Ga naar de inhoud
Business

Brouwerij De Prael ontslaat oprichters na 'financiële noodtoestand'

De vestiging van De Prael in Amsterdam-West leverde problemen op. Beeld © Google Maps

De sociale brouwerij De Prael heeft directeur-oprichters Arno Kooij en Fer Kok ontslagen als gevolg van een 'financiële noodtoestand' en een vertrouwensbreuk met de toezichthouders. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Kooij en Kok richtten de Amsterdamse brouwerij De Prael in 2001 op om mensen die door een psychiatrische achtergrond moeilijk een baan kunnen vinden, toch aan werk te helpen.

Dankzij geldschieters als Stichting Doen kon De Prael uitgroeien tot een bedrijf met vier brouwerijen en daarmee verbonden proeflokalen en 180 werknemers.

Ondernemerschap

Om ondernemerschap te stimuleren en de aantrekking van vers kapitaal door de uitgifte van nieuwe aandelen mogelijk te maken, werd de brouwerij in 2015 omgevormd van stichting tot commercieel bedrijf.

De directeur-oprichters Kooij en Kok kregen aanvankelijk alle aandelen in het bedrijf. Later traden andere aandeelhouders toe, zoals Stichting Doen en de Limburgse brouwerij Lindeboom. Daardoor verwaterde het belang van de oprichters tot elk 22 procent.

Groeiplannen

Afgelopen jaren leek De Prael de wind in de rug te hebben van de stijgende populariteit van speciaalbieren en de groeiende belangstelling voor sociaal verantwoord ondernemen. Regelmatig kwam de brouwer in het nieuws met groeiplannen.

Zo opende het bierbedrijf in 2017 een tweede vestiging in Amsterdam, in het Westelijk Havengebied. Een jaar later kwamen er dochters in Den Haag en Groningen. Elders in het land zouden nieuwe franchise-vestigingen worden geopend.

Noodtoestand

Nu blijkt echter dat De Prael eind 2018 in financieel zwaar weer terechtkwam. Volgens de raad van commissarissen was er na 'een verdere negatieve ontwikkeling van de financiën' onder meer bij de vestiging aan de Hemweg in Amsterdam-West, sprake van een 'financiële noodtoestand'.

Uit een e-mail van een van de commissarissen aan Kooij blijkt dat het bedrijf in augustus 2018 'gezien de huidige tekorten technisch failliet' was. Om te voorkomen dat de schulden verder opliepen, zouden onmiddellijk maatregelen moeten worden getroffen. 

Door de situatie was ook 'een vertrouwensbreuk' ontstaan tussen de commissarissen en de directie. Na verschillende onderzoeken door externe adviseurs besloot de aandeelhoudersvergadering Kooij en Kok in april te ontslaan.

Rechtszaak

Kooij pikte dat niet, en stapte naar de rechter. Als zijn gedwongen vertrek niet door de rechter ongedaan gemaakt zou worden, eist hij ontslag- en schadevergoedingen. In november verloor de oprichter zijn rechtszaak bij de Amsterdamse rechtbank, blijkt uit de uitspraak die onlangs openbaar werd.

Advocaat Mark Elkhuizen van De Prael is tevreden over de uitspraak. "De ideële doelstelling is in het gedrang gekomen door een disfunctionerende directie. Uit rapporten is gebleken dat het een klerezooi was. De Prael is uit zijn voegen gegroeid, dan is soms een ander type leiding nodig. Dan moet je als directeur een stap opzij zetten."

Troubleshooter

Kooijs advocaat Julia van der Woude onthoudt zich van commentaar op de zaak. "Ik kan er niets over kwijt." De oprichter zelf was onbereikbaar voor een toelichting.

Wat de huidige financiële stand van zaken bij De Prael is, is onbekend. Inmiddels wordt het bedrijf tijdelijk geleid door troubleshooter Tijmen Vermaas. Dat is een bekende figuur in de Amsterdamse horecawereld, onder meer als vroegere eigenaar van Dansen bij Jansen en mede-eigenaar van de Tolhuistuin, een restaurant in Amsterdam-Noord.