Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.
Ondernemen

Aantal eenmanszaken blijft maar stijgen: nu ruim 1,2 miljoen zzp'ers

07 februari 2020 06:25
Ook in de bouw werden vorig jaar weer veel mensen zzp'er. Beeld © Archiefbeeld ANP

Het aantal eenmanszaken is vorig jaar opnieuw sterk gestegen in Nederland. Door een toename van nog eens 159.000 zelfstandigen staat de teller nu op ruim 1,2 miljoen.

In 2019 werd met ruim 207.000 duizend een recordaantal nieuwe bedrijven opgericht, zo'n 23.000 meer dan het jaar ervoor. Daarmee telt ons land nu 1,85 miljoen actieve bedrijven, blijkt uit cijfers van het CBS.

Ruim driekwart van de nieuwe bedrijven waren eenmanszaken, waarmee er in een jaar tijd een kleine 159.000 zzp'ers bijkwamen.

Verdubbeling sinds 2007

Al sinds 2007 vormen eenmanszaken de grootste groep binnen de startende bedrijven. Sindsdien neemt dit aantal ieder jaar toe. Het gevolg is dat het aantal eenmanszaken in deze periode bijna is verdubbeld van 568.000 naar ruim 1,2 miljoen.

Twee derde van alle Nederlandse bedrijven zijn nu eenmanszaken. Ter vergelijking: in 2007 was dat iets meer dan de helft.

Zakelijke dienstverlening

In alle branches nam het aantal bedrijven vorig jaar toe. Net als afgelopen jaren werden er vooral veel bedrijven opgericht in de vrij brede categorie zakelijke dienstverlening. "Denk hierbij vooral aan managementadviesbureaus, maar ook aan veel designers, communicatiespecialisten, ingenieurs en architecten die als eenpitter zijn gaan werken", zegt CBS-econoom Marjolijn Jaarsma tegen RTL Z.

Op plek twee en drie stonden vorig jaar de handel en de bouw. Binnen de handel werden in 2019 opvallend veel webwinkels geopend: ruim 15.000 oprichtingen. Dat waren er bijna twee keer zoveel als een jaar eerder. Jaarsma: "Nederland is een land van zelfstandigen en mensen die graag voor zichzelf beginnen. Vaak ook naast de baan die zij al hebben."

Wat betreft de bouw kwamen er opnieuw veel zelfstandige bouwvakkers bij, per saldo ruim 14.000 nieuwe zzp'ers.

Gestopt

Naast veel oprichtingen gaven veel ondernemers er vorig jaar ook weer de brui aan. In 2019 stopten ruim 115 duizend bedrijven, een toename van 8 procent vergeleken met het jaar ervoor en het hoogste aantal opheffingen in vier jaar tijd.

Uitzondering hierbij was het aantal landbouwbedrijven dat stopte. De landbouw was de enige sector waarin het aantal opgeheven bedrijven in 2019 lager lag dan in 2018.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van