Ondernemen

Verkopers neptickets moeten de cel in en 180.000 euro betalen

02 januari 2020 11:50 Aangepast: 02 januari 2020 15:14
Beeld © ANP

Twee mannen uit Hilversum en Zaandam hebben respectievelijk 4 maanden en 10 maanden celstraf gekregen voor oplichting. Ze verkochten aan honderden mensen nepvliegtickets. Ook moeten ze 180.000 euro terugbetalen aan gedupeerden.

"Toen ik naar Schiphol ging met mijn gezin, kwam ik erachter dat de flightcoupons die ik heb ontvangen van Zonfly niet kloppen. De vluchten die er op vermeld stonden waren wel correct, alleen stonden wij niet op de lijst om met deze vlucht mee te vliegen." 

251 getuigenissen

En: "De heenreis is goed gegaan maar toen wij terug wilden, ging dat niet goed. De medewerker van de luchtvaartmaatschappij op het vliegveld van Izmir vertelde ons dat hij ons niet op de lijst zag staan van de vlucht, welke wij geboekt hadden. Om die reden heb ik vijf nieuwe tickets moeten boeken welke mij in euro's 1650 euro gekost hebben."

Het is slechts een greep uit de vele getuigenissen van de 251 gedupeerden die tussen oktober 2014 en juli 2015 hun vliegtickets via Zonfly boekten. Sommigen kwamen er op het vliegveld achter dat er geen vliegtickets voor hen waren gekocht, anderen merkten het bij het online inchecken. Toen steeds meer klanten doorkregen dat ze waren opgelicht, stuurde Zonfly in juli 2015 een mail rond dat het bedrijf failliet was gegaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden mensen opgelicht met vliegtickets: meer dan 230.000 euro kwijt

Kwetsbare katvanger

Zonfly werd opgericht door de 50-jarige Behzat U. uit Zaandam. In januari 2015 werd het bedrijf op naam gezet van de 47-jarige Wilfred L. uit Hilversum. Behzat U. wilde doen voorkomen alsof hij sindsdien niets meer met het bedrijf te maken had, maar volgens het OM heeft hij nog vanuit zijn huis ingelogd op de zakelijke rekening.

Wilfred L. voerde tijdens het proces nog aan dat hij niets meer was geweest dan een kwetsbare katvanger, die zijn leven niet op orde had. Hij was door Behzat U. benaderd, die hem een manier had aangeboden om snel geld te verdienen. De verzekering zou de gedupeerde klanten wel schadeloos stellen, zo dachten ze. 

Zijn verweer werd door de rechter van tafel geveegd. Wilfred L. was niet dakloos en bovendien had hij zelf ook gepind met de zakelijke pas van Zonfly.

Bedreigingen geen verzachtende omstandigheid

Wel kreeg Wilfred L. een lagere celstraf van 4 maanden cel, omdat de rechtbank zijn rol kleiner achtte. Behzat U. is veroordeeld tot 10 maanden cel. Ook moeten ze samen gedupeerden 180.000 euro terugbetalen. 

Behzat U. probeerde nog aan te voeren dat zijn naam op internet is terug te vinden en dat mediaberichtgeving over de zaak ertoe leidde dat hij veel beledigingen en bedreigingen kreeg, waarvan hij aangifte deed. Maar de rechter vond dat geen verzachtende omstandigheid om een lagere straf op te leggen. 

Screenshot van de voormalige website van Zonfly Screenshot van de voormalige website van Zonfly

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van