Ondernemen

Belastingdienst heeft geen btw-id voor starters: 'Ik zit weken op zwart zaad'

22 januari 2020 17:59 Aangepast: 25 februari 2020 13:45
Beeld © ANP

Een deel van de zelfstandig ondernemers die dit jaar zijn gestart, wacht al weken op hun btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Zonder dat nummer kunnen zij geen facturen sturen. "Ik werk wel, maar heb voorlopig geen inkomsten omdat ik moet wachten op een nummer", vertelt gedupeerde Joyce de Haas.

De Belastingdienst heeft problemen met het verstrekken van btw-nummers aan ondernemers. Veel starters hebben, ondanks dat zij zich in sommige gevallen voor 1 januari hadden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK), nog steeds geen btw-identificatienummer ontvangen.

Zij zeggen dat zij al weken geen zaken kunnen doen. Nadat de ondernemers hier per telefoon hun beklag over deden bij de fiscus, bleek bovendien in sommige gevallen dat ook hun aanmelding zoek is. Daardoor blijft ook onduidelijk hoe lang het nog duurt voordat zij hun btw-id krijgen. 

Regeringspartij VVD reageert verbolgen. "Ondernemers moeten bezig kunnen zijn met ondernemen, niet met administratief gedoe of vertraging bij de Belastingdienst", zegt Tweede Kamerlid Helma Lodders. Ze gaat Kamervragen stellen. 

Wachten

"Ik heb al vijf keer gebeld, maar niemand kan vertellen wanneer ik het nummer krijg", vertelt De Haas, die dit jaar voor zichzelf is begonnen als interieurontwerpster in Rotterdam. "Ik kan nu dus nog steeds geen factuur de deur uit doen. En dan moet ik vervolgens ook nog wachten tot klanten betalen. Tot die tijd zit ik op zwart zaad."

Ze blijkt niet de enige te zijn die hier last van heeft. De Haas: "Toen ik erover sprak met andere zelfstandig ondernemers bleek dat ook zij nooit een brief gekregen hadden."

'Capaciteitsproblemen'

De uitgifte van de nieuwe btw-nummers, die ondernemers verplicht op hun facturen moeten zetten, heeft inderdaad vertraging opgelopen, zo bevestigt de Belastingdienst. Volgens de fiscus wordt de gestelde uitgiftetermijn van twee weken niet gehaald door capaciteitsproblemen en een nieuwe manier van werken.

Daarbij krijg je niet langer direct je btw-id mee bij de KvK-inschrijving, maar volgt er eerst 'een zorgvuldige beoordeling of en hoe iemand ingeschreven kan worden', zo laat de fiscus in een verklaring aan RTL Z weten. "Tijdens de piekperiode kunnen de wachttijden voor de beoordeling van deze inschrijvingen oplopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blauwe brief gehad? Dit moet je doen met je nieuwe btw-id

Piek in januari

Op 1 januari is er traditioneel een piek in het aantal startende zzp'ers. Uit navraag bij de KvK blijkt dat de laatste twee jaar telkens meer dan 10.000 mensen zich in de eerste maand van het jaar inschreven als zelfstandig ondernemer en nog eens ruim 4.000 als parttime zzp'er. 

Het zijn cijfers die ook bij de fiscus bekend zijn. "Hoewel er extra capaciteit wordt ingezet om de jaarlijkse piek het hoofd te bieden, ondervinden startende ondernemers hier tot onze spijt altijd enige hinder door. Dat was voorheen zo met het oude btw-nummer en is ook nu het geval met het nieuwe btw-id", stelt de Belastingdienst, die sinds oktober 35 extra uitzendkrachten inhuurt voor de registratie van ondernemers.

'Erg vervelend'

Het verschil met de oude situatie is dat starters nu geen btw-nummer meer meekrijgen bij hun KvK-inschrijving. "We zijn ons hiervan bewust en vinden dit erg vervelend. We werken hard aan het uitgeven van alle btw-identificatienummers voor nieuwe ondernemers", aldus de fiscus.

Btw-id?

Het btw-identificatienummer is dit jaar nieuw en moet sinds 1 januari verplicht op facturen, webshops en andere communicatiemiddelen van ondernemers gezet worden. Het btw-id bestaat uit 14 tekens: eerst landcode NL, dan 9 cijfers, de letter 'B' en tot slot een controlegetal van 2 cijfers.

Het btw-id is er gekomen na ingrijpen van privacywaakhond AP, omdat de Belastingdienst met het oude btw-nummer de privacywet schond. Uit het oude nummer was namelijk kinderlijk eenvoudig het burgerservicenummer (bsn) van een ondernemer te herleiden.

Bovendien is het btw-id een tussenoplossing om het bsn-nummer van zelfstandigen te beschermen. Maar omdat de Belastingdienst zelf niet snel genoeg met een oplossing kwam, kregen zo'n 1,3 miljoen eenmanszaken een extra btw-nummer: het huidige btw-id.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van