Ga naar de inhoud
Ondernemen

'Ondernemers boos over nieuw aangiftesysteem Belastingdienst'

Beeld © ANP

Ondernemers met een BV zijn niet blij met een nieuw systeem waarmee zij belastingaangifte moeten doen. Het verplichte systeem met de naam E-herkenning leidt tot extra kosten, terwijl de Tweede Kamer het nog niet eens heeft goedgekeurd.

Eerder nog konden de ondernemers gratis inloggen om hun aangifte te regelen, maar zo’n 120.000 ondernemers hebben een brief gekregen dat ze via het nieuwe systeem moeten werken. En daarmee zijn velen niet blij, zo blijkt uit een rondgang van de NOS.

Het systeem is een soort DigiD voor bedrijven. Onder meer de Douane en de Belastingdienst werken al met de methode. 

Maar om gebruik te kunnen maken van E-herkenning moeten bedrijven een account aanmaken bij een van een handvol commerciële partijen. Voor een account betaalt een ondernemer zo'n 50 euro, onder meer voor de software- en organisatiekosten, zo zegt de overheid op de site van het systeem.

Wie geen account heeft kan geen aangifte doen en loopt het risico op boetes.

Houden aan regels

Het ministerie van Financiën vindt het niet meer dan logisch dat er betaald moet worden voor het afnemen van een dienst, maar critici wijzen er op dat het raar is dat je moet betalen om aan je belastingverplichtingen te kunnen voldoen.

Onder meer CDA, ChristenUnie en VVD zijn niet te spreken over de kwestie, zegt de NOS.

Oud-hoogleraar belastingrecht Jaap Zwemmer van de Universiteit van Amsterdam spreekt zelfs van 'machtsmisbruik' door de Belastingdienst. Volgens hem is het systeem onwettig, omdat het nog niet is goedgekeurd is door de Kamer.

Privacywaakhond
Lees ook:
Privacywaakhond eindelijk tevreden over informatiebeveiliging Belastingdienst