Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Nederlands bedrijf ontwerpt Russisch sprookjespark: 'Lokale versie van Efteling'

01 januari 2020 14:38
Een animatie van het sprookjespark in Rusland Beeld © Jora Vision

Wat Hans Christian Andersen voor de Europeanen is, is Aleksandr Poesjkin voor de Russen. Zijn sprookjes in rijmvorm zijn de inspiratie voor een nieuw themapark dat moet verrijzen bij Sint-Petersburg. Het wordt ontworpen door het Rijnsburgse Jora Vision. Ooit een klein decorbedrijfje, maar inmiddels maken ze 'dark rides' en attracties voor parken over de hele wereld, vertelt oprichter Jan Maarten de Raad.

Dertig jaar geleden klusten de mannen van Jora Vision nog vooral theaterdecors in elkaar. Anno bijna 2020 werken er vijftig creatieven en architecten. Van attractiepark Drievliet en een pandamuseum in China tot pretpark Europa Park in Duitsland: Jora Vision heeft er een vinger in de pap.

Er worden de gekste dingen op het gebied van attracties bedacht, vertellen oprichter Jan Maarten de Raad en collega Floris van Eeden, projectarchitect. "Maar het moet wel ook écht gebouwd kunnen worden", zeggen ze.

Themaparken zijn een groeimarkt, beweert De Raad. Volgens onderzoeksbureau Technavio groeit de internationale markt de komende jaren gestaag door, mede door de groei van toerisme. Of dat ook voor Nederland geldt, is onduidelijk. Een dagje uit werd in de afgelopen jaren in ieder geval steeds duurder, berekende het CBS.

Jan Maarten de Raad, ceo Jora bij het pandamuseum. Jan Maarten de Raad, ceo Jora bij het pandamuseum.

Dark rides en wegwijspaddenstoelen

"We doen zowel het ontwerp van attracties of parken, als een deel van de uitvoering", zegt de ceo. De creatieve houten gevels, wildwatermuren of wegwijspaddenstoelen en muziekjes die je tegenkomt in een park? Het kan zomaar het werk zijn van het bedrijf.

De specialiteit betreft volgens de ondernemer echter de zogenoemde 'dark rides' - waarin je met een karretje langs allerlei scènes gaat. Een spookhuis, of octopus Snorri die je in Duitsland meeneemt op een reis over een 'mysterieus eiland'.

Stapels Poesjkin-boeken

"We verdiepen ons enorm in de materie", zegt De Raad. Op het bureau van Van Eeden liggen op dit moment stapels prenten en boeken van Aleksandr Poesjkin.

Van een visser die wensen doet bij een goudvis (The Fisherman and the Little Fish) tot ridder Ruslan die een prinses uit handen van een slechte tovenaar moet redden (Ruslan and Ludmila). De sprookjes van Poesjkin (1799-1837) zijn wereldberoemd in Rusland. "Kinderen van drie jaar krijgen het al mee", weet Van Eeden. Het team van Jora werkt aan een themapark dat moet verrijzen nabij Sint-Petersburg. (zie hoofdfoto voor een animatie).

Octopus Snorri in Duitsland. Octopus Snorri in Duitsland.

Sprookjesbos

Met een geschiedkundige uit Rusland gingen ze aan de slag om de leukste sprookjes in het park te verwerken. Sprookjesstad Lukomorye omvat op papier een hal van 17.000 vierkante meter met een dorp, haven en paleis. "Buiten komt een soort sprookjesbos", zegt De Raad die via een internationale beurs in contact kwam met de ondernemers achter het project.

Kartrekker van het initiatief, de Russische hotelonderneemster Goloverova, liet zich hierbij inspireren door de Efteling, vertelt de ondernemer. "Ze bezocht het park kortgeleden, had er nog nooit van gehoord. Toen ze er was riep ze: dit is precies wat ik wil!", zegt Van Eeden. Maar dan wel met Poesjkin. Jora Vision zit er nu voor aan de tekentafel.

In de meest ambitieuze plannen moet er in 2023 een park staan, De Raad acht die kans klein, omdat 'dit soort projecten altijd uitloopt'. Maar binnen vijf jaar moet lukken. "Rusland is een onrustige markt. Het is soms moeilijk om de financiering rond te krijgen."

Popcorn-'dark ride' van Jora Vision in Walibi België Popcorn-'dark ride' van Jora Vision in Walibi België

Mensen gaan glimmen

Desondanks heeft hij vertrouwen: "Een eerste ronde is al binnen. En als het over Poesjkin gaat, dan gaan de mensen hier glimmen."

Het is een stukje nationale trots. Buiten een Angry Birds Park heeft Rusland nog weinig te bieden op het gebied van parken, weet De Raad. Dit kan zowel de locals als toeristen trekken, denkt de ondernemer. Daarmee moet de investering van in totaal 'tientallen miljoenen' zich uiteindelijk gaan terugverdienen. Dat geld is nodig voor de bouw van het park; initiatiefneemster Goloverova onderhandelt nog met banken om het hele bedrag op te halen.

Politieke onrust

De plannen zijn vergevorderd, ondanks het politieke klimaat in Rusland en sancties vanuit de VS en Europa. "We moeten wel melden met wie we zakendoen", legt De Raad uit, maar zolang een bedrijf niet op de zwarte lijst staat levert dat volgens hem geen problemen op.

Alle opdrachten in binnen- en buitenland leveren het bedrijf een jaaromzet van zo'n 8 miljoen euro op. "Er wordt ook winst gemaakt", laat de ondernemer weten zonder de details te delen.

En ze zijn nog lang niet klaar, zeggen de mannen van Jora Vision. "We werken mee aan de uitbreiding van Disneyland Parijs en zijn druk bezig met een groot project in China." Details volgen snel, belooft hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van