Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Han (82) ontwikkelt app die oogje in zeil houdt: 'Geen inbreuk op privacy'

23 december 2019 14:45 Aangepast: 23 december 2019 15:55
Ondernemer Han van Doorn (82) Beeld © Han van Doorn

De 82-jarige Han van Doorn wil geen camera's of alarmknoppen om zijn nek, maar zijn zoon wil wel een oogje in het zeil kunnen houden. Samen bedachten ze een app die via de meterkast checkt of het nog goed gaat. Als het aan Han ligt, volgen er meer 'killer-oplossingen' voor de zorg. "Ik ben een ouwe hond, maar wel één met ambitie."

Hoe gaat het met de kippen? Han's zoon Thijs belde vaak op met een smoesje. Hij wilde eigenlijk weten hoe het met zijn bejaarde vader ging. Of hij niet was gevallen, in de moestuin of van de trap? Sinds een aantal jaar woont Han alleen in Uithoorn. "Ik ben vijf jaar mantelzorger geweest voor mijn vrouw", vertelt hij in gesprek met RTL Z. Ze had dementie.

Hij snap het wel. "Mijn zoon maakt zich zorgen om zijn oude vader. Maar ik wil helemaal niks: geen alarmbel, geen sensor of camera." Het is een inbreuk op je privacy, zegt Van Doorn. Maar dat begrijp je volgens hem pas echt als je zelf bejaard bent. Het is een probleem waar veel ouderen én mantelzorgers tegenaan lopen. Ook omdat ouderen steeds langer thuiswonen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Je huis levensbestendig maken: 'Het plan is hier gezellig doodgaan'

IBM en Microsoft

Han, die ruim 30 jaar werkte bij computerbedrijf IBM, en zijn zoon die al tien jaar werkt voor Microsoft, gingen om de tafel om een oplossing te vinden. Een gevoel van veiligheid creëren zonder dat het 'invasief' is op je dagelijkse leven. "Als ik bij wijze van spreken naar mijn liefje ga, dan hoeft hij daar niets van te weten."

Het resulteerde in een idee voor een heuse app, die Han's zoon liet ontwikkelen. De Are You Okay Today-app is gebaseerd op een zelflerend algoritme dat het gebruik van elektrische apparaten via de meterkast bijhoudt. "Mijn vaatwasser, koffiezetapparaat, binnen een maand kent de app mijn gedrag. En weet hij wanneer er iets afwijkt."

Stoplichtsysteem

Als dat zo is verstuurt het systeem een melding, maar niet meteen naar de mantelzorger. Er gaat eerst een melding naar Han zelf. Is er niets aan de hand, dan stopt het daar. Maar als hij niet reageert, dan krijgt zijn zoon een seintje.

Via een stoplicht op de app kan een hulpverlener zien of zorgen nodig zijn. Groen: niets aan de hand. Rood: even checken of het goed gaat.

De app werd in de afgelopen periode getest met honderd ouderen, Han zelf gebruikt het ook al een tijdje. "Ik ben een keer gaan eten bij de buurvrouw, dat liep een beetje uit de hand." Zoon Thijs hing aan de lijn om een rood sein, gelukkig was er niets. Dat kon hij zo snel op afstand beoordelen.

En daar is behoefte aan, weet de ondernemer op leeftijd. Nederland telt meer dan 4 miljoen mantelzorgers en veel van hen zijn overbelast, zegt het CBS. Han sprak potentiële klanten op het station van Amsterdam om zijn markt te verkennen, ging om de tafel met verzekeraars en kreeg hulp via een ondernemersprogramma voor 50-plussers van kennisinstituut Leyden Academy en Aegon. Als winnaar van het programma kreeg hij vorige week 10.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Bejaarden komen: blijft de zorg betaalbaar?

'Geen verstand van business cases'

"Ik heb nul verstand van zaken zoals een business case, dus de hulp kwam als geroepen", zegt hij. Volgend jaar moet zijn idee de markt op, een gratis app voor gebruikers. Het verdienmodel zit aan de bedrijvenkant. "Bijvoorbeeld bij verzekeraars, die het als snoepje kunnen aanbieden aan hun klanten." Van Doorn is in gesprek met verschillende bedrijven, maar wil niet zeggen welke.

Ook wordt er in de VS, waar Van Doorn woonde, gebouwd aan een business case, met hulp van Aegon. Als je in Nederland valt en een heup breekt, heb je een probleem, in Amerika is dat zonder verzekering vaak nog groter. "Daar roepen ze: oh my god that will cost a lot!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Helft minder fracturen': Heupairbag moet botbreuken bij ouderen voorkomen

'Oudere ondernemer succesvoller' 

Jolanda Lindenberg, onderzoeksleider van Leyden Academy, noemt de plannen van Han kansrijk. Uit onderzoek van het Amerikaanse MIT zou blijken dat vijftigplussers die een bedrijf beginnen succesvoller zijn dan dertigers. "We zouden hen niet alleen meer kansen moeten bieden op de arbeidsmarkt, maar ook kunnen ondersteunen bij het opzetten van een eigen bedrijf", zegt ze.

Een verdienmodel ontwikkelen is belangrijk voor een bedrijf, leerde Han. Daar werkt hij nu volop aan. Maar het probleem oplossen is voor hem het belangrijkste. Daar blijven veel zorginnovaties met jonge oprichters volgens hem op steken. "Ze bedenken een oplossing voor een niet-bestaand probleem. Ik ben zelf onderdeel van het probleem."

Uber voor de zorg

En de stip op de horizon? "Er is een killer-app nodig voor de zorg", zegt Han. Want door de vergrijzing stijgt de behoefte aan zorg alleen maar. "Denk aan een Uber voor de zorg, waar mensen zich kunnen aanmelden en een vergoeding kunnen krijgen voor een zorgdienst."

Het is zijn volgende droom. Er wordt al aan iets gebouwd, al wil hij de details niet kwijt. "Ik heb alleen één probleem. Er zitten maar zeven dagen in de week en ik heb ook nog een moestuin en kippen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore