Het faillissement van modehuis Sissy-Boy eerder dit jaar heeft moederbedrijf Brand Retail Groep meegesleurd. Dat blijkt uit het eerste curatorenverslag van het modeconglomeraat, dat vorige maand op de fles ging.
Brand Retail Group ontstond eind 2017 als voortzetting van drie relatief sterke modebedrijven uit de ter ziele gegane modestal Varova Vashion.
Onder de vlag van nieuwe investeerder Standard Investment zouden Sissy-Boy, Open32 en Tumble 'n Dry, met een gezamenlijke omzet van zo'n 150 miljoen euro, een mooie toekomst tegemoet gaan.
Faillissement
Maar Standard Investment wist geen succes van het bedrijf te maken. Eind vorig jaar werd Tumble 'n Dry verkocht. In april ging een groep bedrijven rond Sissy-Boy failliet. Eind oktober werd Open32 afgestoten.
Vorige maand volgde uiteindelijk het faillissement van het overkoepelende Brand Retail Groep. Uit het eerste faillissementsverslag van curatoren van Willem Jan van Andel en Frédéric Verhoeven blijkt dat dat laatste bankroet het rechtstreekse gevolg is van het eerdere faillissement van Sissy-Boy.
Boterzachte garantie
Volgens het verslag had Brand Retail Groep de terugbetaling van een lening van Sissy-Boy-groep gegarandeerd. Na het faillissement van Sissy-Boy eiste de schuldeiser dat geld op. Maar de garantie bleek boterzacht, omdat Brand Retail Groep dat geld helemaal niet had. Daarop ging ook dat bedrijf failliet.
Wie die schuldeiser was, is onbekend. Standard Investment wil het niet zeggen. Ook curator Verhoeven geeft de identiteit niet prijs. "Ik weet niet of ik vrij ben om dat te delen. Het betreft in elk geval een buitenlandse investeerder, een institutionele belegger."
Volgens Verhoeven had de geldschieter 'meerdere miljoenen' tegoed. "De precieze omvang van de lening moeten we nog vaststellen."
Financiële dwarsverbanden
Gisteren bleek al dat de financiële dwarsverbanden tussen de onderdelen van Brand Retail Groep ook problemen hebben opgeleverd voor dochterbedrijf Open32, dat 68 winkels en een webshop heeft.
Tot voor kort stond die jarenlang winstgevende modeketen te boek als parel in de kroon van Brand Retail Groep. Maar vorig jaar leed Open32 opeens 4,9 miljoen verlies. Dat bleek het gevolg van de afschrijving van oninbare leningen aan het moederbedrijf.
Onderzoek Open32
Uit het faillissementsverslag blijkt verder dat de curatoren onderzoek doen naar de verkoop van Open32 aan oprichter Bas Koijck, enkele weken vóór het bankroet. "Het is gebruikelijk om transacties die vrij kort voor een faillissement hebben plaatsgevonden te bekijken", bevestigt curator Verhoeven.
De curator kan nog niet zeggen hoeveel de verkoop van Open32 heeft opgebracht. "Dat is nog onderdeel van het onderzoek. Mogelijk kunnen we daar later meer over zeggen." Ook Standard Investment, de mede-eigenaar van Brand Retail Groep, doet geen uitspraak over de verkoopprijs.