Business

Curator Slotervaartziekenhuis met de dood bedreigd

22 januari 2020 11:44 Aangepast: 26 mei 2020 22:17
Curator Marlous de Groot (rechts), hier bij een persconferentie van het Slotervaartziekenhuis, had 24uurs beveiliging nodig na een doodsbedreiging. Beeld © ANP

Curator Marlous de Groot van het Slotervaartziekenhuis is tijdens de afwikkeling van het faillissement van de Amsterdamse zorginstelling met de dood bedreigd. Dat bevestigt een woordvoerder van de curatoren tegen RTL Z.

Na de ondergang van het Amsterdamse Slotervaarziekenhuis in oktober 2018, moesten De Groot en haar mede-curator Marc van Zanten het faillissement afwikkelen.

Een lastige klus, want de overdracht van patiënten naar andere ziekenhuizen verliep chaotisch. Afgelopen november oordeelde de Inspectie Gezondheidszorg nog dat het faillissement tot 'onnodig veel onrust en onduidelijkheid' heeft geleid.

'Kogel door haar kop'

Het lezen van berichten in de media over de nasleep van het faillissement maakte een 38-jarige Amsterdammer, die overigens zelf niets met het ziekenhuis of het bankroet te maken had, zo boos dat hij op donderdag 20 december 2018 contact opnam met het kantoor van curator De Groot.

In dat gesprek zei de man meerdere malen dreigend tegen haar secretaresse: "Zij krijgt een kogel door haar kop." Door het telefoontje voelde de curator zich ernstig bedreigd en had zij enige tijd 24-uursbeveiliging nodig.

Nare kwestie

De woordvoerder van de curatoren bevestigt de doodsbedreiging, maar wil daar niet in detail op ingaan.

"Het is een heel gevoelige en nare kwestie die we zeer serieus namen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de curator destijds 24 uur per dag persoonlijk is beveiligd. Niet veel mensen wisten er iets vanaf. Maar er is nu een vonnis en de zaak ligt inmiddels achter ons. De curator wil er zelf ook niets meer over zeggen."

Ernstige bedreiging

Nadat De Groot aangifte had gedaan, werd de bedreiger opgepakt en zat twee dagen in voorarrest. De Officier van Justitie eiste een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand, wegens 'bedreiging met een misdrijf tegen het leven gericht, dan wel bedreiging met zware mishandeling.'

Rechters leggen voor bedreiging meestal een geldboete op. Maar omdat de Amsterdamse rechtbank dit geval ernstiger vond dan een 'eenvoudige vorm van bedreiging', koos zij nu inderdaad voor een taakstraf. Vorige maand blijkt de man te zijn veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Veiligheidsmeldpunt voor advocaten en rechters na moord op Wiersum

Belangen en emoties

De Groot is zeker niet de enige curator die te maken kreeg met ernstige bedreigingen. Afgelopen november raakte curator Philippe Schol, die al langer werd bedreigd, zelfs zwaar gewond toen hij werd beschoten. Vermoed wordt dat die aanslag te maken heeft met de afwikkeling van een faillissement. 

Curatoren krijgen vaak te maken met boosheid en soms bedreigingen omdat de afwikkeling van faillissementen gevoelig trajecten zijn, waarbij veel financiële belangen en emoties een rol spelen.

Elk jaar ernstige zaken

"Iedere curator maakt wel wat mee, en elk jaar spelen er ernstige zaken", vertelt voorzitter van de beroepsvereniging Insolad, Flip Schreurs. "Is dat ernstig? Ja, dat is ernstig. Curatoren zijn in functie en ruimen de rommel van anderen op, zeg ik wel eens. Elk incident is er één te veel."

NRC maakte eerder een rondgang onder elf curatoren, waaruit bleek dat zij zonder uitzondering te maken hebben gehad met bedreigingen. "Sloten van huizen die worden dichtgekit, lekgestoken banden, iemand die met een bijl achter je aan rent, rottweilers die aan je voordeur vastgelijnd staan. En vooral: dreigberichten en -telefoontjes", somde de krant op.

Verbeteren

Precieze cijfers over hoe vaak curatoren worden bedreigd, zijn niet openbaar. Volgens Schreurs is daar inmiddels wel onderzoek naar gedaan en zijn de resultaten in lijn met de verwachtingen. "Wij kiezen er echter voor om die resultaten niet openbaar te delen. Dat is niet dienstig aan een oplossing. Momenteel zijn wij her en der in gesprek om zaken te verbeteren."

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg liet op Twitter weten Kamervragen over de strafmaat te zullen stellen. "Een curator van een ziekenhuis serieus met de dood bedreigen (...) bestraffen met 40 uur taakstraf. (...) De vraag rijst of een taakstraf past bij zo'n rechtstaat-ontwrichtend feit", twitterde zij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van