Ga naar de inhoud
Business

Sjoemelende directeur moet installatiebedrijf ESNW miljoen terugbetalen

Installatiebedrijf ESNW verloor ruim één miljoen euro. Beeld © ANP

Ex-directeur Marc Kok van het Noord-Hollandse installatiebedrijf ESNW moet ruim 9 ton terugbetalen die hij met 'bewust roekeloze' transacties aan het bedrijf onttrok. Het Amsterdamse gerechtshof acht hem aansprakelijk voor de schade.

Anderhalf jaar geleden kwam de kantonrechter in Alkmaar ook al tot deze conclusie. Maar destijds stelde Kok tegen RTL Z dat zowel het installatiebedrijf als de rechter het bij het verkeerde eind hadden.

In hoger beroep zou Kok bewijzen dat hij altijd in het belang van ESNW had gehandeld. De omstreden betalingen zouden zijn bedoeld als investeringen in nieuwe activiteiten van de onderneming.

Dubieuze betalingen

De inmiddels 54-jarige Kok was tussen 2010 en 2016 directeur van Energie Service Noord West (ESNW), het grootste cv-installatiebedrijf van Noord Holland. In 2016 ontdekte de accountant een reeks dubieuze betalingen, als gevolg waarvan Kok uiteindelijk op straat werd gezet.

Uit onderzoek bleek dat Kok vele tonnen aan ESNW-geld voor twijfelachtige projecten had laten overschrijven aan derden. Dat geld bleek verdwenen. Al ruim drie jaar probeert het installatiebedrijf de schade op de ex-directeur te verhalen.

Bewust roekeloos

Begin 2018 oordeelde de kantonrechter in Alkmaar dat Kok 'bewust roekeloos' was geweest en daarmee aansprakelijk was voor 1,2 miljoen euro aan schade. De directeur ging vervolgens in hoger beroep.

Uit een onlangs openbaar geworden tussenvonnis blijkt dat het Amsterdamse gerechtshof hem in ieder geval privé aansprakelijk acht voor het grootste deel van de schade, ruim 900.000 euro.

Of de rechters bevoegd zijn een oordeel te vellen over de aansprakelijkheid van zijn bedrijf Kok Beheer, is nog geen uitspraak gedaan.

'Zelf slachtoffer'

Kok blijft volhouden niets fout te hebben gedaan. "Helaas kwam het hof tot een ander oordeel, maar ik houd overeind dat ik in het belang van het bedrijf heb gehandeld. Ik ben echter zelf het slachtoffer geworden van oplichting. Daarvan heb ik aangifte gedaan. Ook probeer ik geld bij deze persoon terug te halen."

Volgens de ex-directeur zou hij daarmee een deel van de schade willen vergoeden. Ook zegt hij dat er inmiddels een terugbetalingsregeling loopt. "Dat zijn echter kleine bedragen, want ik heb geen geld en geen inkomen. Door de uitspraken en de publiciteit is het moeilijk om weer een nieuwe toekomst op te bouwen, waardoor ook terugbetaling lastig is."

Topfunctie

Volgens Kok, die overigens in een kapitale villa in Bergen aan Zee woont, zijn de rechtszaken rond ESNW ook de oorzaak geweest dat hij vorig jaar naast een topfunctie bij het beursgenoteerde Canadese mijnbouwbedrijf VanadiumCorp greep.

In mei maakte dat bedrijf bekend dat Kok zou worden benoemd tot directeur. "Daarvan heeft Vanadium uiteindelijk afgezien, als gevolg van de negatieve publiciteit." Vanadium reageerde niet op vragen van RTL Z. 

Een woordvoerder van ESNW bevestigt dat Kok inmiddels iets terugbetaalt. "Maar die bedragen zijn zo klein, dat je ze nauwelijks serieus kan nemen. Op deze manier duurt het wel drieduizend jaar om alles terug te betalen. Wij blijven echter proberen alle schade te verhalen."

Bron: RTL Z / Mathijs Smit