Ondernemen

Atradius: exportkansen liggen dit jaar in Brazilië, Senegal en Vietnam

11 februari 2020 06:13
Een truck met vrachtcontainer wordt geïnspecteerd in de Rotterdamse haven. Beeld © ANP

Wil je groeien als bedrijf? Dan moet je in Brazilië, Vietnam, Colombia, Kazachstan, de Verenigde Arabische Emiraten of Senegal investeren. Dat stelt kredietverzekeraar Atradius in het onderzoek 'Veelbelovende opkomende markten in 2020'.

Deze landen onderscheiden zich door hun groeipotentieel en een redelijk stabiel politiek klimaat, aldus de onderzoekers.

Nieuwe afzetmarkten

"Ondernemers zullen wellicht niet meteen aan deze landen denken. Maar dankzij hun stabiele of aantrekkende groei, gunstige ondernemingsklimaat en interessante groeikansen in verschillende sectoren, bieden ze kansen voor Nederlandse exporteurs die op zoek zijn naar nieuwe afzetmarkten", zegt Theo Smid, econoom van Atradius Nederland.

Voedselsector Brazilië

Het bruto binnenlands product (bbp) in Brazilië groeit in 2020 bijvoorbeeld naar verwachting met 2,2 procent. Smid: "Vooral de farmaceutische en voedselsector profiteren van het herstel."

Zo ontstaat volgens hem door een groeiende middenklasse en stijgende koopkracht meer vraag naar hoogwaardige voedingsmiddelen. "Dat biedt kansen voor Nederland dat een sterke internationale reputatie heeft als exporteur van voedsel."

Volgens Atradius zijn er goede vooruitzichten voor de olie- en gassector. Ze verwacht dat de productie van de energiesector in 2020 met 2,8 procent zal toenemen.

Senegal lichtpuntje in Afrika

In Afrika is vooral Senegal een lichtpuntje in de regio, met een stabiel politiek klimaat en een sterke groei van het bbp (+6,4 procent). Deze groei wordt volgens het onderzoek vooral gesteund door investeringen in de infrastructuur en een stijgende industriële en agrarische productie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Export naar Verenigd Koninkrijk weer afgeremd door brexit

Stijgende koopkracht Vietnam

In Azië staat Vietnam hoog in de ranglijst van markten die interessant zijn voor buitenlandse bedrijven. Het is volgens Atradius een 'regionale kampioen' in export.

Door de stijgende koopkracht is daarnaast sprake van een sterke binnenlandse vraag. Voor 2020 wordt opnieuw een hoge economische groei verwacht (+6,6 procent).

Kazachstan gestegen op ranglijst Wereldbank

In Centraal-Azië heeft ook Kazachstan gunstige vooruitzichten, met een groei van 4,2 procent. Het ondernemingsklimaat is verbeterd in dat land, stelt de kredietverzekeraar.

Zo staat Kazachstan in 2020 op de 25e plaats op de ranglijst van de Wereldbank voor het gemak van zakendoen, in vergelijking met een 36e positie in 2018.

Ook hier zijn de vooruitzichten voor de farmaceutische sector veelbelovend, mede dankzij hervormingen in de gezondheidszorg en een betere toegang tot gezondheidsdiensten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Nederland verdiende ruim 122 miljard met export naar buitenland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van