Business

Slim en knetterambitieus: Poolse carrièrevrouwen in Nederland

03 januari 2020 16:41
Agata Michalaszek

Arbeidsmigranten uit Polen worden vaak in één adem genoemd met laagbetaalde banen als schoonmaken of aspergesteken. Maar dat beeld is achterhaald. Drie hoogopgeleide Poolse carrièrevrouwen vertellen over hun ervaringen.

Recentere cijfers zijn er niet, maar in 2017 werden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 838.000 banen in Nederland ingevuld door buitenlandse medewerkers. Daarvan hadden bijna 180.000 een Poolse achtergrond

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Migranten in Nederland: 'Polen en Indiërs aan kop, dat komt door de markt'

Sinds Polen in 2004 tot de Europese Unie toetrad, emigreren steeds meer Polen naar Nederland. Daarvan werkt bijna 70 procent in de 'zakelijke dienstverlening', al geeft dit een vertekend beeld omdat werknemers die via een uitzendbureau werken hier ook onder worden geschaard - terwijl ze dan nog steeds in de tuinbouw kunnen werken. 

Maar het beeld van Polen als voornamelijk laaggeschoolde arbeidskrachten geldt bij lange na niet voor alle Poolse emigranten. RTL Z interviewde drie Poolse carrièrevrouwen in Nederland over de andere kant van arbeidsmigratie. 

Agata Michalaszek Agata Michalaszek

Agata Michalaszek (34), senior consultant in de financiële sector

Studeerde: psychologie en gedragseconomie In Nederland sinds: 2013

 "Ik ben in het najaar van 2013 naar Nederland gekomen. Mijn man is Nederlands. Ik ontmoette hem toen hij als consultant in 2010 een opdracht in Warschau deed. We hebben eerst drie jaar een langeafstandsrelatie gehad, omdat ik op dat moment nog bezig was met mijn proefschrift en dat eerst wilde afmaken voor ik zou komen.

Ik ambieerde een carrière in de wetenschap en dacht altijd dat ik hoogleraar zou worden, maar gedurende mijn proefschrift besloot ik dat ik later liever in het bedrijfsleven zou willen werken. Na jarenlang conceptueel denken en mezelf uitdagen met intellectuele vraagstukken, verlangde ik naar meer dynamiek en meer toegepast bezig zijn.

Ik heb eerst de taal geleerd en NT2-staatsexamen gedaan, daarna kreeg ik in 2014 mijn eerste baan als data-analist. De eerste twee jaren waren niet makkelijk. Je wil jezelf graag bewijzen, maar ik veranderde in hele korte tijd van land, taal én sector tegelijk. Terugkijkend denk ik dat ik beter eerst in Polen in het bedrijfsleven ervaring had kunnen opdoen, voor ik naar Nederland kwam.

"Dan nam ik in de kantine een glas water en grapte iemand: "Is het wodka?"

De jaren waarin je onderzoek aan een universiteit hebt gedaan, tellen voor een bedrijf niet als werkervaring. Je komt binnen als junior, maar je bent wel vier of vijf jaar ouder dan de rest van collega's. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik oneerlijk ben behandeld vanwege mijn achtergrond, maar sommige collega's maakten wel misplaatste grappen over alcoholgebruik of laagbetaald werk. Dan nam ik in de kantine een glas water en grapte iemand: "Is het wodka?" Na tien maanden heb ik er iets van gezegd en toen werd het beter.

Ik heb ook veel steun gehad aan het in 2015 opgerichte netwerk Polish Professional Women in the Netherlands, dat nu 100 leden telt en 200 voormalige leden. Het was fijn om gelijkgestemden te ontmoeten en inspirerende Poolse vrouwen te zien met high profile banen, daarom heb ik ook twee jaar zelf in het bestuur gezeten.

Tweeënhalf jaar geleden ben ik zelf van baan gewisseld. Ik werk nu als consultant voor financiële sector en heb het beste van twee werelden: het intellectuele en conceptuele denken dat ik aan de universiteit heb geleerd, en het praktische en toepasbare van de werkvloer.

Nederlanders zijn nuchter, praktisch en down to earth. Maar ik moest wel wennen aan de directheid, al kan ik die nu wel waarderen. Ook vind ik het fijn dat er een duidelijke balans is tussen werk en privé, mede door regelingen als ouderschapsverlof en mogelijkheden om tijdelijk parttime te kunnen werken. Mijn man en ik hebben een dochtertje van acht maanden en werken allebei 36 uur, verdeeld over vier dagen. In Polen is het de norm dat je allebei vijf dagen blijft werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slapen in lekkende tenten: zo worden arbeidsmigranten behandeld

Beata Piskorz Beata Piskorz

Beata Piskorz (48), coach op het gebied van emotionele intelligentie

Studeerde: economie In Nederland sinds: 2008-2011, en weer sinds 2014

"Ik heb in 2008 drie jaar in Nederland gewoond, daarna vijf jaar in Moskou en nu wonen we alweer bijna vijf jaar in Nederland. Ik werkte sinds 2003 bij Philips als controller en manager en het was fijn om al die jaren binnen hetzelfde bedrijf te kunnen blijven. Ik kon mijn baan gewoon houden – ik veranderde alleen van land. Ook mijn man werkt bij Philips en onze kinderen konden al die jaren naar een internationale school.

