Ga naar de inhoud
Business

Problemen bij doorstart Sissy-Boy door overdracht winkels

Beeld © ANP

De afwikkeling van het faillissement van de failliete winkelketen Sissy-Boy verloopt stroef. Dat schrijven curatoren Willem Jan van Andel en Frédéric Verhoeven in hun meest recente faillissementsverslag.

Sissy-Boy, een keten van veertig Nederlandse winkels die mode en interieurspullen verkoopt, ging vorig jaar april failliet met achterlating van een miljoenenschuld. Het bedrijf telde 625 werknemers.

Dankzij de doorstart onder de vleugels van het Tilburgse familiebedrijf Termeer kon 80 procent van de werkgelegenheid behouden blijven. Termeer is het bedrijf achter de schoenenwinkels van Sacha en Manfield.

Tijdrovende overdracht winkels

Volgens het verslag kostte de overdracht van de huurcontracten van de veertig Nederlandse winkels naar Termeer veel tijd en energie van de curatoren. Van drie locaties is het nog steeds niet bekend of die overgedragen kunnen worden.

In het geval van de vestiging van Sissy-Boy in Den Haag hebben de curatoren een juridische procedure verloren, waardoor die winkel ontruimd moest worden.

Onenigheid

Uit het faillissementsverslag blijkt verder dat er ook tussen de curatoren en doorstarter onenigheid is ontstaan. "Het overleg verliep moeizaam", aldus de rapportage. Termeer blijkt de curatoren zelfs voor de rechter te hebben gesleept, omdat ze vond dat zij bepaalde verplichtingen niet nakwamen.

Navraag bij curator Verhoeven leert dat Termeer vond dat de curatoren in hoger beroep hadden moeten gaan tegen de ontruiming van de Haagse vestiging. Verhoeven zegt verder niet inhoudelijk op de zaak in te kunnen gaan.

Nog geen eindafrekening

Mede door het gedoe rond de overdracht van de winkels is nog geen eindafrekening geweest tussen de curator en de doorstarter. Uit het verslag blijkt dat Termeer in principe 2,5 miljoen euro zou betalen voor de voorraden en enkele andere activa.

Termeer Groep is een familiebedrijf uit Tilburg, dat begin vorige eeuw als schoenenfabriek werd opgericht. In de jaren zeventig startte de derde generatie de winkelketen Sacha, destijds bekend om zijn eigenzinnige schoenen.

Manfield

Sissy-Boy is niet het eerste bedrijf dat Termeer overneemt na een bankroet. In 2016 nam het familiebedrijf de schoenenwinkels van Manfield over uit de failliete boedel van retailconcern Macintosh.

Uit de meest recente jaarrekening blijkt dat de houdstermaatschappij achter het bedrijf, Agile bv, in 2018 goed was voor een omzet van 78 miljoen euro. Het bedrijf boekte dat jaar een nettowinst van 1,4 miljoen euro.

Bij Termeer was niemand beschikbaar voor een toelichting. Algemeen directeur Ward Termeer was niet aanwezig, en woordvoerster Anouk Nelissen belde en mailde niet terug op een verzoek om commentaar.