Business

Kwart miljoen voor boekhouder die directeur liet sjoemelen

11 februari 2020 16:22 Aangepast: 11 februari 2020 21:33
Boekhouder ontving compensatie voor afwijzing Volvo V60. Beeld © ANP

Het ontslag van een boekhouder die geen alarm sloeg na gesjoemel van een directeur, is transportbedrijf Van der Wees uit Dordrecht duur komen te staan. Het bedrijf moet de man wegens onterecht ontslag een kwart miljoen euro betalen.

De ontslagzaak is een afgeleide van een rechtszaak die Koninklijke Van der Wees voerde tegen voormalig directeur Elias Ott. Na diens vertrek in 2018 ontdekte het transportbedrijf dat de directeur zichzelf jarenlang had bevoordeeld, met een tankpas voor zijn dochter, reparaties aan zijn Porsche en verbouwingen aan zijn huis op rekening van het bedrijf.

Oogje dicht

Bovendien had de directeur de boekhouder van het bedrijf een royale compensatie gegeven, omdat hij van de toezichthouders geen dure auto mocht rijden. Volgens het transportbedrijf was die compensatie bedoeld om ervoor te zorgen dat de boekhouder een oogje dichtkneep voor de discutabele uitgaven van de directeur.

Vorig jaar meldde RTL Z dat de poging van het transportbedrijf om de schade op de directeur te verhalen, maar deels succesvol was. Van de Rotterdamse rechtbank moest de oud-directeur 40.000 euro terugbetalen, nog geen kwart van het geëiste bedrag.

Onbevredigend

Tot overmaat van ramp blijkt nu dat de affaire voor het transportbedrijf een zeer onbevredigend staartje heeft gekregen. Van der Wees ontsloeg destijds namelijk de toen 64-jarige boekhouder, omdat het bedrijf vond dat hij de commissarissen en de eigenaar had moet waarschuwen voor uitgaven van de directeur.

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt nu dat het gerechtshof in Den Haag vindt dat het transportbedrijf de man niet op staande voet had mogen ontslaan, omdat hij geen controletaak had. "Anders dan Van der Wees Groep heeft betoogd, rustte op de boekhouder vanuit zijn functie geen toezichthoudende taak of financiële controleplicht."

Kwart miljoen

Omdat Van der Wees met het ontslag 'ernstig verwijtbaar' handelde, moet het de boekhouder een trits ontslagvergoedingen betalen, die samen goed zijn voor ruim 249.000 euro.

Dat is ruim zes keer zoveel als het transportbedrijf bij de sjoemelende ex-directeur wist terug te halen. Ook hoeft de boekhouder de schadeclaim die het transportbedrijf bij hem indiende, niet te betalen.

Geen schoonheidsprijs

Wel tekent het hof aan dat de boekhouder 'niet de schoonheidsprijs' verdiende met zijn acceptatie van een dubieuze compensatieregeling.

Toen hij van de commissarissen geen Volvo V60 Hybrid als bedrijfsauto kreeg omdat deze te duur zou zijn, regelde hij met de directeur en achter de rug van de commissarissen om een royale compensatie.

Extra vakantiedagen

De boekhouder kreeg 330 euro bruto extra salaris per maand en jaarlijks 26 extra vakantiedagen. Het hof kan zich voorstellen dat dat 'een deuk in het vertrouwen' met de eigenaar van het transportbedrijf en de commissarissen opleverde, maar ziet het niet als reden voor ontslag op staande voet.

Advocaat Sietse Voogt van de boekhouder zegt dat zijn cliënt tevreden is over de uitkomst van de zaak. "Er zijn forse vergoedingen toegekend, en het hof heeft hem op alle fronten gelijk gegeven en geoordeeld dat hem niets te verwijten valt."

Zuur en pijnlijk

Commissaris Wim de Leur, die de zaak vanuit de toezichthouders behandelde, zegt dat het bedrijf 'zeer teleurgesteld' over de uitspraak is, maar dat het deze accepteert.

"Wij vertrouwden erop dat deze man goed op onze centjes zou passen, en vinden ook dat hij daarvoor verantwoordelijk was. De rechter kwam tot een ander oordeel. Natuurlijk is dat teleurstellend. Het is zuur en doet pijn. Maar alle partijen moeten door. We laten de zaak achter ons."

De Leur zegt niet met modder te willen gooien."Het ging ons om het principe; wij wilden aan de kaak stellen dat dit niet kan. De eigenaar, de heer Van der Wees senior, is trots dat hij dit bedrijf heeft opgebouwd. Als Koninklijke onderneming past het ons niet om nu te schelden of vervelende dingen te zeggen. We gaan hier correct en fatsoenlijk mee om."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van