Business

Muziekbazen slaags over Rotterdamse winkel Key Music

03 februari 2020 15:39 Aangepast: 26 mei 2020 22:13
Er is gedonder rond de Rotterdamse winkel van Key Music. Beeld © Key Music

Muziekwinkelketen Key Music dreigt haar grootste en belangrijkste vestiging te verliezen. Muziekondernemers Jan 't Hoen en Robin Groenveld zijn keihard slaags geraakt met elkaar over het Rotterdamse winkelpand. "Als iemand begint over granaten, houdt het op."

Jan 't Hoen is de drummer van Wild Romance, vroeger de begeleidingsband van Herman Brood. Maar tegenwoordig is hij vooral actief als zakenman, onder meer als eigenaar van een portefeuille vastgoed en het Amsterdamse muziekcentrum Q-Factory.

Doorstart Key Music

Vorig jaar kocht 't Hoen de failliete muziekwinkelketen Key Music, met twintig vestigingen in Nederland en België. De ondernemer heeft grote plannen met de keten, die hij wil uitbouwen tot veertig vestigingen, waaronder vier megastores.

Maar rond de belangrijkste winkel blijkt nu gedonder te zijn. De pandeigenaar van de vestiging aan de Rotterdamse Ceintuurbaan 191, muziekondernemer Robin Groenveld, wil namelijk dat Key Music het gehuurde winkelpand ontruimt. Groenveld is bekend als organisator van muziekevenementen als de Vrienden van Amstel Live en exploitant van horeca en poppodia.

Kort geding

In het meest recente faillissementsverslag schrijft curator Sjoerd Warringa dat de pandeigenaar Key Music via een kort geding wilde dwingen de winkel 'leeg en schoon op te leveren'. Key Music heeft op haar beurt een juridische procedure lopen om ervoor te zorgen dat het in het pand kan blijven.

Warringa zegt niet gedetailleerd op de kwestie te kunnen ingaan. "Het is een gevoelig onderwerp, omdat het gaat om de belangrijkste winkel. Het pand is specifiek ingericht voor de verkoop van muziekinstrumenten met aparte ruimtes en akoestische aanpassingen. Het zit als een maatpak."

De website van Key Music omschrijft de winkel als 'een begrip voor muzikanten in en rond Rotterdam (…)'. "Je hoeft dus niet raar op te kijken als je hier bekende artiesten tegen het lijf loopt."

Pand gebruiken

Uit onderzoek door RTL Z blijkt dat zowel winkeleigenaar 't Hoen als pandeigenaar Groenveld vinden dat zij het gebouw mogen gebruiken.

Volgens 't Hoen is rond het faillissement geprobeerd om het pand op slinkse wijze aan Key Music te ontfutselen. "Destijds verkreeg een toenmalige werknemer van de Rotterdamse vestiging een koopoptie van de toenmalige verhuurder. Mij werd verteld dat het pand daarmee was 'veiliggesteld'. Maar vervolgens blijkt het te zijn gekocht door Groenveld, die ons er nu uit wil hebben."

Miljoenen

De muziekondernemer denkt er niet over om zonder slag of stoot te vertrekken. "Dat pand hoort bij ons. Als wij er moeten vertrekken, kost het mij wel 3 tot 4 miljoen om elders in Rotterdam zoveel vierkante meter in te richten."

't Hoen benadrukt het kort geding te hebben gewonnen, en dat ook te verwachten van komende juridische procedures. "Maar Groenveld stuurde inmiddels al klussers het pand in om een kantoorruimte onklaar te maken. Door alle spanningen heb ik nu twee werknemers ziek thuis zitten."

De gesloopte kantoorruimte in het Rotterdamse pand van Key Music. De gesloopte kantoorruimte in het Rotterdamse pand van Key Music.

Huur onbetaald

Volgens pandeigenaar Groenveld was er niets mis met zijn aankoop van het gebouw van de voormalige verhuurder.

"Destijds bevond Key Music zich in surseance, en betaalde het de huur niet. Daarom heeft de toenmalige pandeigenaar toen de huur opgezegd. Ook na de doorstart is de huur niet betaald. Daarom wil ik dat zij de winkel ontruimen. Bovendien heb ik zelf plannen met het pand."

Muziekcentrum

Groenveld zegt zelf een muziekcentrum te willen beginnen, waarin allerlei muziekexperts zich kunnen verenigen, en oefen- en lesruimtes gevestigd zullen zijn. "Dat lijkt me ontzettend leuk, en bovendien commercieel interessant. Ik denk dat dat meer bestaansrecht heeft dan een winkel, die het toch gaat verliezen van internet."

De muziekondernemer zegt het onbegrijpelijk te vinden dat hij het kort geding heeft verloren, maar vertrouwen te hebben in de toekomstige juridische procedures. "Ik zal alleen wat langer moeten wachten totdat ik over het pand kan beschikken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opkomst en ondergang van de iconische muziekketen Key Music

Huur gereserveerd

Voor 't Hoen zijn Groenvelds plannen met het pand een extra reden om niet te willen vertrekken. "Hij wil er nota bene een kopie van mijn Amsterdamse muziekcentrum Q-Factory in vestigen."

De ondernemer zegt wel degelijk huur te willen betalen. "Daarvoor staat bij de curator een flink bedrag gereserveerd. Maar dat geld neemt Groenveld niet aan, omdat dat zijn positie zou verzwakken."

Granaten

Als gevolg van de ruzie zijn de ondernemers inmiddels niet meer on speaking terms.

"Volgens hem zou ik hem hebben bedreigd", zegt 't Hoen. "In een telefoongesprek zei ik dat wij elkaar eerst eens moesten spreken, voordat wij 'de granaten bij elkaar naar binnen zouden gooien'. Ik bedoelde dat we beter geen batterij advocaten op de zaak los konden laten. Daarmee probeert hij mij nu de Zwarte Piet toe te spelen."

Groenveld: "Als mensen dergelijke dingen zeggen, houdt het voor mij een beetje op." Samenwerking met Key Music is wat de pandeigenaar betreft onmogelijk. "Zij zitten daar gewoon illegaal, en mijn plan is veel beter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van