Ga naar de inhoud
Business

Ceo's negatiefst gestemd over wereldeconomie sinds 2012

De helft van de ceo's maakt zich zorgen over de wereldeconomie. Beeld © Getty

Bestuursvoorzitters van grote bedrijven zijn het minst positief over de groei van de wereldeconomie sinds 2012. Voor het eerst gaat meer dan de helft van de topmannen en topvrouwen uit van krimp. Twee jaar geleden was dat nog slechts 5 procent.

Dat blijkt uit het de jaarlijkse 'ceo survey' van accountancykantoor PwC. De ceo's maken zich met name zorgen over de stijgende regeldruk, handelsconflicten en onzekerheid over economische groei.

Aan het onderzoek deden bijna 1600 bestuurders uit 83 landen mee met een omzet van ten minste 100 miljoen dollar.

Beurskoersen

Volgens PwC-hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen wordt de sterke afname veroorzaakt door te optimistische verwachtingen in het verleden.

"De bedreigingen die ze nu noemen, waren twee jaar geleden ook al aanwezig", zegt hij. "Men is mogelijk tot het inzicht gekomen dat hoge beursnoteringen niet per se de ware stand van de wereldeconomie reflecteren."

De bestuurders zijn ook pessimistischer gesteld over hun eigen omzetverwachting. Dit heeft vooral te maken met de veranderende arbeidsmarkt, met name in het Westen. Zo hebben bedrijven steeds meer moeite om geschikte mensen te vinden. Dit wordt nog eens versterkt door de vergrijzing.

Cybersecurity

Door de stroom aan berichten over hackers en gijzelsoftware én de toenemende invloed van data wint ook cybersecurity aan interesse onder topbestuurders. Terwijl de ondernemingen klagen over de regeldruk moet op dit gebied juist meer regelgeving komen om het probleem aan te pakken. 

Van alle door de ceo's genoemde bedreigingen zit klimaatverandering het meest in de lift. Twee op de drie bestuurders maakt zich zorgen over het klimaat. Een kwart heeft zelfs 'ernstige zorgen', tegenover één op de vijf een jaar eerder.