Business

Kledingrecycler Dutch aWearness failliet; 'markt nog niet rijp'

24 december 2019 09:15 Aangepast: 24 december 2019 09:31
Dutch Awearness wilde oude kleding recyclen. Beeld © ANP

Dutch aWearness in Nijmegen wilde de textielindustrie op zijn kop zetten door kleding te recyclen, maar is nu failliet. Volgens eigenaar Rien Otto kon hij niet genoeg vervolginvesteringen ophalen, omdat de markt nog niet helemaal rijp is.

In 2013 startte kledingontwerper Rien Otto na een eerder faillissement een bedrijf, dat ervoor zou moeten zorgen dat er minder oude kleding de afvalverbrandingsovens inging. Met een subsidie van de Europese Commissie ontwikkelde hij een methode om kleding efficiënt te kunnen recyclen.

Nieuwe kleding

Zijn bedrijf Dutch aWearness bood bedrijfskleding aan, die door bedrijven kon worden geleased en aan het einde van de levensloop zou worden gerecycled tot nieuwe kleding of gebruiksproducten.

Dutch aWearness kreeg de afgelopen vijf jaar veel media-aandacht en was een graag geziene deelnemer aan congressen over de circulaire economie. Ook werkte het bedrijf mee aan de duurzame jurk waarin huidig minister van Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven (D66)  in 2017 op Prinsjesdag verscheen.

Faillissement

Financieel ging het alleen niet best met de Gelderse onderneming, blijkt uit de meest recente jaarrekening in het register van de Kamer van Koophandel. Eind 2017 was Dutch aWearness met een negatief eigen vermogen van ruim een kwart miljoen euro technisch eigenlijk al failliet.

Nu blijkt dat Dutch aWearness vorige week ook echt failliet is verklaard. Volgens directeur Otto wilde een van de mede-aandeelhouders niet verder in het bedrijf investeren, omdat de markt ondanks alle aandacht voor de mogelijkheden van de circulaire economie nog steeds niet helemaal rijp is. "Iedereen heeft het erover, maar als puntje bij paaltje komt, gebeurt er nog te weinig."

Subsidie op

Otto bevestigt dat Dutch aWearness kon profiteren van een flinke Europese subsidie. "Maar toen dat geld op was, moesten we onze eigen broek ophouden. Daarvoor hadden we echter nog te weinig klanten." Volgens hem levert de recycling van kleding klanten nog te weinig op. "Echt heel erg; dit faillissement gaat mij aan het hart. Ik heb vijf jaar aan dit bedrijf gewerkt."

Volgens Otto moeten de overheden hardere maatregelen nemen om te voorkomen dat gebruikte kleding als afval wordt verbrand. De ondernemer zegt inmiddels te werken voor een ander kledingrecyclebedrijf, CLS Tex. Dat bedrijf gaat er volgens hem vanuit dat die strengere overheidsmaatregelen er op termijn wel komen.

Geen doorstart

Curator Reinier Pijls acht de kans op een doorstart van Dutch aWearness miniem. "De onderneming heeft de activiteiten al sinds mei gestaakt. Dat maakt de kans op een voortzetting van het hele bedrijf zeer klein. Momenteel bekijk ik of ik nog activa kan verkopen, zoals het intellectuele eigendom." Daarna volgt een onderzoek naar de oorzaken van het faillissement, aldus de curator.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van