Ga naar de inhoud
Business

Veel gedupeerden door wankelende beautyketen Just Wellness

De kapitale villa waar de bedrijven van de directeur van Just Wellness zijn ondergebracht. Beeld © Ozoo.

De keten schoonheidssalons van Just Wellness zit in de financiële problemen. De vestigingen hebben de deuren gesloten en duizenden klanten die vooruit hebben betaald of ontevreden zijn over behandelingen, voelen zich gedupeerd.

Bij geen van de zeven vestigingen van Just Wellness wordt de telefoon meer opgenomen, afspraken zijn afgezegd en de website van de keten is uit de lucht.

Snelle groei

Op internet circuleren inmiddels geruchten over een naderend bankroet, maar uit het register van de Kamer van Koophandel en het Centraal Insolventieregister blijkt niet dat een surseance of faillissement is uitgesproken.

Ook uit navraag bij de rechtbank Oost-Brabant en Amsterdam, in de regio's waar het bedrijf respectievelijk het hoofdkantoor heeft staan en statutair is gevestigd, blijkt niet van een faillissement.

Vooruitbetaald

Just Wellness werd begin 2010 opgericht in Amsterdam, en groeide in sneltreinvaart tot zes vestigingen. De keten telde grote salons in Alkmaar, Amsterdam, Breda, Den Bosch, Eindhoven (2) en Tilburg. Het hoofdkantoor zit in Valkenswaard.

Onder meer via kortingensites als SocialDeal en Groupon verkocht Just Wellness pakketten, waarbij de klanten vaak vooruit betaalden voor een reeks behandelingen.

Het bedrijf specialiseerde zich in ontharingsbehandelingen, die in vergelijking met andere beautysalons relatief goedkoop waren. Ook bood het bedrijf pakketten aan, waarbij klanten net zo vaak konden terugkomen totdat zij tevreden waren over het resultaat.

Klachten

Maar ondanks de stuntprijzen wemelt het op internetfora en in berichtgeving van regionale media als het Eindhovens Dagblad en Omroep Brabant inmiddels van de negatieve berichten over Just Wellness. Die variëren van klachten over de effectiviteit en schadelijkheid van de behandelingen tot drukte en onbereikbaarheid. Ook zou het personeel in november niet zijn uitbetaald.

De Facebookpagina 'Opgelicht door Just Wellness', die sinds begin deze maand bestaat, telt inmiddels al ruim 14.000 deelnemers.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden gedupeerden Just Wellness: '390 euro voor niks betaald'

Financiële gezondheid

In de jaarrekening over 2018 die Just Wellness deponeerde bij de Kamer van Koophandel ontbreekt een verlies- en winstrekening, waardoor onbekend is hoeveel omzet en winst of verlies het bedrijf maakte.

Volgens het verslag was de financiële gezondheid eind vorig jaar nog redelijk. Het bedrijf kende een positief eigen vermogen van 581.000 euro en een solvabiliteit van ruim 18 procent. Dat is niet denderend, maar ook niet zorgwekkend.

Onjuiste omzet

Wel opmerkelijk is dat het verslag vermeldt dat de omzet over 2017 onjuist was, en achteraf is gecorrigeerd. Daardoor kwam het eigen vermogen eind dat jaar uit op 712.000 euro negatief.

De 48-jarige bestuurder Paul Lefering van Just Wellness was via het hoofdkantoor in Valkenswaard en de kapitale villa bij Eindhoven waar een aantal andere bedrijven van hem zijn gevestigd, onbereikbaar voor een toelichting.

In een uitzending van YouTube-kanaal #Boos van Tim Hofman bevestigde de directeur vorige week dat het bedrijf kampte met liquiditeitsproblemen. Maar die zouden dankzij een herfinanciering snel worden opgelost. "Ik wil iedereen vóór de Kerst betaald hebben."