Ga naar de inhoud
Ondernemen

Zorgbaas Royal Care geschorst na ruzie om macht en geld

Beeld © ANP

De Amsterdamse Ondernemingskamer heeft de topman van een zorgorganisatie uit het Gooi geschorst, omdat hij tegen de regels in geld uit het bedrijf haalde en een machtsgreep pleegde.

Dat blijkt uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van de speciale afdeling voor bedrijven van het Amsterdamse gerechtshof.

Schorsing

Eind vorige maand schorste de Ondernemingskamer Jeroen Meddens als bestuurder van de thuiszorgorganisatie Royal Care, eveneens actief onder de namen WeCareCura Thuiszorg en Met de Thuiszorg. Het zorgbedrijf biedt ook palliatieve zorg aan, zorg voor mensen in de allerlaatste levensfase.

Als mede-oprichter bezit Meddens ruim 55 procent van de aandelen in Royal Care. De rest is in handen van zeven andere aandeelhouders. Het zorgbedrijf boekt een jaaromzet van ruim 7 miljoen euro, en is jarenlang winstgevend.

Privé-opnames

Uit de uitspraak van de Ondernemingskamer blijkt dat er binnen Royal Care echter al sinds 2016 kritiek bestond op de manier waarop Meddens als oprichter, directeur en grootaandeelhouder grote bedragen van het bedrijf leende voor privégebruik.

Eind 2015 had zijn privébedrijf Med Options op die manier een schuld opgebouwd van ruim 8 ton aan Royal Care.

Medebestuurder Gert-Jan Smit protesteerde destijds herhaaldelijk. "Door het doen van privé-opnames uit de onderneming, schaad je de belangen van de onderneming, en van de belanghebbenden zoals zorgcliënten, werknemers en aandeelhouders", waarschuwde hij Meddens.

Geldautomaat

Daarbij wees hij erop dat het zorgbedrijf grotendeels met publiek zorggeld wordt gefinancierd. "Royal Care is geen geldautomaat waaruit je ongelimiteerd geld kunt opnemen."

Meddens beloofde beterschap, maar haalde begin vorig jaar opnieuw zonder toestemming 40.000 euro uit het bedrijf. Zijn mede-bestuurder stapte vervolgens op, uit protest tegen 'het aanhoudende privégebruik door Meddens van de zakelijke rekeningen'.

Protest

Ook informeerde Smit de derde bestuurder, de commissarissen en de aandeelhouders over de redenen van zijn vertrek.

Als aandeelhouder met een belang van 15 procent probeerde hij vervolgens de manier waarop het zorgbedrijf wordt bestuurd, te verbeteren. Daarbij zou Meddens de bevoegdheid over de zakelijke rekeningen verliezen. Onder druk van zijn commissarissen leek de grootaandeelhouder aanvankelijk mee te werken.

Inspecties:
Lees ook:
Inspecties: gesjoemel zorgaanbieders harder aanpakken

Machtsgreep

Maar eind vorig jaar deed Meddens plotseling een machtsgreep. Daarbij wilde hij, in strijd met de regels, zijn nog resterende mede-bestuurder en de commissarissen ontslaan. Daardoor kon hij beter 'vrij ondernemen', verklaarde hij.

Ook haalde Meddens in december nog eens 300.000 euro aan dividend uit het bedrijf, zonder de vereiste financiële procedures te volgen.

Ingrijpen

Dat leidde tot een vertrouwensbreuk met de commissarissen, die Meddens 'een onbekwaam bestuurder en een onbetrouwbare gesprekspartner' noemden en uit eigen beweging opstapten.

Smit stapte vervolgens naar de Ondernemingskamer, met het verzoek om in te grijpen. Uit de uitspraak blijkt dat de speciale bedrijvenrechtbank de dag vóór kerst inderdaad een stokje stak voor de machtsgreep bij de zorginstelling.

Meddens - die voor de rechter erkende 'niet zo van de regeltjes' te zijn - is geschorst als bestuurder. Ook moest hij zijn aandelen in Royal Care tijdelijk afgeven aan een beheerder.

Inspectie:
Lees ook:
Inspectie: janboel bij Privazorg is gevaar voor zorgverlening

Rust moet terugkeren

Daarnaast benoemden de rechters Peter Lincklaen Arriëns als externe bestuurder, en Marjolijn Keesmaat als externe commissaris. Ook is het ontslag van de andere bestuurder ongedaan gemaakt, en moet de dividenduitkering van 300.000 euro worden terugbetaald.

Volgens Lincklaen Arriëns is het nu van belang dat de rust bij het zorgbedrijf terugkeert. "Ik zit hier als bestuurder om de continuïteit van de onderneming te waarborgen, en om ervoor te zorgen dat de ruzie bovenin niet doorslaat naar de rest van de organisatie."

Oplossing zoeken

De trouble shooter kenschetst Royal Care als een goed draaiend bedrijf met kwalitatief goede zorgverlening. "Alleen zijn in de top zaken niet goed gegaan, vooral met het bestuursmodel. Dat moet komende maanden worden opgelost."

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is van de situatie bij Royal Care op de hoogte gesteld, de zorgverzekeraars nog niet.

Onderzoek

Meddens was onbereikbaar voor commentaar. Zijn advocaten Ruben Moonen en Alexander den Hollander willen geen toelichting op de schorsing geven. "Dat kan onder meer niet omdat de zaak nog onder de rechter is."

De Ondernemingskamer moet nog beslissen over een eventueel onderzoek naar de gang van zaken bij de zorgorganisatie.