Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner Eneco

Warmte uit rioolwater gaat 10.000 huizen verwarmen

10 februari 2020 10:04 Aangepast: 11 februari 2020 09:48

Water is een rijke bron van duurzame warmte. Om die te winnen, wordt er bij de nieuwe waterzuiveringsinstallatie in Utrecht in samenwerking met Eneco de grootste warmtepomp van ons land geplaatst. Een warmtepomp die - als alles meezit - in twee jaar circa 10.000 woningen van gasloze stadswarmte gaat voorzien. Hoe? Met restwarmte uit rioolwater.

In zijn rol als bestuurder bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden - beheerder van zestien waterzuiveringsinstallaties in de regio Utrecht – weet Constantijn Jansen op de Haar uit te leggen wat de potentie van restwarmte uit water is. “Het is een enorme bron van schone warmte. Als we die op grote schaal kunnen winnen, hebben we genoeg voor vijftig procent van alle huizen en bedrijven in Nederland.” Momenteel is hij samen met Eneco bezig om van de zuiveringsinstallatie in Utrecht de grootste duurzame warmtepomp van Nederland te maken. Het verduurzamen van de stadswarmtenetten is voor energieleverancier Eneco namelijk op dit moment een van de focuspunten.

Eneco - Janse de Jonge (l), bestuurder Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Jansen op de Haar (r) Eneco - Janse de Jonge (l), bestuurder Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Jansen op de Haar (r)

Rioolwater, een dubbelrol

Zuiveringsinstallaties zoals die in Utrecht zijn ideaal voor het winnen van warmte uit afvalwater. Jansen op de Haar: “Hier komt dagelijks 65 miljoen liter rioolwater binnen. Water vanuit douches, wastafels, wasmachines, vaatwassers en bedrijven. Dat water is lauwwarm: ’s zomers is het 24 graden, ’s winters zo’n 12 graden. Daar zit veel warmte in waar we iets mee kunnen. Het is zonde om dat zomaar de natuur in te laten lopen.” Met de nieuwe warmtepomp kan straks een deel van die warmte worden teruggewonnen en worden gebruikt voor stadswarmte. “Als alles meezit kan de warmtepomp vanaf 2022 draaien. Warmte die nu nog met gas wordt opgewekt, komt dan voor een deel uit restwarmte van rioolwater”, aldus Jansen op de Haar.

Combinatie van factoren

Dat juist Utrecht de primeur krijgt van deze enorme warmtepomp heeft volgens Jansen op de Haar alles te maken met een combinatie van gunstige factoren. “Onze waterzuivering ligt midden tussen de woonwijken. Het rioolwater komt van dichtbij, de afnemers van de stadswarmte zitten direct hier ‘om de hoek’ aan een bestaand warmtenet van Eneco, en hun warmteoverdrachtstation staat hier pal aan de overkant van de straat. Stuk voor stuk voordelen. Daardoor kunnen de afnemers van stadswarmte een grote duurzaamheidsstap maken zonder dat er thuis of in hun buurt hoeft te worden verbouwd. Een win-win.” 

Bewezen technologie

Boudewijn Janse de Jonge, project developer bij Eneco, vertelt dat de Utrechtse warmtepomp is gebaseerd op een bewezen technologie. “Voor Nederland is dit nieuw op deze schaal, maar in Scandinavië hebben ze op dit vlak al de nodige ervaring opgedaan. Zo staan in het Deense Kalundborg en het Zweedse Malmö vergelijkbare warmtepompinstallaties. De lessen die we daarvan leren, kunnen we hier direct toepassen.” En dat blijkt nodig te zijn. “In de energietransitie gaat het aantal warmte-klanten fors groeien. Duurzame bronnen maken deze groei mogelijk, maar deze zijn schaars en succesvolle projecten slagen alleen als partijen nauw samenwerken in de complete warmteketen. Van bron tot klant. Zo doen wij dat ook: Eneco als marktpartij en drijvende kracht, samen met het hoogheemraadschap.”

Waardevolle lessen

Zodra de installatie draait, krijgt Utrecht naast warmte ook veel waardevolle lessen. “We gaan hiermee veel leren voor de mogelijkheden om ook elders in het land thermische energie uit afvalwater te winnen”, aldus Janse de Jonge van Eneco. Dit is pas het begin. Er zijn in Nederland ongeveer 250 rioolwaterzuiveringen. Als je gasloos wilt bouwen, is voorgaande een heel duurzame optie. Met projecten zoals dit leren we hoe we dat optimaal kunnen benutten.”

Nog maar het begin

Bestuurder Jansen op de Haar is het daar volledig mee eens. “Het is fantastisch dat we dit samen met Eneco kunnen doen. Sterker nog, ik wil binnenkort in gesprek met ons algemeen bestuur over de vraag of we niet moeten overwegen om meer vergelijkbare projecten bij onze zuiveringsinstallaties te ontwikkelen. Nu stroomt op al die locaties veel warmte weg. Zou het niet prachtig zijn als we die duurzaam kunnen hergebruiken? Het potentieel van warmte-uit-water is gigantisch. Wat mij betreft is dit nog maar het begin.”

Eneco helpt heel Nederland naar duurzame energie om te schakelen. Hoe ze dat doen, lees je hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van