Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Vogels verjagen met laserlicht

Beeld © Bird Control Group

Het Nederlandse bedrijf Bird Control Group verjaagt vogels op een diervriendelijke manier. Hoe ze dat doen? Voor akkers tot boorplatforms blijkt laserlicht het antwoord te zijn.

Fruitboomgaarden die worden leeggevreten, boorplatforms met ondergepoepte machines, autodealers die hun auto’s regelmatig door de wasstraat moeten halen: vogels zijn leuke beesten, maar niet op elke plek. Alleen de agrarische sector heeft in ons land jaarlijks zo’n 30 miljoen euro schade door vogels. In de noordelijke provincies en in Noord- en Zuid-Holland is er vooral schade aan gras. In het zuiden heeft vooral de fruitteelt te lijden onder vogels.

"Overal waar water is en waar migratieroutes lopen, is er overlast van vogels", aldus Steinar Henskes, directeur-eigenaar van Bird Control Group. "Het is geen uitzondering dat 10 tot 50 procent van de oogst verloren gaat door toedoen van vogels."

Laserlicht: vogels' vijand

Geheel toevallig ontdekte Henskes een nieuwe methode om vogels op een diervriendelijke manier te verjagen: lasers. "Mijn bedrijf was aanvankelijk gespecialiseerd in licht en laser voor machines die dingen moeten uitlijnen of aanwijzen. Per ongeluk ontdekten wij toen dat vogels wegvliegen voor bepaalde soorten licht."

"Toen zijn we gaan kijken welke lichtfrequenties en welke lenzen het beste werken. Na een lang traject ontdekten wij dat de laser eveneens moest bewegen, anders bleven vogels gewoon zitten. Onze lasers zorgen nu voor 70 à 90 procent vogelreductie. Daardoor blijft de schade voor een boer of teler minimaal."

In vergelijking met ‘oude’ methoden om vogels te verjagen, zijn de lasers niet alleen effectiever, maar ook minder arbeidsintensief. Henskes: "Netten werken ook goed, maar het is enorm veel werk om die elk jaar weer aan te brengen boven boomgaarden. Bovendien groeien takken door de netten heen, waardoor de teler niet meer goed bij het fruit kan komen."

Aan knalapparaten wennen vogels, net als aan vogelverschrikkers die niet bewegen. En roofvogels inclusief een valkenier zijn wel een heel dure manier om vogels te verjagen. Aan een laser wennen vogels niet. Zij zien het bewegende licht als een fysiek gevaar, een soort roofdier. Het lasersysteem is meestal in één jaar terugverdiend. Henskes: "Een handheld laser kost 250 euro en een volautomatisch systeem zo’n 10.000 euro."

Bird Control Group heeft niet alleen agrariërs als klant. Het systeem verjaagt ook vogels op boorplatforms van Total en Shell, en bij autodealers Pon en Van Mossel Automotive Groep. Ook Schiphol maakt gebruik van de diensten van het bedrijf. 

Internationale scale-up

Het Delftse bedrijf, dat sinds 2012 groeide naar tachtig werknemers, heeft zijn grenzen inmiddels verlegd naar Latijns-Amerika en de Verenigde Staten. Henskes: "In Nederland doen wij de ontwikkeling van onze laserapparaten. In Noord-en Zuid-Amerika werken wij veel voor telers van zacht fruit, zoals wijnboeren. Wij gaan nu uitbreiden naar Australië, waar veel wijn en amandelen worden verbouwd." 

Rabo Corporate Investments is als investeerder en strategisch partner aan boord gekomen. "Bird Control Group levert een bijdrage aan het wereldvoedselvraagstuk en aan (voedsel)veiligheid, waardoor wij goed bij hun visie passen", vertelt Henskes. "Rabobank heeft ons toegang tot haar internationale netwerk verschaft om nieuwe klanten te vinden. De bank helpt ons dus niet alleen financieel om internationaal te groeien."

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri, en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. Growing a better world together