De tweede keer dat ik naar Nederland kwam met mijn gezin, was ik beter voorbereid dan de eerste keer. Ik had minder hooggespannen verwachtingen en stond meer open voor hoe het zou lopen. In Polen zijn de meeste mensen bijvoorbeeld vrij flexibel bij het indelen van hun agenda. Maar voor veel Nederlanders is hun agenda leidend. Wanneer er een afspraak staat, dan is er ook geen ruimte meer om iets spontaans te gaan doen. Dat is niet beter of slechter, het is wel anders en daar moest ik in het begin wel aan wennen.

"Je hebt misschien geen keuze uit 25 soorten ketchup, maar dat zorgt er ook weer voor dat je snel klaar bent."

In Nederland zijn veel dingen slim en handig geregeld. In Warschau stond ik bijvoorbeeld vaak met de auto in de file of was ik soms door een omslachtig ov-netwerk lang bezig om van de ene plek naar de andere te komen. Het openbaar vervoer is in Nederland goed geregeld en ook de Albert Heijn is handig opgezet. Je hebt misschien geen keuze uit 25 soorten ketchup, maar dat zorgt er ook weer voor dat je snel klaar bent en tijd hebt voor andere dingen.

Daarnaast is het fijn dat iedereen Engels spreekt, ook wanneer je iets bij openbare instellingen moet regelen. Je voelt je echt welkom doordat mensen moeite doen om met je in het Engels te communiceren. Ik heb in al die jaren ook nooit te maken gehad met vooroordelen, eigenlijk reageren mensen vaak positief wanneer ik vertel dat ik uit Polen kom.

Onze kinderen zijn inmiddels volwassen. De jongste is net 18 geworden en wil in Amsterdam gaan studeren. Zelf heb ik drie maanden geleden ontslag genomen. Na meer dan twintig jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, waarvan twaalf jaar in het buitenland, ben ik me nu aan het omscholen tot coach op het gebied van emotionele intelligentie. Het is spannend om na je veertigste weer helemaal opnieuw te moeten beginnen, maar het is ook leuk om alle opgedane ervaring op een andere manier te gebruiken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Polen blijven thuis door groeiende economie: strop voor Nederland

Monica Krzepczak Monica Krzepczak

Monika Krzepczak (36), specialist digitale marketing

Studeerde Marketing & People Management, Diëtiek In Nederland sinds: 2009

"Ik ben nu tien jaar in Nederland. Het was niet mijn keuze om hier te komen, maar mijn man wilde graag  hierheen verhuizen en vond vrij snel een baan. Ik had een fantastisch leven in Polen met een carrière in sales. Maar ik heb ook een hele leuke man, dus uiteindelijk ben ik hem achterna gereisd. Ik moest behoorlijk wennen aan mijn nieuwe omgeving en het feit dat ik zo ver van mijn familie woonde. Gelukkig vond ik vrij snel een baan op de Zuidas in een internationale omgeving. En ik dacht dat het hooguit voor één of twee jaar zou zijn.

Ik werd zwanger en onze zoon werd geboren, maar hij had veel gezondheidsproblemen. Ik moest zo vaak met hem naar het ziekenhuis, dat ik ontslag moest nemen. Mijn man wilde in Nederland blijven, omdat hij hier heel veel carrièrekansen kreeg. Ik heb geen spijt dat ik destijds moest stoppen met werken, maar ik moest wel wennen. Ik werkte al sinds mijn 17e en het was altijd onderdeel geweest van mijn leven.

"In Nederland is het veel normaler om af en toe het roer om te gooien en je passie achterna te gaan."

Na een jaar bleken de gezondheidsproblemen van onze zoon te relateren aan levensbedreigende allergieën voor onder andere pinda's en sesam. Ik heb alles over het onderwerp gelezen, veranderde gewoontes en ging anders koken. Mijn man en ik voelden ons gezonder en onze zoon kon zijn medicatie helemaal afbouwen. Daarom heb ik nog een master in Diëtiek gedaan een adviesbureau gestart om andere gezinnen te helpen. 

Artsen hebben niet veel tijd om alles uit te leggen, terwijl je dagelijks tegen dilemma's aanloopt: hoe kan mijn kind een sociaal leven hebben, wat kan je met andere ouders afspreken over traktaties? Het is goed om te zien dat veel ouders van vriendjes bereid zijn zich in te lezen en willen weten hoe ze moeten reageren bij een eventuele allergische reactie.

Ook ben ik voorzitter van het netwerk Polish Professional Women in the Netherlands. Dat geeft veel energie, omdat je inspirerende vrouwen leert kennen en tegelijkertijd ook veel contact hebt met bedrijven en organisaties in Nederland. 

Uiteindelijk wil ik toch weer terug de sales in en heb ik een cursus gevolgd op het gebied van digitale marketing. Als je in Polen afstudeert en aan de slag gaat als accountant of advocaat, dan blijf je dat je hele leven. In Nederland is het veel normaler om af en toe het roer om te gooien en je passie achterna te gaan. Ook is het leven hier voor mijn gevoel makkelijker, omdat mensen zich minder zorgen maken. Polen zijn vastberaden om in elk aspect van hun leven succesvol te zijn, dat is ook de reden dat ze best snel Nederlands leren als ze hier komen.

Ik wilde altijd weer terug naar Polen, maar ben van gedachten veranderd. Mijn man vindt het hier heerlijk en onze kinderen zijn blij. Vorig jaar hebben mijn man en ik een grote stap gezet: na negen jaar huren hebben we een huis gekocht in Amsterdam."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van