Ga naar de inhoud
Business

Tweede Kamer wil tante-agaathregeling nieuw leven inblazen

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de tante-agaathregeling voor iedereen bedoeld. Beeld © Getty Images

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de in 2011 afgeschafte tante-agaathlening herintroduceren. Met de regeling kunnen particuliere investeerders startende ondernemers geld lenen tegen gunstige fiscale voorwaarden.

Tweede Kamerleden Mustafa Amhaouch (CDA), Thierry Aartsen (VVD), Kees Verhoeven (D66) en Eppo Bruins (ChristenUnie) roepen het kabinet in een motie op om de oude regeling voor durfkapitaal te onderzoeken. Ze vragen de regering om vóór de zomer met een reactie te komen.

Suikertante

De tante-agaathlening, vernoemd naar een fictieve suikertante, werd in 1996 ingevoerd door staatssecretaris Willem Vermeend om ondernemerschap aan te jagen. De regeling gold voor iedereen en niet, zoals de naam doet vermoeden, alleen voor familieleden. De rente die de investeerder ontving, was tot 5000 gulden belastingvrij.

Al snel kwamen de Nederlandse grootbanken met speciale tante-agaathfondsen om ondernemers uit meerdere fondsen te financieren. Op die manier konden starters meerdere leningen ontvangen, tot wel 1,1 miljoen euro. De regeling was met name onder boeren populair.

Versobering

Op het hoogtepunt in 2001 maakte 68.000 beleggers gebruik van de regeling, blijkt uit een evaluatie uit 2005 van het ministerie van Economische Zaken. Samen leenden zij 1,5 miljard euro uit. Daarna nam de animo af als gevolg van de versoberde voorwaarden.

Met de invoering van de nieuwe Belastingwet in 2001 werd de naam Tante Aghaat vervangen door de ruimer opgezette Durfkapitaalregeling. Niet alleen werd de verliesaftrek verhoogd, ook was het sindsdien ook toegestaan om te investeren in bv's. De Durfkapitaalregeling bestaat nog steeds, maar de belastingvoordelen werden in 2011 afgeschaft.

Behoefte aan kapitaal

Volgens de vier coalitiepartijen is er behoefte aan een vergelijkbare regeling met bijbehorende belastingvoordeeltjes. Ze baseren zich daarbij deels op de evaluatie van het ministerie van Economische Zaken. Een van de aanbevelingen destijds was de terugkeer van de naam Tante Agaath omdat deze beter aansluit bij het familiaire karakter van de lening.

In oktober vorig jaar pleitte ook MKB-Nederland al in zijn jaarlijkse Ondernemersagenda voor de terugkeer van de tante-agaathregeling. Volgens de werkgeversvereniging is er onder veel mkb'ers behoefte aan risicodragend kapitaal. "De risicobereidheid van kapitaalverschaffers zal toenemen als eventueel verlies (gedeeltelijk) aftrekbaar is in de inkomstenbelasting."