Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Antiekwinkels sluiten massaal: markt overspoeld met spullen die niemand wil

20 december 2019 18:17 Aangepast: 21 december 2019 13:20
Beeld © archiefbeeld Getty Images

Donkerbruine meubels raak je aan de straatstenen niet meer kwijt, merkt de Nederlandse antiekmarkt, die de laatste jaren inzakt als een pudding. Specialistische topstukken zijn trouwens nog wel te verhandelen: vooral de Chinezen zijn er gek op.

De antiekmarkt is de laatste tien jaar flink veranderd, ziet Julia de Jong, general manager bij het Amsterdamse veilinghuis De Zwaan. "Donkerbruine meubelen verkopen niet meer."

Friese staartklokken en koper

Door de veranderende demografie komen er veel boedels uit de jaren '70 op de markt, met koper, tin, Friese staartklokken, zegt zij. "Dat is allemaal niet meer hip, terwijl het wel wordt aangeboden. Dus dan gaat de prijs naar beneden." 

Mensen richten hun huis ook anders in, zegt De Jong. "Iets van Ikea staat naast moderne kunst, naast een kitscherig portretje dat je op het Waterlooplein hebt gevonden. De smaak is veel meer eclectisch terwijl wat op de markt komt veel meer eenheidsworst is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Martijn vindt documenten van 300 jaar oud in la van antieke kast: 'Ik, Napoleon...'

Geen duizenden maar honderden euro's

Sophie Bremer, oude meester-specialist bij Christie's in Amsterdam beaamt dat de meubels- en kastenmarkt moeilijk is. Als iets nog in trek is, kun je het op smaak verkopen en er dan wel tot tienduizend euro voor krijgen, maar dat is lang niet in elke antiekcategorie het geval.

Op de internationale markt is er ook minder vraag dan voorheen naar de zogenoemde bruine meubels, stoelen en kasten, stelt zij. "Waar je grootouders vroeger misschien wel veertigduizend euro voor een kast hebben betaald, levert die nu nog maar een paar duizend euro of paar honderd euro op."

Screenshot van antiek op Marktplaats. Screenshot van antiek op Marktplaats.

Aantal antiekwinkels holt achteruit

In 2007 waren er nog 1640 antiekwinkels in Nederland, dit jaar zijn daar nog maar 930 van over, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de provincie Noord-Holland daalde het aantal zaken van 350 naar 185.

In Zuid-Holland werd een terugloop van 305 winkels genoteerd. Er zijn er nog 155 over. Flevoland had met 10 zaken al het minste aantal antiekwinkels. Dat aantal halveerde in ruim tien jaar tijd.

We willen wel antiek, maar niet meer als volledig interieur

Onze interieurwensen zijn dan ook veranderd. Je hele huis volgooien met één stijl - zoals die donkerbruine meubels -  is niet meer van deze tijd. Crossover heerst, stijlen worden vermengd, mensen kopen niet meer specialistisch, maar meer op smaak, zegt De Jong.

Op die mengelmoes speelt galerie Kunstconsult in Amstelveen in, vertelt mede-oprichter en eigenaar Belinda Visser. "Je kunt je interieur verlevendigen door een modern object naast antiek te zetten." Designiconen, dus goede designstukken uit alle stromingen, laten zich volgens Visser goed met elkaar combineren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Christie's naar Catawiki: 'Kunst is niet meer alleen voor de elite'

Liefhebber weet antiek altijd te vinden

Kunstconsult specialiseert zich in design van de 20e eeuw: Art Deco, Art Nouveau, na-oorlogse stukken uit de jaren '60 en '70, en objecten van de Amsterdamse School. 

Zodra sprake is van een goed ontwerp, is er vraag naar, zegt Visser. Alleen komt die vraag wel vaak uit het buitenland en gaan de topstukken daar ook naar toe. "De buren hebben er meer voor over." 

Het gebrek aan historisch besef in ons land vindt ze jammer: "Op de veiling in Parijs brengt een goed meubelstuk van een bekende Franse architect soms wel een miljoen euro op. Nederlanders waarderen hun erfgoed niet in zoveel geld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Opnieuw miljoenenverlies voor veilingsite Catawiki

China domineert de antiekmarkt

Daar komt bij dat in China nu het geld zit, dus komen veel kopers uit China en verdwijnen stukken daar ook heen, zien de kenners. "Ook daar is de behoefte om het eigen verleden terug te kopen, net zoals je dat een tijd geleden had met rijk geworden Indonesiërs." Er was een hele periode vraag naar Indonesische schilderijen die voor de hoofdprijs verkocht werden, vertelt De Jong.

Maar De Jong ziet inmiddels ook dat de Chinese verzamelaar kieskeuriger wordt. "Vroeger, als je iets Chinezigs had, had je meteen een Chinees aan de lijn die het wilde hebben. Er komt een rem op alles maar willen hebben, hebben, hebben. Dan gaan mensen kijken naar de kwaliteit."

Door die kieskeurigheid is het Chinese blauwwitte porselein ook weer in prijs gedaald, zegt De Jong. "Wat eerst duizenden euro's waard was, is nu honderden euro's waard." Gekleurd porselein, met groen en roze, is nu in trek en kan daarom duizenden euro's waard zijn, zegt ze. "Maar alles hangt altijd af van de staat van het stuk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van