Ga naar de inhoud
Ondernemen

'Bouwsector krimpt dit jaar door PFAS- en stikstofcrisis'

Twee bouwvakkers aan het werk. Beeld © Archiefbeeld ANP

De bouwsector krijgt het zwaar te verduren door de PFAS- en stikstofcrisis. Ondernemers zien hun orderportefeuille kleiner worden door beperkende regels, waardoor de bouwproductie dit jaar met 2 procent zal krimpen, verwacht ABN Amro.

Voor die conclusie baseert de bank zich onder meer op het aantal afgegeven bouwvergunningen.

Niet elke bouwbranche heeft evenveel last van de gevolgen van de PFAS- en stikstofcrisis. Vooral nieuwbouwprojecten liggen plat, net als grond-, weg- en waterbouw. Ook de utiliteitsbouw, een verzamelnaam voor gebouwen zonder woonbestemming, heeft het zwaar. Producenten van hout- en bouwmaterialen krijgen de komende twee jaar klappen, verwacht de bank.

ABN Amro berekende in oktober al dat de stikstofuitspraak van de Raad van State 70.000 banen in de bouw bedreigde. Er mag door die uitspraak niet meer gebouwd worden in de buurt van 118 Natura 2000-gebieden.

Stikstof-reductie
Zie ook:
Stikstof-reductie in de veehouderij: van varkenstoilet tot koeienluier

Legere orderportefeuille

"De orderportefeuille bij bouwondernemers daalt. Niet omdat er geen vraag is, maar omdat ze worden beperkt in hun werkzaamheden", zegt Madeline Buijs, sectoreconoom bouw en vastgoed van ABN.

Het kan een flinke tijd duren voordat de economische problemen voorbij zijn, verwacht de bank. De productie van bouwondernemers is in het vierde kwartaal van 2019 afgenomen ten opzichte van het kwartaal ervoor en de ondernemers verwachten bovendien dat hun productie in de komende drie maanden minder hard zal toenemen.

Ondanks
Lees ook:
Ondanks stikstofcrisis moeten duurzame projecten doorgaan, zegt kabinet

Prefab bouwen

"Bedrijven die inspelen op de nieuwe realiteit van de bouwsector lopen in de komende jaren het minste risico", meent Buijs.

De noodzaak om duurzaam en stikstofarm te bouwen groeit. Bedrijven die prefab en modulair bouwen hebben een voordeel, denkt ABN. "Bouwbedrijven die deze omslag nu maken zijn toekomstbestendiger. Zij zijn beter in staat om stabiele inkomsten te realiseren doordat milieumaatregelen hun werk minder belemmeren."