Ga naar de inhoud
Ondernemen

Drukte bij vakantieparken en skihallen: deze ondernemers spelen in op de lerarenstaking

Musea, pretparken en pannenkoekenhuizen lokken families tijdens de lerarenstaking. Beeld © GettyImages

Op 30 en 31 januari staken veel leraren voor meer salaris en een lagere werkdruk. Die twee dagen extra vrij voor de kinderen betekenen extra business voor vakantieparken, sportclubs, musea en andere slimme bedrijven. "We gaan er een feestje van maken."

Nederlandse ondernemers spelen met allerlei acties slim in op de stakingen, die ertoe leiden dat kinderen een lang weekend vrij hebben. Omdat de werkonderbreking al een tijdje terug is aangekondigd, grijpen sommige ouders hun kans om een lang weekend weg te gaan.

Bij vakantieaanbieder Landal GreenParks zorgt de onderwijsstaking voor een 'reserveringspiek', zegt woordvoerder Jeannette ten Kate. Het park ontving twee keer zo veel boekingen als in hetzelfde weekend vorig jaar. Vooral een weekendje weg in eigen land is populair: 94 procent van de gasten boekte een verblijf in een Nederlands Landal-park.

Ook vakantieparkhouder Roompot ziet 'een lichte stijging in het weekend van 31 januari', aldus een woordvoerder.

Tweedaags sportkamp voor kinderen

De Haarlemse sportclub Scopo Atletico organiseert een tweedaags beweegprogramma voor kinderen. "Basisschoolleerlingen vermaken zich, terwijl de ouders gewoon naar hun werk kunnen", vertelt ondernemer Mike van den Ban. "Het is een mooie vervanger voor opvang. Kinderen zijn ook nog eens lekker in beweging."

Normaal gesproken organiseert Van den Ban beweegkampen en sportfeestjes voor kinderen. Het programma tijdens de onderwijsstaking is een soort voorproefje daarop. Het beweegprogramma kost 59 euro per kind inclusief lunch, tussendoortjes en een certificaat.

Het is de tweede keer dat hij zo'n mini-beweegkamp organiseert. "We hebben het vorig jaar maart ook gedaan tijdens een onderwijsstaking", zegt hij. "Net als nu, was dat heel last-minute georganiseerd. Toen deden er zo'n 60 kinderen mee."

Onderwijsbond
Lees ook
Onderwijsbond roept op tot tweedaagse lerarenstaking eind januari

Mini-wintersportkampen: nu al volgeboekt

Ook sportcentrum De Uithof in Den Haag speelt met succes in op de lerarenstaking. Het zogenaamde 'Vrij van Schoolprogramma' is helemaal volgeboekt. Voor 51,95 euro per dag kun je je kind 's ochtends afzetten en weer ophalen tussen 17:30 en 18:00 uur. Ondertussen houden de ski- en schaatsleraren je kind de hele dag bezig.

Ook SnowWorld in Zoetermeer organiseert een programma tijdens de lerarenstaking, het 'mini-winterkamp'. Dat kost 65 euro per dag en op het moment van schrijven is donderdag 30 januari al volgeboekt.

Efteling verwacht extra bezoekers

Het Brabantse sprookjespark de Efteling heeft geen speciale acties of kortingen. Het park geeft op de website wel tips om de stakingsdagen op een leuke manier in te vullen. Tip nummer één is natuurlijk: naar de Efteling.

"We richten alles in op extra bezoekers dat weekend", vertelt de woordvoerder. Toch weet zij op dit moment nog niet zeker of het park vol is. "Mensen besluiten vrij last-minute of ze naar de Efteling gaan. Dat hangt bijvoorbeeld ook af van het weer."

Ballenbak
Lees meer
Ballenbak in de lobby: bedrijven regelen kinderopvang vanwege lerarenstaking

Flexwerken in de dierentuin

Ook dierentuinen verwachten meer drukte. Net als tijdens de vorige lerarenstaking, organiseert dierentuin Artis in Amsterdam speciale activiteiten voor leerlingen, vertelt de woordvoerder. "En we bieden die dagen gereduceerde toegangsprijzen voor kinderen, volwassen begeleiders en voor studenten."

Safaripark Beekse Bergen, Dierenrijk, ZooParc Overloon, AquaZoo Leeuwarden en het Aviodrome hebben 30 januari richten zelfs speciale 'flexwerkplekken' in voor de ouders. Op donderdag 30 januari kunnen zij werken in de dierentuin, terwijl de medewerkers hun kinderen vermaken.

"We hopen hiermee ouders een beetje uit de brand te helpen", vertelt Rens Willemsen, general manager van Safaripark Beekse Bergen. "Vaak is donderdag een drukke werkdag en dan is het lastig om helemaal vrij te nemen."

Wie wil flexwerken in de dierentuin kan zich tot 27 januari opgeven. Het is niet gratis, maar je krijgt wel korting op een toegangskaartje. 

Onderwijsstaking:
Meer lezen
Onderwijsstaking: bijna de helft van de scholen doet al mee

'Gratis' naar het museum

Tijdens de onderwijsstaking is Museum Speelklok in Utrecht gratis te bezoeken voor de leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. "We schieten ouders graag te hulp", aldus het museum. "Zo kan je tijdens de onderwijsstaking toch iets leuks én educatiefs met de kinderen ondernemen." De ouders of grootouders moeten zelf wel een kaartje kopen.

Ook Rijksmuseum Muiderslot speelt in op de staking. Leerlingen tot 17 jaar mogen op 30 januari gratis naar binnen en er is een speciale workshop 'zet je juf of meester in de bloemen'. Kinderen kunnen een boeketje maken om hun leerkracht symbolisch te steunen tijdens het staken.

Kinderen tot 12 jaar mogen alleen onder begeleiding naar binnen. Een kaartje voor een volwassene kost 15,50 euro.

Horeca maakt er een feestje van

Tot slot spelen ook horecazaken in op de twee extra vrije dagen voor kinderen. Het gaat vooral om kindvriendelijke restaurants, talloze pannenkoekenhuizen bieden bijvoorbeeld speciale kortingsacties en workshops. Grand café De Smaeckkamer in Beverwijk organiseert een reptielenpresentatie. Voor 10 euro zijn de kinderen een uur zoet. Na afloop krijgen ze een pannenkoek.

Ook lunchroom Spijs in Warnsveld (Gelderland) heeft een speciale lerarenstakingsactie. Je kunt bijvoorbeeld met je kind een ochtend knutselen (10 euro), een kookworkshop volgen (15 euro) of onbeperkt pannenkoeken eten (9 euro).

De slogan: "Op 30 en 31 januari gaan de juffen en meesters weer staken, daar gaan wij een feestje van maken!"