Ga naar de inhoud
Business

Sissy-Boy na doorstart weer winstgevend, ondanks onenigheid

De vernieuwde winkel van Sissy-Boy in Den Bosch. Beeld © Sissy-Boy

Problemen met de overdracht van winkels en onenigheid met de curatoren betekenen niet dat het slecht gaat met Sissy-Boy. Integendeel. "De winkels zijn winstgevend en groeien", zegt familiebedrijf Termeer, dat de keten van 45 mode- en interieurwinkels vorig jaar na het faillissement overnam.

Winkelketen Sissy-Boy ging april vorig jaar failliet na jarenlange verliezen. Het bedrijf werd vervolgens doorgestart onder de vleugels van Termeer Groep uit Tilburg, het familiebedrijf achter schoenwinkels Sacha en Manfield.

Onzekere tijd

Vorige week meldde RTL Z dat de curatoren van Sissy-Boy al maandenlang steggelen met Termeer over de overdracht van de winkelpanden. Woordvoerster Cecile Termeer-Kemps erkent dat, maar benadrukt dat dit niet betekent dat het slecht met de winkels gaat.

"Dergelijk nieuws is heel vervelend voor de honderden werknemers, die door het faillissement toch al een hele onzekere tijd achter de rug hebben en die nu hard knallen om weer een succes van de winkelketen te maken."

Winstgevend

Volgens Termeer is er ook geen reden voor onrust. "Dergelijke berichten wekken een verkeerde indruk, omdat de resultaten van Sissy-Boy sinds de doorstart tevreden stellen."

Termeer heeft de definitieve resultaten van het familiebedrijf nog niet vastgesteld, dus kan daar geen gedetailleerde uitspraken over doen. "Maar we kunnen al wel zeggen dat alle drie onze dochterbedrijven, dus ook Sissy-Boy, vorig jaar winstgevend waren. Ook was er sprake van groei."

Niet afgeslankt

Bij de doorstart nam het Brabantse familiebedrijf alle veertig Nederlandse winkels van Sissy-Boy over. Ook de vijf Belgische winkels, die overigens niet onder het faillissement vielen, gingen over naar de nieuwe eigenaar.

Bij de meeste doorstarts van failliete bedrijven, gaan nieuwe eigenaars verder in afgeslankte vorm. "Maar dat was hier niet nodig, omdat alle winkels bijdroegen aan het resultaat", aldus Termeer-Kemps.

Zij wil niet te veel ingaan op de problemen uit het verleden, maar tekent wel aan dat die niet bij de winkels zelf lagen. "Sissy-Boy was onderdeel van een financieringsbedrijf. Die maken andere keuzes dan een familiebedrijf, zoals wij."

Webwinkel

Termeer nam afscheid van de winkel in Rotterdam, en moest de Haagse vestiging sluiten. "Overigens openden wij daar direct om de hoek een nieuwe pop-up-vestiging. Dat is het leuke van ondernemen. Soms lukt iets niet, maar zijn er al snel weer nieuwe positieve ontwikkelingen."

Het familiebedrijf herkent zich niet in berichten in het faillissementsverslag over onzekerheid rond nog eens drie andere winkels. Wel was de webwinkel afgelopen maanden grotendeels uit de lucht.

Nieuwe initiatieven

Volgens Termeer-Kemps kunnen de eerste negen maanden na een doorstart een vertekend beeld geven. "Nu is de rust teruggekeerd, en beleven we ons eerste volledige jaar."

Dat biedt ruimte voor nieuwe initiatieven. In Den Bosch opende Sissy-Boy eind vorig jaar een vernieuwde en grotere winkel.

"Dat is onze flagship store, die model staat voor de nieuwe koers. In het pand zit ook een horeca-gelegenheid onder de naam Sissy-Boy Daily. Dat concept bestond al, maar werd afgelopen jaren afgebouwd van elf naar drie vestigingen. Wij zien juist gelegenheid voor groei."

 

Nieuwe winkels

Daarnaast wil de nieuwe eigenaar van Sissy-Boy nog vóór de zomer een nieuw magazijn in Tilburg in gebruik nemen, en een vernieuwde webshop.

De huidige resultaten geven volgens Termeer ook aanleiding om de opening van nieuwe winkels te overwegen. Zo wordt in Nijmegen binnenkort een grotere winkel met horecagelegenheid geopend.

"We denken vooral aan kernsteden in Nederland, maar ook aan het buitenland. In Nederland en België zijn we al in onderhandeling over nieuwe locaties, maar het is nog te vroeg om andere nieuwe vestigingsplaatsen te noemen." Termeer is met Sacha en Manfield ook al in België actief, met respectievelijk dertien en twee vestigingen.

Geen overnamehapje

Termeer is een Brabants familiebedrijf met wortels die teruggaan tot 1909. Uit de meest recente jaarrekening blijkt dat het bedrijf in 2018, dus nog vóór de overname van Sissy-Boy, 1,4 miljoen euro winst maakte op een omzet van 78 miljoen.

Dat betekent dat Sissy-Boy voor Termeer geen klein overnamehapje is. In 2017, het laatst boekjaar waarover Sissy-Boy rapporteerde, was de winkelketen inclusief de webshop goed voor een omzet van 59 miljoen euro.