Ga naar de inhoud
Business

PwC hoeft 146 miljoen Econcern-schade Rabo en NN niet te betalen

PwC maakte fouten, maar hoeft de schade van Rabobank en NN niet te betalen. Beeld © ANP

Rabobank en verzekeraar NN kunnen voorlopig fluiten naar een schadevergoeding van 146 miljoen euro die zij claimen van accountant PwC. De bank en de verzekeraar investeerden dat geld in duurzame energiereus Econcern, die in 2009 failliet ging.

Afgelopen jaren werd vastgesteld dat PwC fouten maakte bij het vaststellen van de jaarrekening van Econcern over 2007. Rabobank en NN (destijds Delta Lloyd) stellen dat zij nooit in Econcern hadden geïnvesteerd, als de jaarrekening in orde was geweest.

Fouten accountants

In de elf jaar sinds het destijds spraakmakende faillissement van Econcern zijn er verschillende procedures gevoerd door de curatoren en investeerders tegen PwC. Zo stelden zij na het verschijnen van het onderzoeksrapport van de curatoren in 2013 een tuchtklacht in bij de Accountantskamer.

Die oordeelde in 2014 dat PwC-accountants Feico van der Ploeg en Peter Tieleman fouten hadden gemaakt bij de vaststelling van de jaarrekening. De accountants werden een maand geschorst.

Dat bood de investeerders en curatoren die optraden voor de schuldeisers van het failliete bedrijf een opstapje voor vervolgprocedures waarin zij schadevergoedingen van PwC probeerden te krijgen.

Schikking

Begin 2016 schikte PwC met de curatoren voor een bedrag van 25 miljoen euro. Investeerders Rabobank en NN-dochter Delta Lloyd, die via hun investeringsvehikel Mondriaan Ventures gezamenlijk 146 miljoen investeerden in Econcern, stapten echter naar de rechter.

Uit een vonnis dat gisteren openbaar werd, blijkt nu dat de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht heeft geoordeeld dat PwC niet aansprakelijk is voor de schade.

Kantoor ook fout

De rechtbank erkent dat de PwC-accountants fouten hebben gemaakt bij de vaststelling van de jaarrekening, zoals dus al eerder werd vastgesteld door de Accountantskamer. Zij "hebben niet gehandeld zoals van een redelijk handelend en redelijk bekwaam extern controlerend accountant mag worden verwacht."

De fouten van de individuele accountants zijn volgens de rechter ook toe te rekenen aan het accountantskantoor.

Maar volgens de rechter wisten de bank en de verzekeraar niet aannemelijk te maken dat zij zonder die fouten niet in Econcern hadden geïnvesteerd. "Het vereiste verband tussen de fout en de gestelde schade is niet aannemelijk", aldus de uitspraak. Daarom hoeft PwC de geëiste schadevergoeding niet te betalen.

Hoger beroep

Verzekeraar NN, dat Delta Lloyd in 2016 overnam, laat weten dat het investeringsvehikel Mondriaan Ventures in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

"In lijn met wat eerder al is vastgesteld door de Accountantskamer gaat de rechtbank mee in onze stellingen en wijst het merendeel van de verweren van PwC af", aldus NN-woordvoerder Maurice Piek. "Uitsluitend op het onderdeel 'causaliteit' ziet de rechtbank, in onze visie ten onrechte, onvoldoende verband tussen de gestelde fout en de gestelde schade."

Rabobank kon het hoger beroep vandaag 'door een samenloop omstandigheden' nog niet bevestigen. PwC-woordvoerder Thomas Galestien reageerde niet op herhaalde verzoeken om commentaar.