Ga naar de inhoud
Ondernemen

Het afval van de aardappel wordt een goudmijn

De productie van aardappelen Beeld © Getty

De Groningse aardappelverwerker Avebe wil van de eiwitten in aardappelen de belangrijkste inkomstenbron van het bedrijf maken. Dat zegt productiedirecteur Edwin de Jonge tegen RTL Z. Nu is het vaak nog afval, terwijl de eiwitten in voedselproductie veel meer geld kan opleveren.

Avebe verwerkt per jaar zo'n 2 miljard kilo aardappelen. Een aardappel bestaat voor 75 procent uit water, 20 procent koolhydraten (zetmeel), 1,5 procent eiwit, 1 procent vezels en 2 procent restproduct.

Tot enkele jaren terug gebruikte Avebe vooral de zetmeel, bijvoorbeeld in verven of in lijmproducten voor een plakkende werking. De aardappelen die Avebe verwerkt worden dan ook fabrieksaardappelen genoemd. Ze zijn niet voor menselijke consumptie bedoeld. Er worden dus geen frietjes van gemaakt.  

Marge

Het beetje eiwit in de pieper was in dat proces feitelijk afval. Uit die 1,5 procent die er aan eiwitten in zit verwacht Avebe nu echter het belangrijkste deel van het bedrijfsresultaat te gaan behalen. Dat kan omdat de eiwitten bedoeld zijn voor voedingsproducten en daarmee is voor de aardappelverwerker een veel hogere marge te halen dan voor het zetmeel. 

Kijk ook in onderstaande video hoe dat precies zit: 

Kaas
Ons Eten
Kaas en vlees van aardappelen; dat wordt onze toekomst

Koekjes

In voeding zijn de eiwitten van Avebe onder meer geschikt om vleesvervangers een betere textuur te geven. Ook werken ze als bindmiddelen, waardoor bij het maken van koekjes eieren niet meer nodig zijn. En ze worden gebruikt in alternatieve producten voor melk.  

Uit de huidige productie van ongeveer 2 miljard aardappelen kan zo'n 30 miljoen kilo aan eiwit gehaald worden. Daar zit Avebe nog lang niet aan en daar wordt de komende jaren dan ook verder in geïnvesteerd. 

Pizzakaas

"De vraag naar plantaardig eiwit groeit flink. Daarom willen we zo snel mogelijk verder uitbreiden in productiecapaciteit", zegt productiedirecteur De Jonge.

Avebe maakt van de eiwitten ook de basis voor een veganistische pizzakaas. Daarmee won het een dik jaar geleden jaar een in de industrie belangrijke prijs. De Groningers maken er ook feta'kaas' van die ze succesvol verkopen in Griekenland. 

Koninklijk

Avebe begon 101 jaar geleden als het Aardappelmeel Verkoop Bureau. Het verkoopt de aardappelproductie van zo'n 2300 agrarische bedrijven. Wereldwijd werken er ongeveer 1300 mensen en de jaaromzet bedraagt 274 miljoen euro. Het bedrijf kreeg vorig jaar het predikaat 'Koninklijk'.

Vanwege de droge zomer werd in 2019 een kwart minder aardappelen geproduceerd. Met de hogere marges die de eiwitten kunnen gaan opleveren, zijn deze fluctuaties gemakkelijker op te vangen voor het bedrijf. De winst van Avebe daalde vorig jaar van 16 miljoen euro naar tot 11 miljoen euro. 

Bron: RTL Z / Maarten Veeger