Ga naar de inhoud
Ondernemen

Utrechtse ijszaak Roberto Gelato blaast openingsfeest af om coronavirus

Roberto Coletti Beeld © Roberto Gelato

De Utrechtse ijszaak Roberto Gelato start het nieuwe seizoen meestal met een feestje. Prijswinnende ijsmakers uit Italië zouden de winkel deze week bezoeken om hun beste ijssmaken te maken, maar het coronavirus gooit roet in het eten.

De verspreiding van het Covid-19 virus in Noord-Italië zorgt voor paniek in de regio's Lombardije en Veneto. Er zijn 11 gemeentes afgesloten, winkels zijn gesloten en iedereen moet thuisblijven, "Het is echt heel heftig", zegt Carlina Coletti, mede-eigenaar van de ijszaak tegen RTL Z.

Het is de reden dat hun jaarlijkse openingsfeest niet door kan gaan. Zes van de zeven ijsmakers die zouden komen wonen namelijk in de buurt van de door coronavirus getroffen gebieden. "Voor hun en onze veiligheid hebben we besloten om het niet door te laten gaan", moest haar man Roberto Coletti tot zijn grote spijt op Facebook melden. 

'Maanden mee bezig'

"En dat vinden we echt heel, heel jammer", zegt Carlina. "We zijn er maanden mee bezig geweest en hebben overwogen om de opening uit te stellen. Maar niemand weet hoe lang dit gaat duren."

De zaak gaat deze vrijdag daarom wel gewoon open en de omzet van de dag wordt zoals bij elke opening geschonken aan een goed doel, dit keer een onderzoeksfonds van het Antonius ziekenhuis in Utrecht. Normaal wordt er zeker een paar duizend euro opgehaald op zo'n dag, zegt Carlina. 

Omrijden voor een ijsje

"Ik wist al van mensen van buiten Utrecht dat ze wilden komen, ik hoop dat ze ook nu nog willen omrijden voor een ijsje." Veel klanten reageren in elk geval vol begrip op sociale media. Op een mooie zomerdag kan er zomaar een rij van een meter of 10 voor de deur staan.

Een van de ijstoppers die zou komen is Barbara Bettera, zij won de de Coppa d'Oro 2020, een prijs die op een grote Italiaanse ijsbeurs wordt vergeven aan het lekkerste ijs.

"Elk jaar kiest de jury een andere smaak die alle deelnemers moeten maken", zegt Carlina. Dit jaar maakten zo'n honderd deelnemers hazelnootijs en Bettera won.

Coppa d'Oro

Roberto won vorig jaar zelf met vanilleijs. Daardoor was hij dit jaar uitgesloten van deelname. "Maar hij zat wel in de jury en daardoor heeft hij ook al deze contacten op kunnen doen en iedereen zo ver gekregen om Utrecht te bezoeken", zegt Carlina.

Het ondernemerspaar hoopt dat het feest in de toekomst wel door kan gaan, maar wanneer dat zou kunnen is niet duidelijk. Op 6 oktober sluit het ijsseizoen weer.