet meer kon betalen.

Eerder deze maand moest Biopack uitstel van betaling aanvragen. In de regionale krant DvhN zei waarnemer Erik Eshuis van bewindvoerder Meerten Ubbens dat dat het gevolg was van het spaak lopen van een verkooporder. Daardoor had het bedrijf geen geld meer om de salarissen te betalen.

Overnamegesprekken

Omdat er volgens Eshuis interesse was in een overname, zou een faillissement wellicht nog voorkomen kunnen worden. Maar de overnamegesprekken hebben Biopack niet van een bankroet kunnen redden. Uit het Insolventieregister blijkt dat het bedrijf afgelopen maandag failliet is verklaard.

Hoe groot de kans is dat Biopack vanuit een faillissement doorstart, is nog onduidelijk. Eshuis en Ubbens waren vanochtend onbereikbaar voor een toelichting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van