Business

Opnieuw verlies voor Marqt, eco-supermarkt technisch failliet

15 januari 2020 16:07 Aangepast: 18 januari 2020 15:27
Eind 2018 was Marqt door verliezen technisch failliet. Beeld © ANP

Eco-supermarkt Marqt blijkt ook in 2018 rode cijfers te hebben geschreven. De kwakkelende winkelketen, die vorig jaar na een felle aandeelhoudersruzie werd overgenomen door concurrent Ekoplaza, boekte een verlies van 1,5 miljoen euro.

Door het verlies werd ook het vermogen van Marqt onder nul gedrukt. Met een negatief eigen vermogen van bijna een half miljoen euro, was het bedrijf eind 2018 technisch failliet.

De eerste jaarhelft van 2019 bracht evenmin verbetering. Integendeel; in die periode leed Marqt een operationeel verlies van 1,2 miljoen euro. 

Vertraagde jaarrekening

Dat blijkt uit de onlangs met grote vertraging openbaar geworden jaarrekening over 2018. Vorig jaar bleek al dat Marqt ernstig in de problemen zat. Omdat het bedrijf de jaarstukken niet bij de Kamer van Koophandel had gedeponeerd, was echter onduidelijk hoe groot de financiële problemen precies waren.

Naast het verlies en het negatieve eigen vermogen blijkt uit de jaarrekening ook dat Marqt de omzet niet omhoog wist te krijgen, zoals de bedoeling was. De omzet bleef hangen op iets meer dan 61 miljoen euro.

Tegenvallende resultaten

In het verslag wijt Marqt-bestuurder Tjibbe Bouma de tegenvallende resultaten onder meer aan vertraging bij de expansie van het aantal winkels.

"De uitbreiding van de winkeloperatie heeft in 2018 later plaats gevonden dan verwacht, waardoor het resultaat van de onderneming lager is uitgevallen dan aanvankelijk was voorzien."

Verkoop winkels

Ondanks de beroerde resultaten over 2018 gaat Marqt ervan uit dat haar voortbestaan niet in gevaar is. Dat komt vooral omdat het bedrijf vorig jaar vier winkels aan Albert Heijn wist te verkopen voor 12 miljoen euro.

Bovendien werd Marqt eind vorig jaar - na een felle strijd tussen de aandeelhouders - overgenomen door Udea, het bedrijf achter concurrent Ekoplaza. Udea verkocht vlak voor het einde van het jaar vijf vestingen van Marqt aan Jumbo. Daardoor krimpt de keten verder, tot negen winkels.

Nooit winst

Marqt werd in 2008 opgericht door ondernemers Quirijn Bolle en Meike Beeren. Met geld van grote investeerders als Verlinvest en Triodos groeide de eco-supermarkt uit tot een keten, die op het hoogtepunt 18 winkels telde.

In de elf jaar sinds de oprichting wist de onderneming echter nooit winst te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Ook leuk:

Hoe Ekoplaza-topman Erik Does uitgroeide tot succesvolle eco-tycoon

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van