Business

Hbo biermaken: nieuwe academie moet 'magere brouwskills' verbeteren

07 februari 2020 14:48 Aangepast: 14 februari 2020 09:27
Fiona de Lange Beeld © Enjoying Beer

Nederland is een heuse bieracademie rijker waar je binnenkort op hbo-niveau bier leert maken. Dat is nodig, zegt oprichter Fiona de Lange. "Veel brouwers gaan het niet redden door de slechte kwaliteit van hun bier."

'Biertechnoloog' De Lange deed zelf vier hogere bieropleidingen, waaronder aan de Amerikaanse World Brewing Academy. In België en Duitsland kun je zelfs universitair geschoold worden in het bierbrouwen, vertelt ze. Maar in Nederland kom je niet verder dan een 'huis-tuin-en-keukencursusje'.

Speciaalbieren van kleine brouwers zijn sinds een paar jaar razend populair onder het grote publiek. Binnen korte tijd groeide het aantal brouwgerelateerde bedrijven naar 656, al stagneerde die groei vorig jaar wel.

De Lange had al een eigen platform over bier, daar komt nu een reeks 'serieuzere' opleidingen bij. "We zijn in vergevorderde gesprekken met een hbo-opleiding in Nederland om de opleiding samen verder te ontwikkelen en te certificeren", vertelt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal brouwers stijgt niet meer, ondanks populariteit speciaalbier

Bier dat naar bloemkool stinkt

Onze brouwskills moeten namelijk naar een hoger niveau. "Er zijn enorm veel bieren in Nederland die niet goed gebrouwen zijn", vindt De Lange. Volgens haar ontbreekt het veel brouwers aan technische vaardigheden en kennis over de 'biochemische en moleculaire kanten van bier.'

Gist toevoegen is bijvoorbeeld een van de meest cruciale processen in het bier maken, zegt de kenner. Maar vaak gebeurt dat niet steriel of niet secuur genoeg. En als het bier niet lang genoeg gekookt is, dan ruik je dat. Het gevolg: bier dat 'naar bloemkool stinkt', uit de fles spuit of te zuur smaakt.

Bier dat smaakt naar bloemkool

Er kan veel misgaan. En dat proef je. "Nederlandse consumenten trekken de laatste tijd weer terug naar de Belgische speciaalbieren, omdat ze van betere kwaliteit zijn dan die van ons", zegt De Lange.

De ondernemer wil 'het Nederlandse bier redden' en denkt dit jaar zo'n driehonderd cursisten door het hele land te kunnen opleiden. Ze biedt een cursus van een dag voor 135 euro en een van meerdere dagen voor 275 euro. Schappelijke prijzen, zegt ze, want "brouwers hebben het druk en vaak geen groot budget."

Les van meesterbrouwers

In de langere cursus leer je van mensen uit het vak hoe het werkt, bijvoorbeeld van de meesterbrouwer van Hertog Jan, Gerard van den Broek. "We leren je proeven hoe bier niet moet smaken en gaan dieper in op ingrediënten zoals gist en hop."

Bierkenner Rick Kempen juicht elke aandacht voor een verbetering van de kwaliteit van bier toe. Een groep brouwers heeft zeker baat bij een cursus, denkt hij. "Met het overgrote deel van het Nederlandse bier is helemaal niets mis, maar bij kleine en onafhankelijke brouwerijen is ruimte voor verbetering."

Er bestaat al een mbo-opleiding

Maar Kempen twijfelt of ze daar een hogere beroepsopleiding voor nodig hebben. "Met hbo of wo richt je je op een niveau dat voor de meeste brouwers niet nodig is", zegt hij. De animo voor zo'n opleiding zal volgens hem daarom beperkt zijn.

Bovendien bestaat er al een Nederlandse mbo-opleiding bierbrouwen. Die opleiding past volgens hem goed bij de behoefte aan meer praktische scholing van de kleinere brouwers.

En de rest gaat liever naar het buitenland: "Brouwers bij grote brouwerijen volgen een opleiding in België of Duitsland. Zij kiezen voor de bewezen paden. Deze opleiding voegt voor hen weinig toe."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Creatief Nederlands speciaalbier vindt zijn weg naar België

'Manier om geld te verdienen'

Zo hoort de brouwerijopleiding van de Universiteit Gent tot een keuzetraject binnen de bachelor Biochemie of de master Industriële wetenschappen.

De hbo-certificering van de Beer Academy ontbreekt nog. Het aanbod van de opleiding is volgens Kempen op dit moment bovendien 'erg basaal'. "Het moet zijn waarde nog bewijzen. Het lijkt mij eerder een nieuwe manier om geld te verdienen aan een snel groeiende branche", aldus de kenner.

Kaf van het koren scheiden

De Lange zelf ziet juist wel behoefte aan hogere scholing. "Mensen vragen mij: pak jij dat nu eens op", vertelt ze. Verschillende professionals zouden zich al hebben gemeld, onder meer van La Trappe en Hertog Jan. "Uiteindelijk moet dit het kaf van het koren gaan scheiden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van