Ondernemen

Zo wil Constantijn Nederlandse startups de wereld laten veroveren

21 januari 2020 18:34 Aangepast: 21 januari 2020 18:55
Techleap Beeld © Techleap

Techleap, de organisatie van prins Constantijn die zich sterk maakt voor startups, kreeg deze zomer een flinke som geld van het kabinet. Nederland moet daarmee koploper worden als het gaat om voorzieningen voor jonge bedrijven. De organisatie presenteert vandaag zijn plannen, de komende drie jaar moet duidelijk worden of ze ook haalbaar zijn.

De doelen: 15 procent meer internationaal succes voor Nederlandse scaleups, 10 miljard euro extra aan kapitaal per jaar voor jonge bedrijven, een kwart minder aan lastig te vervullen vacatures voor developers en twee keer meer aanwas aan jonge technische bedrijven.

Of dat gaat lukken is natuurlijk de vraag, temeer omdat een van de grootste uitdagingen het meetbaar maken van deze resultaten is. Hoe meet je bijvoorbeeld internationaal succes? En wat is dan de meetbare bijdrage daaraan van Techleap? Welke Nederlandse bedrijven tellen mee?

Meten is lastig

"Het is een van de moeilijkste dingen", weet Techleap-directeur Nils Beers. Hij zegt te werken aan systemen om de resultaten meetbaar te maken. 

Volgens Beers stelt Techleap 'superambitieuze doelen'. Zo hoog dat ze door startups niet organisch kunnen worden bereikt. "Tegelijkertijd zijn de cijfers voor ons niet zo belangrijk, het gaat om het ondersteunen van grootse ideeën. Want de Googles en Facebooks van deze wereld voelen zich niet thuis in Nederland."

'Nederland moet aan de top'

Waar draait het dan wel om? De Nederlandse infrastructuur voor jonge bedrijven moet 'tot de top van de wereld' gaan behoren, zei staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken er deze zomer over. Het kabinet stelde er 65 miljoen euro voor beschikbaar.

Aan Prins Constantijn en zijn team van Techleap (voorheen StartupDelta) de taak om de knelpunten weg te nemen en ambities waar te maken. Vorig jaar dreigde de prins nog op te stappen als ambassadeur, maar inmiddels is er nieuw kapitaal en zijn er nieuwe plannen. Daarmee zag hij een volgende termijn wel zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo wil Constantijn van Nederland nummer 1 startupland maken

Gloednieuwe organisatie

"We hebben in de afgelopen maanden een nieuwe organisatie gesmeed en ons managementteam is volledig vervangen", vertelt Beers. Ook de nieuwe Raad van Toezicht moet een vinger in de pap houden, met namen zoals TomTom-oprichter Corinne Vigreux en Gillian Tans van Booking.com.

In de komende twee tot drie jaar kan Techleap zo'n 50 miljoen euro besteden aan 'het van Nederland een beter startupland maken'. "Het geld is een eenmalige toekenning, we bepalen zelf hoe we het besteden", aldus Beers.

Beter internationaal netwerk

Hij hoopt onder meer een groep van 250 veelbelovende scaleups aan zich te binden die door Techleap aan de hand worden genomen. "Om ze toegang te geven tot internationale netwerken", zegt hij.

"Het is vanuit Nederland best moeilijk om dat te doen, omdat de juiste connecties vaak niet zichtbaar zijn. Samen met onze ambassades willen we een beter netwerk bouwen en handelsmissies organiseren."

Knelpunten: geld en personeel

Andere knelpunten in het Nederlandse beleid liggen met name op het gebied van personeel en financiering. Keijzer beloofde het eerder al makkelijker te maken voor bedrijven om personeel van buiten de EU naar Nederland te halen, daar zijn nu strenge vergunningen voor nodig.

Ook de mogelijkheden voor technische bedrijven om aanspraak te maken op innovatiefondsen wordt door de overheid onder de loep genomen.

Het wordt voor startups bovendien fiscaal aantrekkelijker om personeel uit te betalen in aandelen, zodat ze meer kunnen bieden naast het salaris, dat vaak niet erg hoog ligt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Betalen in opties wordt aantrekkelijker voor startups

Techleap wil zich specifiek hard maken voor het grote aantal openstaande vacatures voor softwareontwikkelaars. Die moeten worden teruggedrongen door actiever te gaan werven in het buitenland en in te zetten op het omscholen van mensen.

De organisatie praat op dit moment ook met de Nederlandse pensioenfondsen. Om te kijken of zij meer geld kunnen vrijmaken om te investeren in startups. In landen zoals Zweden en Finland zou dit al de gewoonste zaak zijn, weet Beers. In Nederland is de investering vanuit deze hoek volgens de directeur nog erg mager.

Meer dan alleen developers

Techleap wil bij het realiseren van de plannen naar eigen zeggen vooral veel samenwerken met de startupcentra van Nederland, denk aan YES!Delft, Startupbootcamp of ondernemershubs in andere Nederlandse steden.

Zitten die startups en hubs zelf ook te wachten op de plannen? Robert Jan van Vugt, operationeel directeur van YES!Delft ziet in elk geval dat zijn achterban ook tegen de problemen aanloopt die Techleap aanstipt. Maar zou ook willen dat er naar meer wordt gekeken dan alleen een tekort aan software-ontwikkelaars. "Er is ook een enorm tekort aan technische ingenieurs", zegt hij.

Meer ' deep tech'

Van Vugt pleit ook voor meer zogenoemde vroege-fasefinanciering, speciaal voor bedrijven die pas net begonnen zijn en nog in een onderzoekende fase zitten. Hier zou een groot tekort aan zijn.

Techleap zelf wenst uiteindelijk simpelweg dat er meer veelbelovende techbedrijven opstaan in Nederland. Vooral de meer ingewikkelde 'deep tech-bedrijven'. Dit soort bedrijven doen er door het vele onderzoek vaak langer over om de markt te betreden. "Daar moeten ze hulp bij krijgen", zegt Beers.

Paradepaardje voor Nederland

Technologieën zoals robotica of kunstmatige intelligentie zijn niet simpel winstgevend te maken. De Franse president Emmanuel Macron koos er daarom bijvoorbeeld voor om 1,5 miljard euro in kunstmatige intelligentie te steken, om de concurrentietrijd aan te binden met China en de VS. Moeten we in Nederland dan niet ook zo'n paradepaardje uitkiezen?

"Er zijn genoeg partijen die dat willen", denkt Beers. Maar voorlopig kiest het kabinet voor dit poldermodel: iedereen een stukje van de taart. "En wij spelen een ondersteunende rol."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te veel mannen bij startups, investeerders leggen vrouwenquotum op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van