Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

App maakt gesprek toegankelijk voor doven

Beeld © SpeakSee

Voor doven en slechthorenden zijn groepsgesprekken slecht te volgen. De app SpeakSee maakt een einde aan dit ongemak. Met behulp van microfoons zet de app gesproken woorden om in geschreven tekst.

De ouders van medeoprichter Jari Hazelebach zijn beiden doof. "In mijn jeugd zag ik dat zij groepsgesprekken lastig konden volgen. Mijn vader miste informatie tijdens vergaderingen op zijn werk, waardoor hij extra z'n best moest doen om toch op de hoogte te blijven."

Bestaande opties losten weinig op, aldus Hazelebach. "Je kunt een schrijftolk inhuren die typt wat er wordt gezegd. Maar een tolk moet je twee weken van tevoren reserveren, en hij of zij komt niet langs voor een vergadering van vijftien minuten. Daarnaast is zo'n schrijftolk heel zichtbaar en daarmee niet altijd even prettig."

Apps met spraakherkenning

Er zijn apps met spraakherkenning, maar die werken simpelweg niet goed genoeg. Wat Hazelebach betreft moest daar verandering in komen. "De transcripten zijn niet altijd accuraat, en je kunt niet zien wie wat heeft gezegd. In San Francisco was er een bedrijf bezig met een veelbelovende app, waaraan ik heb meegewerkt. Het nadeel daarvan was alleen dat je elke spreker moest vragen een app te downloaden op de telefoon. Dat wil je niet altijd hoeven te vragen. Mijn vader kocht een tweede telefoon die hij aan de collega gaf met wie hij een gesprek voerde. Voor een vergadering zou hij nog meer telefoons nodig hebben."

SpeakSee

Hazelebach ging terug naar Nederland en zocht een partner om zelf een app mee te bouwen. "Via een soort datingsite voor co-founders ontmoette ik Marcel van der Ven. Samen hebben we SpeakSee opgericht. Iemand die doof of slechthorend is, installeert onze app en geeft maximaal negen sprekers een SpeakSee-microfoon.

Zo'n 85 tot 90 procent van de transcripten is heel accuraat. Onze techniek filtert andere sprekers en achtergrondgeluiden weg, en toont alleen de tekst die de spreker zegt. De tekst wordt in kleur weergegeven, waarbij elke spreker een andere kleur krijgt. Door deze functionaliteit wordt onderscheid gemaakt in wie wat zegt. Je kunt ook zelf handmatig namen aan de kleur koppelen.”

Pilot met de politie

Hazelebach: "Na een particuliere investering en een crowdfundingsactie hebben we een financieringsronde onder professionele investeerders gedaan. Rabobank Foundation is één van hen, en wil mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. Onze missie is om doven en slechthorenden volwaardig te laten participeren op de werkvloer. Dat sluit dus mooi op elkaar aan.

Inmiddels lopen er pilots met dove en slechthorende werknemers van de Rabobank en de Nationale Politie. Een werknemer bij de politie kan nu op een tablet informele gesprekken volgen. Als het interessant is, kan hij of zij aanhaken. Dat had vroeger nooit gekund."

Livegang zomer 2020

SpeakSee komt in de zomer van dit jaar op de markt. "Waarschijnlijk in eerste instantie alleen voor werkgevers die het systeem voor hun werknemers aanschaffen", aldus Hazelebach. "We beginnen in Nederland waar we de samenleving inclusiever willen maken door de half miljoen doven en slechthorenden toegang te geven tot groepsgesprekken. Daarna willen we de grens over. We ondersteunen tachtig talen, maar nog niet allemaal even goed."

De app biedt overigens mogelijkheden voor meer toepassingen. Hazelebach: "Ook voor goedhorenden kan het interessant zijn als er automatisch notulen of een vertaling wordt gemaakt. Onze technologie verbindt mensen. Geen notulen hoeven te maken, zorgt ervoor dat er beter naar elkaar kan worden geluisterd. De app neemt taalbarrières weg, en het maakt groepsgesprekken toegankelijk voor doven en slechthorenden."

Jari Hazelebach

CEO SpeakSee

Studeerde bedrijfskunde in Rotterdam

LinkedIn

Levensmotto: 'Suffering is necessary until you realize it is unnecessary'  

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri, en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. Growing a better world together