Ga naar de inhoud
Business

Modeketen Didi failliet verklaard, winkels blijven voorlopig open

Modeketen Didi telt 95 winkels. Beeld © Google Maps

Damesmodeketen Didi is failliet verklaard. Door het faillissement verdwijnen er 350 fulltimebanen. De 81 winkels blijven voorlopig open. Dat heeft de curator Tineke Wolfswinkel dinsdagavond bekendgemaakt. Gisteren was al uitstel van betaling aangevraagd.

Uit de meest recente jaarrekening van houdsterconcern 3D Fashion blijkt dat het modebedrijf er eind 2017 al slecht voorstond. Dat jaar leed de onderneming een verlies van bijna 4,4 miljoen euro op een omzet van ruim 47 miljoen.

Het jaar ervoor kwam het resultaat 1,6 miljoen euro onder nul uit. En voor 2018 verwachtte 3D Fashion een verlies van bijna 1,8 miljoen euro.

Positieve verwachtingen

In dat verslag schreef het modebedrijf desondanks positief gestemd te zijn voor de toekomst. Dankzij kapitaalinjecties door de aandeelhouders en maatregelen om de omzet en marge te verbeteren, zou het bedrijf uitzicht hebben op herstel.

Afgelopen maart beweerde directeur Yasha Elzas op vakwebsite Retailnews nog dat het de goede kant opging met Didi. "We merken dat uit de positieve resultaten die we zowel uit ons loyaltyprogramma als op onze geïntegreerde omnichannelstrategie krijgen", zei hij destijds.

Uitstel van betaling

Nu blijkt het bedrijf dus failliet te zijn gegaan. Eerder vandaag bleek uit het Centraal Insolventieregister dat vier Didi-vennootschappen in surseance waren, en vier vennootschappen van 3D Fashion. De rechtbank heeft naast Wolfswinkel ook Marc le Belle tot curator benoemd.

De precieze oorzaken van de faillissement zijn nog onbekend, maar volgens bewindvoerder Wolfswinkel is die in algemene zin het gevolg van 'financiële problemen en te hoge concurrentie.'

De curatoren moeten nu gaan kijken naar een eventuele doorstart. "Nu er sprake is van een faillissement in plaats van surseance is het speelveld veranderd omdat het bedrijf niet meer de loden last van de verplichtingen op zich heeft rusten", zegt Wolfswinkel. "Dat moet het makkelijker maken om een koper te vinden."

Ex-zuster Steps

Didi werd in 1980 opgericht,en kwam vier jaar later in handen van modeconcern Coltex van de Noord-Hollandse textielondernemer Fred Elzas. Onder Coltex vielen ook andere ketens, zoals Vet Jeans, Superstar en later ook Steps.

Eind 2014 werd het overigens al afgeslankte Coltex opgesplitst. De winkels van Steps en Superstar werden overgenomen door het Belgische modeconcern FNG. De winkels van Didi werden voortgezet onder de paraplu van 3D Fashion, maar nog steeds in handen van de familie Elzas.

Ook met het voormalige zusterbedrijf Steps gaat het beroerd. Gisteren maakte eigenaar FNG bekend dat het 38 van de 48 Steps-winkels gaat sluiten.