Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Gist van bierbrouwers vervangt eiwitten in vegan hamburgers

‘Moeten we hier geen businessmodel van maken?’, vroegen de Wageningse procestechnoloog Corjan van den Berg en zijn promovendus Edgar Suarez zich af, nadat bleek dat hun onderzoek naar micro-algen wel erg vruchtbaar was. En zo werd FUMI Ingredients een feit. Een gloednieuw bedrijf dat plantaardige eiwitten voor veganistische vleesvervangers produceert. Niet met behulp van micro-algen, maar met gist.

Eiwitvervangers zijn de toekomst

CEO Corjan van den Berg legt uit dat de keuze om van micro-algen af te stappen simpelweg op harde getallen is gebaseerd. “Micro-algen worden nog niet op grote schaal geproduceerd, terwijl gist vrijkomt uit allerlei industriële processen, zoals bierbrouwen. Voor brouwers is het een soort bijstroom, maar voor ons zit er meer muziek in dan er nu uitkomt.”

Het plantaardige eiwit van FUMI kan gebruikt worden als alternatief voor ei-eiwit, en duikt steeds meer in voedingsmiddelen op. Niet alleen in vleesvervangers, maar ook in bijvoorbeeld mayonaise, meringues en marshmallows zit eiwit. Wie een veganistische burger wil, moet dan ook behoorlijk zoeken.

Vegan markt is booming

“Veel grote bedrijven willen de stap naar plantaardig maken. Dat maakt dat de plant-based markt niet langer een nichemarkt is”, zegt Van den Berg. Producenten van voedingsmiddelen weten de Wageningse startup dan ook al goed te vinden. “Er is veel interesse, heel veel zelfs. Ze zijn allemaal op zoek naar de heilige graal om een alternatief voor het ei-eiwit te vinden.”

Spannend wordt het wel de komende tijd verwacht Van den Berg. FUMI is namelijk bezig met een pilot om uit te zoeken of de apparaten van het lab hun werk ook op grotere schaal kunnen uitvoeren. “Ik heb er vertrouwen in dat het lukt. En als dat allemaal blijkt te werken, moeten de klanten ons product ook nog goed genoeg vinden”, vertelt Van den Berg. “We wachten de feedback van klanten af op basis waarvan we ons product eventueel kunnen finetunen. De voedingsmiddelenbranche moet dus nog even geduld hebben.”

‘Vegetarisch moet vegan worden’ is het eerste doel van FUMI. Daarna zijn bakkerijproducten en sausmerken aan de beurt. FUMI mikt uiteindelijk op alle producten waaraan nu ei-eiwit wordt toegevoegd. “Dat gebeurt om verschillende redenen; om schuimen te maken, om emulsies te stabiliseren en om dingen aan elkaar te plakken", legt Van den Berg uit. 

Na de pilot volgt een grotere productieschaal, en zal er binnen een jaar of drie een fabriek worden neergezet. Het liefst ergens in de food valley. FUMI sluit de stap naar internationale markten ook zeker niet uit.

Het winnen van de Rabo Duurzame Innovatieprijs noemt Van den Berg bijzonder. “Dan gaat er wel wat door je heen. Het is echt een erkenning voor alle geïnvesteerde tijd en het doorploeteren.” De 20.000 euro die bij de prijs hoort, hebben de ondernemers in de proeffabriek gestoken. “Zonder dat geld had die nog niet gedraaid. Dat was een enorme kickstart.”

Van den Berg heeft gemerkt dat de prijs ook een mooi bijeffect heeft. Het helpt namelijk bij het binnenhalen van extra financiering. “Dat is bijna rond. “We hebben toch een soort goedkeuringsstempeltje gekregen!”