Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Virtual reality-game vermindert pijn

Beeld © Reducept

Een virtual reality-spel blijkt klachten bij mensen met chronische pijn te verminderen. Na succesvolle resultaten bij patiënten van ziekenhuizen en zorginstellingen is de app sinds eind december voor iedereen verkrijgbaar.

Twee jonge ondernemers, Margryt Fennema en Louis Zantema, wilden iets doen voor mensen met chronische pijn. Fennema: "Veel innovaties in de zorg zijn van bovenaf bedacht. Wij zijn samen met patiënten, behandelaars en technici gaan kijken wat we konden doen aan de dagelijkse pijn."

"Ik ben als het ware in de gordijnen van het Medisch Centrum Leeuwarden gaan hangen om alles in kaart te brengen. Daarna zijn we vrij snel onze aannames gaan toetsen. Alles wat niet goed was, gooiden we weg. Uiteindelijk kwamen we uit op onze virtual reality-game Reducept."

Psychologisch spel

Fennema vertelt dat Reducept momenteel door patiënten van ziekenhuizen en zorgcentra in Nederland en België wordt gebruikt. "Het vraagt lef van behandelaars en patiënten om af te wijken van de standaardroute. Ons zorgstelsel is in sommige gevallen te veel gemedicaliseerd, terwijl psychologie veel voor mensen met pijn kan betekenen. Zeker als we die in een vroeg stadium bij de mensen thuis kunnen bieden.

Via onze VR-game leren patiënten door virtueel in hun lichaam de pijn achterna te reizen hoe pijn werkt. Onbewust doen ze psychologische oefeningen, waardoor het alarmsysteem in het brein minder heftig reageert op prikkels die de pijn veroorzaken. Eén van de spellen die mensen doen, is het 'wegschieten' van de pijn. Een ander onderdeel gaat meer in op het brein waar mensen onbewust traumatherapie doen."

Resultaten

"We meten hoelang en hoe vaak patiënten het spel spelen, en wat hun favoriete onderdeel is. Het Radboud UMC doet momenteel onderzoek naar het effect van Reducept bij mensen met lage rugklachten. Daarna volgt weer een nieuw onderzoek.

We zien na ruim vijfduizend sessies in 63 zorginstellingen dat 78% van de patiënten minder pijn zegt te hebben. Het effect lijkt het grootst bij mensen die hevige pijn hebben. Er zijn patiënten die na twee weken minder pijn ervaren, wat het verschil kan betekenen tussen thuis blijven of weer aan het werk kunnen gaan."

Thuis

"Een ander voordeel van onze game is dat mensen ‘m thuis kunnen spelen", zegt Fennema. "Dat was één van de eisen van de patiënten met chronische pijn, waarmee we om tafel zaten.

We hebben begin 2019 een investering binnengehaald, waarmee we konden doorontwikkelen. Daardoor kan iedereen vanaf eind december ons spel voor €14,95 aanschaffen in de Oculus Store. Daar komt wel de eenmalige aanschaf van de Oculus Go bij, tenzij je al een headset hebt. Het abonnement kun je opzeggen wanneer je wilt." (NB: zie naschrift)

Andere pijnbestrijding

Eind 2019 willen ze een vervolginvestering ophalen, onder meer voor het ontwikkelen van andere VR-games en om door te kunnen groeien in het buitenland. "Duitsland staat begin 2020 op het programma. Verder hebben we aanvragen uit Zuid Afrika, Zambia, Mexico en Zwitserland mogen ontvangen. Ook zijn we bezig met implementatie in de Verenigde Staten.

Daarnaast kijken we naar games voor nieuwe doelgroepen, waarbij we ons in eerste instantie blijven focussen op het bestrijden van pijn. We zijn bezig met concepten van een VR-game voor kinderen en een game die vrouwen helpt bij pijn tijdens de bevalling. Op langere termijn willen we ook een VR-game ontwikkelen voor mensen met een burn-out."

Margryt Fennema

Medeoprichter Reducept

Studeerde Health Innovation in Leeuwarden

LinkedIn

Levensmotto: 'Nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri, en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. Growing a better world together

Naschrift, februari 2021: Reducept wijst erop dat de ondersteuning van Oculus is gestopt en dat de Pico G2 4K een bruikbaar alternatief is.