Ga naar de inhoud
Business

Miljoenenverlies modeketen Open32 na ondergang moederbedrijf

Vestiging van Open32 in het Utrechtse Hoog Catharijne. Beeld © Open32

De ondergang van het voormalige moederbedrijf Brand Retail Groep heeft modeketen Open32 een verlies van bijna 5 miljoen euro opgeleverd. Volgens financieel directeur Iwan de Leeuw is de pijn daarmee geleden, en dreigt geen faillissement zoals bij zusterbedrijf Sissy-Boy.

Open32 is een landelijke modeketen met 68 vestigingen en een webshop, goed voor een jaaromzet van ruim 53 miljoen euro en omgerekend 382 voltijdsbanen. Ook bezit het bedrijf enkele eigen modemerken, zoals jeansmerk Silvercreek.

Megaverlies

Tot voor kort stond Open32 bekend als succesvol. In tegenstelling tot zusterbedrijf Sissy-Boy wist de modeketen jarenlang gezonde winsten te boeken. In 2016 boekte het bedrijf een plus van 2,2 miljoen euro; in 2017 stond er ruim één miljoen onderaan de streep.

Maar uit de meest recente jaarrekening die het bedrijf deponeerde bij de Kamer van Koophandel, blijkt dat vorig jaar is afgesloten met een megaverlies van ruim 4,9 miljoen euro.

Afwaarderen miljoenenlening

Dat verlies is grotendeels het gevolg van het afwaarderen van een miljoenenlening aan moederconcern Brand Retail Groep, dat twee maanden geleden failliet ging.

Volgens financieel directeur Iwan de Leeuw verschafte Open32 tussen 2015 en 2017 een aantal leningen aan het moederbedrijf. "Toen bleek dat dat bedrijf in de problemen kwam en zusterbedrijf Sissy-Boy failliet zou gaan, moesten wij voorzichtigheidshalve 5,8 miljoen aan leningen afwaarderen."

De Leeuw benadrukt dat de gevolgen voor Open32 eenmalig zijn. "Het is echte pijn, omdat je er natuurlijk van uitgaat dat je dat geld terug krijgt. Maar als je de afschrijving niet meerekent, bedraagt onze winst zo'n miljoen euro. Dat is ongeveer hetzelfde niveau als het voorgaande jaar."

Super-enthousiast

Open32 kan bogen op een geschiedenis van bijna een halve eeuw. Het bedrijf werd begin jaren zeventig opgericht door ondernemer Bas Koijck, die het bedrijf uitbouwde en in 2015 verkocht aan modeconglomeraat Varova Fashion Groep.

Toen dat twee jaar later op de klippen liep, werd Open32 voortgezet onder de paraplu van Brand Retail Groep van de Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard. Daaronder vielen ook Sissy-Boy en kinderkledingmerk Tumble 'n Dry. "Wij waren super-enthousiast over de drie kernbedrijven", zei Standard-partner Hendrik Jan ten Have destijds tegen het FD.

Geen succes

Desondanks wist Standard Investment geen succes van de modebedrijven te maken. In april ging bedrijfsonderdeel Sissy-Boy failliet. En vorige maand volgde het bankroet van Brand Retail Groep zelf.

Opmerkelijk is dat Open32 enkele weken vóór dat faillissement werd terugverkocht aan de inmiddels 73-jarige oprichter Koijck. Uit het eerste faillissementsverslag van Brand Retail Groep blijkt overigens dat de curatoren onderzoek doen naar deze transactie.

Teruggekocht

Volgens financieel directeur De Leeuw kocht oprichter Koijck Open32 terug om zowel emotionele als zakelijke redenen.

"Als oprichter die het bedrijf in 40 jaar had opgebouwd, ging het wel en wee van Open32 hem aan het hart. Ook had hij nog zakelijke belangen. Daarom was het voor hem logisch om de onderneming terug te kopen." Koijck blijkt nog winkels en het Arnhemse hoofdkantoor aan het bedrijf te verhuren.

Dankzij die overname ondervindt Open32 volgens De Leeuw geen verdere nadelige gevolgen meer van het faillissement van de voormalige moeder Brand Retail Groep. 

Ondergang

De ondergang van Brand Retail Groep wijt een woordvoerder van Standard Investment onder meer aan problemen uit het verleden. "De in 2017 overgenomen merken verkeerden natuurlijk al in zwaar weer."

Volgens de investeerder was het daarop volgende faillissement van Sissy-Boy het gevolg van 'tegenvallende marktomstandigheden en dermate slechte verkopen dat doorgaan niet verantwoord was.'

Standard wijst erop dat een deel van de modebedrijven na een verkoop (zoals Open32) of doorstart (zoals Sissy-Boy) zijn voortgezet.

Rokende
Lees ook:
Rokende puinhopen na bankroet modehuis Brand Retail Group