Ga naar de inhoud
Business

'Sociale doelstelling van bierbrouwer De Prael in gevaar'

Een van de vier vestigingen van bierbrouwer De Prael. Beeld © Google Maps.

Volgens oprichter Arno Kooij van brouwerij De Prael staan de sociale doelstellingen van de bierbrouwer onder druk, nu hij en zijn mede-oprichter Fer Kok als directie aan de kant zijn gezet.

Dat zegt de voormalige brouwerijbaas in het Parool.

Sociale doelstelling

De Prael is een ambachtelijke brouwerij en horecabedrijf met een sociale doelstelling. Het bedrijf verschaft sinds de oprichting in 2001 werkplekken aan mensen met een psychiatrisch verleden.

Dankzij financiële steun van geldschieters als Stichting Doen groeide De Prael uit tot bedrijf met vier vestigingen en 200 werknemers.

Begin deze maand meldde RTL Z echter dat De Prael oprichter-directeuren Arno Kooij en Fer Kok aan de kant heeft geschoven, als gevolg van financiële problemen. In november verloor Kooij een rechtszaak tegen zijn ontslag als directeur.

Ziel eruit

Kooij erkent in het Parool de financiële problemen bij De Prael. Maar volgens hem was er slechts een 'verschil van mening', en geen conflict dat zijn vertrek noodzakelijk maakte.

Volgens Kooij zouden de sociale doelstelling van De Prael zonder de oprichters gevaar lopen. "Zonder ons kan het niet, zeker niet van de een op de andere dag. We zijn de ziel van De Prael, als je die eruit haalt heb je een serieus probleem."

Opmerkelijk is dat zowel Kooij als Kok zichzelf op hun Linkedin-pagina nog steeds afficheren als directeuren van de brouwerij.

Horecatypes

Volgens Kooij is het karakter van de brouwerij sinds zijn vertrek al veranderd. "Wat nu is overgebleven, is een andere Prael. Er zitten nu horecatypes die niets met kwetsbare mensen hebben. Het sociale karakter staat onder druk. Als je niet oppast, verdwijnt dat ook."

Een deel van de aandelen in De Prael kwam in 2017 in handen van de Limburgse brouwerij Lindeboom. Sinds het vertrek van de oprichters wordt het bedrijf geleid door de bekende Amsterdamse horeca-ondernemer Tijmen Vermaas. Directeur Paul Joosten van De Lindeboom en Vermaas waren vandaag onbereikbaar voor commentaar.

Woordvoerder Rik van Eijk van De Prael zegt de uitspraken van Kooij te betreuren. "Wij hebben veel waardering voor wat Arno heeft gedaan. Zijn gedachtegoed zit in dit bedrijf. Het is jammer hoe het is gelopen, maar wij willen vooruitkijken."

Meer werknemers dan ooit

Met de uitspraken van Kooij over het sociale karakter van De Prael is Van Eijk het niet eens. "Wat Arno zegt, is zijn mening. Maar het gaat op dit moment goed met De Prael. Er werken meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dan ooit tevoren. Die cijfers spreken voor zich."  

Ook financieel gaat het beter met de bierbrouwer, aldus de woordvoerder. "Vorig jaar draaiden we break even, en de vooruitzichten voor 2020 zijn goed. Het bedrijf staat niet te koop."

Dit is een artikel van