Business

Kringloopwinkels slaags over Google-zoekwoord

13 februari 2020 14:33 Aangepast: 13 februari 2020 15:42
Kringloopwinkel mag naam concurrent niet gebruiken op Google. Beeld © ANP

Een kringloopwinkel in Alkmaar gebruikte de naam van concurrent Rataplan als ingekocht zoekwoord op Google. Van Google mag het, van de rechter niet. Volgens de Haarlemse voorzieningenrechter is er sprake van merkinbreuk.

Rataplan is een bedrijf dat 23 kringloopwinkels in Nederland heeft, waaronder een vestiging in Alkmaar. Na klachten van klanten constateerde de Noord-Hollandse vestiging vorig jaar dat een concurrerende kringloopwinkel in dezelfde straat haar naam had ingekocht als zoekwoord bij internetzoekmachine Google.

Concurrent bovenaan

Als mensen zochten op 'Rataplan Alkmaar', kwam de advertentie van de concurrerende winkel bovenaan de zoekopdrachten te staan. Klanten die bijvoorbeeld dachten dat hun tweedehands spullen werden opgehaald door Rataplan, kwamen daardoor bedrogen uit.

Afgelopen mei sommeerde Rataplan de concurrerende kringloopwinkel het gebruik van haar merknaam als zoekwoord te staken. Die ging daar pas in oktober mee akkoord, maar slechts als 'gentlemen's agreement'. Het bedrijf wilde géén overeenkomst tekenen waaraan een boete vastzat.

Naar de rechter

Eind dat jaar constateerde Rataplan dat de naam van de concurrerende winkel nog steeds verscheen bij zoekopdrachten naar Rataplan Alkmaar. Daarop sleepte de kringloopwinkelketen het bedrijf voor de rechter.

Voor de rechter erkende Kringloopwinkel Alkmaar het zoekwoord 'Rataplan' eerder ingekocht te hebben bij de advertentieafdeling van Google. Het bedrijf beweert dat het dat sinds oktober niet meer gedaan heeft, en overlegde ter ondersteuning van die stelling twee rapporten van analistenbureaus en een e-mail van Google.

Google is akkoord

Opmerkelijk is dat in de mail van Google staat dat Kringloopwinkel Alkmaar 'volledig in zijn recht' stond met de inkoop en het gebruik van Rataplan als zoekwoord. "U staat vrij om gebruik te maken van zoekwoorden waarvan u denkt dat ze relevant zijn voor uw advertentie."

Maar van de Haarlemse voorzieningenrechter mag de kringloopwinkel het zoekwoord niet gebruiken. Omdat de gemiddelde internetgebruiker daardoor kan denken een advertentie van Rataplan te zien, is volgens de rechter sprake van inbreuk op de merk- en handelsnaam.

Rechter: merkinbreuk

Tijdens het kort geding kon de rechter niet vaststellen of de concurrerende kringloopwinkel na oktober wel of niet gebruik was blijven maken van het zoekwoord. Maar omdat de winkel niet uit eigen beweging een getekende onthoudingsverklaring met boeteclausule wilde tekenen, vindt de rechter dat sprake is van een 'serieuze dreiging' van herhaling.

Daarom dwong de rechter de kringloopwinkel gisteren 'elk gebruik van de merk- en handelsnaam Rataplan (…) door middel van de Google advertentiedienst te staken en gestaakt te houden.' Als het dat niet doet, moet de winkel een dwangsom betalen die kan oplopen tot 25.000 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van