Ga naar de inhoud
Business

Fotofestival Unseen failliet en op zoek naar partner voor doorstart

Fotofestival Unseen op het Amsterdamse Westergasfabriek-terrein. Beeld © Unseen.

Ondanks succesvolle eerdere edities en kapitaalkrachtige geldschieters is de organisator van het gerenommeerde Amsterdamse fotofestival Unseen failliet. Dat bevestigt curator Angelina Bakker aan RTL Z.

Unseen is een internationaal kunst- en fotografiefestival dat sinds 2012 jaarlijks in Amsterdam wordt gehouden. Het evenement beschikt over kapitaalkrachtige sponsoren als ING en KPMG Meijburg en krijgt subsidiegeld van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Succesvol

Met 25.000 bezoekers gold de achtste editie van het festival, dat afgelopen herfst werd georganiseerd op het terrein van de Westergasfabriek, als succesvol. Voorbereidingen voor een nieuw evenement in september waren in volle gang. 

Of de negende editie er komt, is nu door het faillissement onzeker geworden. Curator Bakker bevestigt dat er gisteren drie commerciële vennootschappen die het evenement organiseren failliet zijn verklaard. Het betreft Unseen International, Unseen Media en Unseen Amsterdam.

De aan de bedrijven gelieerde maar onafhankelijke stichting Unseen Foundation is niet failliet.

Raadselachtig bankroet

Het faillissement is opvallend gezien het succes en de kapitaalkrachtige geldschieters. Curator Bakker kan echter nog niets zeggen over de oorzaak van het bankroet. "De faillissementen zijn nog maar net uitgesproken, en het onderzoek naar de oorzaken moet nog beginnen." 

Bakker zegt eerst te kijken naar de mogelijkheden om het festival door andere partijen te laten voortzetten. "Daarvoor bestaat in de markt zeker belangstelling. Ik spreek al met meerdere partijen. Ik hoop er zo snel mogelijk, binnen enkele weken, duidelijkheid over te hebben." Volgens de curator blijven de werknemers van Unseen voorlopig nog aan het werk.

Geldtekort

Festivaldirecteur Caroline van Leuven zegt 'enorm geschrokken' te zijn van het faillissement. "Dit viel ons rauw op het dak. Wij hebben keihard gevochten om het te voorkomen."

De directeur bevestigt dat de organisatie met de curator zoekt naar manieren om het festival voort te zetten. "Ik geloof heilig in wat we doen, en dat dit niet verloren mag gaan voor de kunstenaars en de bezoekers. Wij doen er alles aan om het te beschermen."

Van Leuven wijt het faillissement aan geldtekort. "Unseen ziet er prachtig uit, maar kost enorm veel geld. Uiteindelijk is er te weinig geld ingegaan om alle kosten te dekken."

Inkomen kunstenaars

Volgens bestuurder Menno Liauw van de failliete Unseen-bedrijven kent het geldtekort drie oorzaken. "We wisten te weinig sponsorgeld binnen te halen, en er vielen minder subsidies dan verwacht. Ook vielen de inkomsten uit de kaartverkoop tegen. Daardoor ontstond een groot probleem."

Volgens Liauw is er sprake van een schuldenlast van 'enkele tonnen'. De bestuurder erkent dat het faillissement in de eerste plaats 'heel zuur' is voor de schuldeisers en de investeerders, maar benadrukt ook het belang voor de fotografen en kunstenaars.

"Het is belangrijk dat het creatieve middenveld wordt ondersteund. Unseen biedt kunstenaars de kans om een inkomen te genereren. Daarom is het voor de stad Amsterdam van belang dat de beurs door kan gaan."