Ga naar de inhoud
Ondernemen

Horeca ziet groei afvlakken, ondernemers zuchten onder WAB

Beeld © Getty

De Nederlandse horeca zag in het afgelopen jaar de omzet groeien, maar wel bijna de helft minder dan in 2018. "Het einde van groei lijkt in zicht", zegt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is een belangrijke stoorzender.

KHN komt met de cijfers en uitspraken op de eerste dag van horeca-evenement Horecava in Amsterdam. In 2019 groeide de omzetwaarde in de horeca met 3,5 procent, van ruim 22,7 miljard naar 23,5 miljard euro. In 2018 was dat nog een toename van 6,8 procent.

"Omdat het aantal bedrijven blijft toenemen, is de omzet per bedrijf amper gestegen", zegt de organisatie.

'Weinig investeringsruimte'

Het aantal horecabedrijven groeide vorig jaar met ruim 2 procent naar 42.770 ondernemingen. Hotels nemen met een toename van 7 procent de leiding, het aantal cafés daalt juist licht.

Cafés staan met een gemiddelde omzetgroei van 1,1 procent in 2019 onderaan, terwijl de hotels en fastfoodconcepten een stijging van 4,2 procent noteren. Restaurants komen uit op 2,5 procent.

Het omzetvolume, het aantal maaltijden, drankjes en overnachtingen dat is verkocht, stijgt over 2019 met 1,4 procent. Alleen bij cafés is een kleine daling te zien in het volume. De huidige bedrijfsresultaten leiden er volgens KHN toe dat er bij veel bedrijven amper ruimte is om te investeren in vernieuwing.

'Millennials
Lees ook:
'Millennials eten het vaakst buiten de deur: voor ruim 1500 euro per jaar'

We eten vaker buiten de deur

De afgelopen zes jaar noteerde de horeca een omzetgroei. We bezoeken meer restaurants en laten vaker eten thuisbezorgen. Millennials eten vaker dan oudere generaties buiten de deur: gemiddeld gaven zij daar afgelopen jaar 1500 euro aan uit.

Volgens KHN, dat onderzoek deed onder de achterban, zijn de meeste horeca-ondernemers positief gestemd over de toekomst. Maar ook de onzekerheid zou toenemen. Dat komt volgens hen door de aanhoudende personeelstekorten en het groeiende aanbod aan horeca.

Tekort
Lees ook:
Tekort aan obers en afwassers? Dit restaurant heeft juist een wachtlijst

Nieuwe zorgen over de WAB

Nieuw op de zorgenlijst zijn de verplichtingen die de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) sinds 1 januari met zich meebrengen. KHN-voorzitter Robèr Willemsen ziet grote onvrede over de wet onder ondernemers.

"De WAB is onwerkbaar voor de horeca en zorgt voor een enorme extra lastendruk in een branche waar de marges al laag zijn", zegt hij. Volgens Willemsen moet de wet snel gerepareerd worden.

Veel vragen

De wet regelt hoe we in Nederland werken: hoe werkgevers mensen in dienst nemen en hoe werknemers voor een baas aan de slag mogen.

Vooral voor mensen met een flexibele baan, bijvoorbeeld uitzendkrachten of zogenoemde 'payrollers', gaan dat merken. Werkgevers moeten een hogere ww-premie betalen voor dit soort flexibele krachten en daardoor worden ze duurder. De regels roepen nog veel vragen op bij werkenden en ondernemers.

WABlief?
Lees ook:
WABlief? Dit merk jij van de nieuwe arbeidsmarktwet

'Platformen domineren de markt'

De branchevereniging is ook boos over de gang van zaken bij recensie- en boekingssite The Fork. De site, vroeger bekend als Iens, zou rommelen met de beoordelingen.

"De grote platformen dicteren de markt en daar moet via regelgeving balans in komen", zegt Willemsen over onder andere The Fork en spelers zoals Airbnb en Booking.com.

Koninklijke
Lees ook:
Koninklijke Horeca Nederland weer boos op recensiesite The Fork