Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Nederlandse landbouwers verbreken exportrecord: 94,5 miljard euro

17 januari 2020 06:06 Aangepast: 17 januari 2020 06:07
Beeld © ANP

Nederlandse boeren hebben vorig jaar voor een recordbedrag van 94,5 miljard euro aan landbouwgoederen geëxporteerd. Dat was zo'n 4 miljard meer dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en de Wageningen Universiteit. Dat we voor een groter bedrag exporteerden had voor twee derde te maken met hogere prijzen en werd voor een derde veroorzaakt door daadwerkelijk meer spullen te verkopen.

Handelsoverschot

De exportgroei van 4,6 procent was groter dan de groei van de import. Die kwam met 3,7 procent extra uit op 64,1 miljard euro. Dat betekent dat Nederlandse bedrijven per saldo ruim 30 miljard euro meer landbouwproducten exporteren dan importeren.

Daarbij moet wel aangetekend worden dat een deel van onze export (26 miljard euro) wederuitvoer is. Dat zijn dus producten die ergens anders worden gemaakt en via Nederland worden geëxporteerd naar een derde land.

Grootmacht

Nederland is een van de allergrootste landbouwexporteurs van de wereld. Alleen de VS exporteert meer dan Nederland. De marge is wel ruim trouwens.

In 2018, het laatste jaar waarover wereldwijde cijfers bekend zijn, exporteerde de VS voor 164 miljard dollar aan landbouwproducten. Nederland kwam toen omgerekend uit op 106 miljard dollar, 90,5 miljard euro.

Maar een groot verschil met de VS is dat dat land, hoewel het de grootste exporteur is, zelf nog meer landbouwgoederen importeert. Toch staat Nederland ook op het lijstje van netto-exporteurs op de tweede plaats. Want Brazilië heeft een nog groter handelsoverschot dan Nederland.

EU-landen willen onze spullen

Dat handelsoverschot van 30,5 miljard euro hebben we trouwens vooral te danken aan de EU-landen. Daar exporteren we namelijk 34,6 miljard euro meer aan dan we op onze beurt van onze buren importeren.

Met de rest van de wereld hebben we juist een handelstekort van 4,1 miljard. Dat betekent dus dat we meer importeren dan exporteren naar alle landen buiten de EU bij elkaar opgeteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit ligt er op je bord als al je eten alleen uit Nederland zou komen

Fruit

Niet onlogisch, als je kijkt naar wat we vooral importeren. Fruit staat met 6,5 miljard euro bovenaan, daarna volgen natuurlijke oliën en vetten (4,9 miljard euro) en daarna cacao. Goederen die we hier in de buurt niet of niet makkelijk kunnen verbouwen dus.

Het favoriete exportproduct van de Nederlandse landbouwsector zijn sierbloemen. Ook vlees, zuivel, eieren en groenten vinden grif aftrek over de landsgrenzen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore