Ga naar de inhoud
Business

Oud-directie 'smeergelddochter' Mammoet eist miljoenen

Beeld © ANP

Rond bergingsbedrijf Mammoet Salvage, dat vorig jaar in opspraak raakte door vermeende smeergeldbetalingen, woedt een miljoenenruzie. Twee oud-directeuren vinden dat zij hun belang in het bedrijf onder dwang en voor niets hebben moeten verkopen. Zij eisen tussen 8 en 14 miljoen euro.

Ter ondersteuning van hun claim eisen de directeuren ook gevoelige documenten op over vermeende smeergeldbetalingen in Irak. Vorig jaar meldde NRC Handelsblad dat Mammoet geld betaalde aan een machtige Iraaks parlementslid om een onbetaalde rekening geïnd te krijgen.

Miljoenenruzie

Naast de smeergeld-affaire blijkt Mammoet Salvage nu dus het middelpunt te zijn van een miljoenenruzie tussen twee ex-directeuren en twee bestuurders van Mammoet, onder wie de huidige tweede man van het bedrijf Jan Kleijn.

Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z op basis van een onlangs openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof in Arnhem.

Mammoet Salvage

Mammoet Salvage is de dochter van transportbedrijf Mammoet Holding. Dat is sinds 2006 een dochterbedrijf van SHV Holdings, het miljardenconcern van de ondernemersfamilie Fentener van Vlissingen.

Het jonge bergingsbedrijf, dat werd opgericht in 2006, wist flinke opdrachten weg te kapen voor de neus van grote concurrenten als Smit en Wijsmuller. Financieel was Mammoet Salvage echter geen succes. Eind 2015 had het een negatief eigen vermogen van 66 miljoen euro, en was dus technisch failliet.

Hoofdpijndossiers

Bovendien kampte Mammoet Salvage met enkele hoofdpijndossiers, zoals de berging van de gezonken olietanker Amuriyah voor de kust van Irak. Nadat de Iraakse opdrachtgever in 2014 de betalingen staakte, volgde een jarenlange strijd om tientallen miljoenen aan rekeningen betaald te krijgen.

Daarbij werden ook de eerder genoemde, omstreden betalingen gedaan aan een invloedrijk Iraaks parlementslid.

Bergingsbedrijf verkocht

Eind 2015 hadden de eigenaren Mammoet en SHV er genoeg van. Omdat Mammoet Salvage als geheel onverkoopbaar was, werden vrijwel alle projecten, het materieel en het personeel verkocht aan een concurrent. Drie lopende klussen, waaronder het project in Irak, bleven achter in het verder 'lege' bedrijf.

Vervolgens stapten de directeuren van Mammoet Salvage, Fokko Ringersma en Arjan Herrebout, op. Nu blijkt dat zij 30 procent van de aandelen van Mammoet Salvage bezaten. En dat zij destijds gedwongen werden die voor 1 euro te verkopen.

Miljoenenclaim

Nu eisen de twee directeuren alsnog miljoenen. Volgens hen zou hun belang véél meer waard zijn geweest. Zij becijferen de toenmalige waarde van Mammoet Salvage op 48 miljoen euro, en van hun aandelen dus op ruim 14 miljoen euro. Eerder lieten zij voor 8,4 miljoen euro beslag leggen.

Ringersma en Herrebout lijken een graantje te willen meepikken van een mogelijke meevaller rond het Iraakse project. Dat was een van hoofdpijndossiers die na de uitverkoop achterbleef in Mammoet Salvage.

Uiteindelijk werd het project toch afgemaakt. Mammoet heeft inmiddels een claim van 120 miljoen dollar neergelegd bij een internationale arbitragerechtbank.

Mammoet-topman

Opmerkelijk is, dat de bergingsbonzen hun schade niet proberen te verhalen op de kapitaalkrachtige moederbedrijven Mammoet en SHV, maar op twee toenmalige bestuurders van Mammoet.

Volgens hen zouden Mammoet-topmannen Herman Smit en Jan Kleijn aansprakelijk zijn, omdat zij de transacties destijds uitvoerden. Smit is inmiddels vertrokken bij Mammoet, Kleijn is er sinds 2017 tweede man.

Gevoelige documenten

Pikant is dat Ringersma en Herrebout tijdens het hoger beroep een serie documenten opvroegen, die SHV en Mammoet waarschijnlijk niet graag openbaar willen hebben.

Het betreft onder meer financiële documenten waarmee de waarde van Mammoet Salvage kan worden vastgesteld, maar ook gevoelige documenten over de vermeende smeergeldbetalingen in Irak, het vertrek van de bedrijfsjurist van Mammoet en interne fraudeonderzoeken.

2-0 achter

Inmiddels staan Ringersma en zijn mede-directeuren 2-0 achter. Begin vorig jaar oordeelde de rechtbank in Utrecht dat niet vaststaat dat zij recht hebben op vergoeding van hun schade. In een tussenuitspraak in het hoger beroep oordeelde het hof vorige maand dat zij de geëiste documenten niet krijgen.

Oud-directeur Ringersma van Mammoet Salvage is wegens verblijf in het buitenland niet bereikbaar voor een toelichting. Volgens zijn vrouw is de kans klein dat hij die wil geven. Directeur Herrebout onthoudt zich van commentaar.

Schade mogelijk hoger 

Hun advocaat Ton van Oosten kan niet zeggen waarom zijn cliënten hun schade proberen te verhalen op de twee Mammoet-bestuurders, in plaats van op de kapitaalkrachtige moederbedrijven Mammoet en SHV.

Wel benadrukt hij dat de gevorderde schade mogelijk hoger is dan de waardering van 14 miljoen en de beslaglegging van 8 miljoen. "De precieze omvang van de schade moet nog worden vastgesteld."

Advocaat Arnold Croiset van Uchelen kon geen toelichting geven zonder ruggespraak met zijn cliënten Smit en Kleijn. Woordvoerder Theo Kroese van Mammoet wil geen commentaar geven op de miljoenenclaim. Ook wil hij niets kwijt over de huidige stand van zaken rond de smeergeldzaak.